Medus. Enerģijai, miegam, veselībai un skaistumam

Medus pozitīvā ietekme uz veselību jau gadsimtiem ilgi tiek atzinīgi novērtēta visā pasaulē. Lai uzzinātu, kāpēc šajā rudenī arī Tev jāglabā mājās šis universālais saldais gardums, lasi farmaceita Vitālija Mitrohina padomus. 

Saskaroties ar rudens sezonālajām saslimšanām kā klepus, iesnas un saaukstēšanās, medus var būt ļoti efektīvs palīgs

FOTO: Shutterstock.com

Saskaroties ar rudens sezonālajām saslimšanām kā klepus, iesnas un saaukstēšanās, medus var būt ļoti efektīvs palīgs


Medum piemītošās pretiekaisuma un antibakteriālās īpašības ir pielietojamas ne vienai vien kaitei, kas var skart cilvēku. Ēdamkarote nepārstrādāta medus satur 64 kalorijas, turklāt nesatur ne grama tauku, holesterīna vai nātrija. Tā sastāvu veido aptuveni 80% ogļhidrātu, 18% ūdens un 2% vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju. Medus sastāvā atrodami B grupas vitamīni, kalcijs, magnijs, cinks, fosfors, kālijs, riboflavīni un daudz citas organismam vērtīgas vielas. No medus lietošanas būtu jāpasarga vienīgi bērni, kas nav sasnieguši gada vecumu, jo tajā atrodamās Clostridium botulinum baktērijas var radīt zīdainim nopietnus veselības traucējumus. 


Dabīgais enerģijas dzēriens

Medus ir lielisks dabīgais enerģijas dzēriens, jo viena tējkarotē medus satur 17 gramus ogļhidrātu. Dabīgais nepārstrādātais cukurs – fruktoze un glikoze – nonāk tieši asinsritē un sniedz ātru enerