Sadūšoties un apmeklēt proktologu

Nesaprotu, kāpēc es tik ilgi vilcinājos – saka ne vien pacients, kurš bijis uz konsultāciju pie proktologa Lāzermedicīnas klīnikā. «Redzam stabilu tendenci, ka pacienti nāk arvien drošāki, gatavi lietišķi runāt par savām visai intīmajām problēmām,» teic medicīnas zinātņu doktors, docents, ķirurgs koloproktologs Aigars Martinsons. «To varam saistīt ar, mūsuprāt, gana diskrēto un korekto attieksmi un apstākļiem klīnikā, arī ar klīnikas regulārajām publiskajām aktivitātēm.»

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Foto: Publicitātes foto

 

Kas īsti ir proktologs?

Proktologs ir ārsts, parasti ķirurgs, kurš nodarbojas ar taisnās zarnas slimībām, to diagnostiku, medikamentozu un ķirurģisku ārstēšanu. Pie proktologa jādodas, ja ir jebkādas sūdzības taisnās zarnas un anālās atveres apvidū – asinis, sāpes, nieze, veidojumi, vienkārši diskomforts u.c.

 

Minētie simptomi nav retums un daudzi cilvēki tos cenšas remdēt ar bezrecepšu medikamentiem. Vai labāk tomēr apmeklēt proktologu?

Kā speciālists es teiktu – jā. Jo ātrāk kādu kaiti diagnosticēsim, jo ātrāk un ar mazāk invazīvām metodēm mēs to atrisināsim un mazākas būs gan tiešās ārstēšanās izmaksas, gan netiešie, ar slimošanu un darba nespēju saistītie izdevumi. Un, kas ir īpaši svarīgi – aiz šķietami nekaitīgām pazīmēm var slēpties ne tikai hemoroidālā slimība, bet arī kas bīstamāks – iekaisīgas zarnu slimības vai zarnu vēzis, un tad savlaicīgai diagnostikai ir izšķiroša nozīme.


 

Kā notiek vizīte pie proktologa?

Tā sastāv no sarunas, kurā noskaidrojam pacienta sūdzības, slimības gaitu, citas kaites u.c. Pēc tam atsevišķā nodalītā telpā notiek apskate. Parasti pacienta poza guļus ir uz kreisajiem sāniem, nedaudz saliecot kājas. Taisnā zarna tiek izmeklēta ar pirkstu, lietojot speciālu lubrikantu. Ja taisnās zarnas rajons ir jutīgs, piedāvājam atsāpināšanu ar speciāliem gēliem un aerosolu. Pilnīgai proktoloģiskai izmeklēšanai nepieciešama taisnās zarnas apskate ar instrumentu – vienreiz lietojamu apskates uzgali vismaz 5 – 7 cm dziļumā. Piebildīšu, ka klīnikā ir radīti apstākļi, lai pacienti varētu ar visām ērtībām sakopties.

 

Kāda ir proktologu pieejamība jūsu klīnikā?

Speciālisti pieejami praktiski katru dienu gan rīta, gan vakara cēlienā, ja nepieciešams – arī sestdienās. Vizīti var pieteikt telefoniski vai klīnikas mājaslapā. Decembrī, janvārī un februārī esam rezervējuši arī papildus pieņemšanu laikus.

Ieskaties šeit!

 

Mazsvarīgs nav arī nākamais jautājums: cik tas maksā?

Apzinoties to, ka daudziem cilvēkiem naudas jautājums ir ļoti būtisks, decembrī sniegsim konsultācijas ar 45% atlaidi: parasto 45 un 37 eiro vietā tās maksās attiecīgi 24,75 un 20,30 eiro. Aicinām to izmantot un konsultēties vēl šogad, lai tiktu skaidrībā par savu problēmu un ārstēšanas iespējām. Janvārī konsultāciju varēs saņemt ar 35%, bet februārī – ar 25% atlaidi.

 

Vai atlaides būs arī ārstēšanai?

Jā, tiem pacientiem, kuriem vajadzīga HeLP hemoroīdu lāzerprocedūra vai asteskaula epiteliālo eju – pilonidālā sinusa lāzeroperācija, to veiksim ar 20% atlaidi. Savukārt februārī būs 25% atlaide LHP lāzeroperācijām un arī anestēziju varēs saņemt ar 25% atlaidi.


 

Lūdzu, īsumā raksturojiet šīs ārstēšanas metodes!

HeLP procedūras (no angļu valodas - hemorrhoid laser procedure) gaitā ar speciālu doplerzondi atrodam, kurā vietā zem gļotādas ir hemoroīdus barojošais asinsvads un precīzi tajā vietā to piededzinām. Ar šo pašu aparatūru arī kontrolējam, vai asinsvads ir noslēdzies – tiek iegūts skaņu efekts, kas ļauj spriest, vai asins plūsma samazinās. Šo metodi vairāk izmanto agrīnām hemoroīdu stadijām, kad vēl nenovēro hemoroidālo mezglu izkrišanu no anālās atveres, bet pacientam vairāk ir sūdzības par asiņošanu. Ar lāzera palīdzību tiek mainīta asinsvada sieniņas struktūra un asinsvads slēdzas. Mezgli, kuri ir palielināti tikai nedaudz, pēc zināma laika saplok. Labu efektu ar HeLP lāzertehnoloģiju var panākt arī pacientiem, kuriem ir sūdzības par niezi, diskomfortu un citām subjektīvi nepatīkamām sajūtām anālajā zonā. Procedūru parasti veic vietējā anestēzijā ar speciālu atsāpinošu gēlu; atsevišķos gadījumos to papildina ar viegli nomierinošu līdzekli – tableti, retāk injekciju. Lielākās hemoroidālās slimības stadijās efektīva ir LHP (laser hemorrhoidal plastic) operācija. Ja hemoroīdi ir jau pārāk lieli un sāk izkrist, tad saistaudi, kas tos tur pie zarnas sieniņas, ir izstaipīti, tāpēc vairs nav iespējams panākt tik labu efektu, slēdzot artērijas, kas apgādā hemoroidālos mezglus ar asinīm. Mezglā tiek iedurta lāzera «adatiņa» un veikta piededzināšana, mezgls saplok, varētu teikt – pielīp pie zarnas sieniņas.

Reklāma
Reklāma

Pilonidālā sinusa gadījumā astes kaula rajonā izveidojas strutaina eja. Slimība raksturīga jauniem, sportiskiem vīriešiem, nereti – ar izteiktu ķermeņa apmatojumu, un attīstās intensīvas fiziskas slodzes, piemēram, skriešanas laikā, berzējoties sēžas muskuļiem, rezultātā astes kaula apvidū nonāk infekcija un rodas fistula, kas reizēm var atvērties vienā vai otrā sēžas pusē. Ja pie astes kaula ir nesaprotami izdalījumi vai tajā rajonā veidojas pietūkumi un sastrutojumi, tad, iespējams, runa ir tieši par šo problēmu. Operācijā, kas notiek narkozē, vispirms ar sonoskopu identificē fistulu un ar lāzeru to slēdz.

 


 

Hemoroidālās slimības ārstēšana, izmantojot lāzertehnoloģijas, tiek raksturota kā minimāli invazīva. Ko tas nozīmē?

Dažreiz pacienti to nedaudz pārprot, piemēram, brīnās, kādēļ pēc LHP lāzeroperācijas III stadijas hemoroīdu gadījumā nākošā dienā neiesakām iet uz darbu vai doties uz kalniem slēpot, bet izsniedzam darba nespējas lapu uz vairākām dienām. Arī šādas operācijas veicam ar minimālu stacionēšanas ilgumu (4 – 6 stundas klīnikā), kaut arī pat atzītās Rietumu klīnikās pacients pavadītu palātā vairākas dienas. Ik gadu ar referātiem uzstājamies starptautiskos forumos. Esam gandarīti, ka gan veiktā apjoma,gan īpaši rezultātu ziņā neatpaliekam no Vācijas un Itālijas klīnikām, kurās šādas operācijas tiek veiktas, bet atsevišķās pozīcijās mūsu rezultāti ir pat labāki.

 

Kādi nosacījumi jāievēro pēc operācijas?

Nedrīkst pieļaut aizcietējumus, sevišķi agrīnajā pēcoperācijas periodā, jo tie var izraisīt asiņošanu. Ja nepieciešams, iesakām līdzekļus vēdera mīkstināšanai, nosūtām pacientus uz funkcionāliem izmeklējumiem, pie gastroenterologa, diētas ārsta u.c. Parasti aizcietējumus veicina balto miltu izstrādājumi, alkohols, stipra tēja un kafija, arī vesela virkne medikamentu. Piemēram, tādi ir dzelzs preparāti, kurus bieži nozīmē grūtniecēm. Aizcietējumi saasina hemoroidālo slimību, sākas asiņošana, asins zudums pazemina dzelzs līmeni, atkal tiek lietoti preparāti un veidojas apburtais loks.

 

Proktoloģiskas problēmas rodas gan ģenētisku, gan dzīvesveida faktoru dēļ. Pastāv uzskats, ka īpaša riska grupa ir anālā seksa cienītāji...

No ārsta viedokļa visbīstamākās šiem cilvēkiem ir nevis proktoloģiskās problēmas, bet seksuāli transmisīvās slimības: C hepatīts, dažas vīrusu infekcijas, kondilomas, retāk HIV. Var tikt traumēta zarnas gļotāda un infekcija iekļūst caur mikroplaisiņām. Hemoroidālo slimību anālais sekss nevar izraisīt, bet var paasināt. Ja anālais sekss nav vardarbīgs, tad tas neizraisa zarnas izkrišanu un izkārnījumu nesaturēšanu, ko savulaik varēja konstatēt zemākās «kastas» cietumniekiem. Homoseksuālam vai heteroseksuālam pārim, kurš izvēlas šādu seksa veidu, vajadzētu veikt attiecīgas analīzes, jo arī šim seksam ir jābūt drošam.

 

 

Nereti pēc dažādas ārstēšanas pacientiem tiek ieteikta diezgan krasa dzīvesveida maiņa. Cik lielā mērā tas attiecas uz jūsu pacientiem?

Kategoriski aizliegumi un norādījumi reizēm var negatīvi ietekmēt dzīves kvalitāti. Ja mēs zinām, ka pacients pats sev apzināti nekaitē, relatīvi normāli ēd, sporto un strādā, piemēram, par tālbraucēju šoferi, biroja darbinieku vai lielveikala kasieri, tad mūsu uzdevums ir ar savām metodēm palīdzēt, lai viņš var turpināt to visu darīt un dzīves kvalitāte būtu laba.

 


Zvani, lai pierakstītos: 67374744, 67373747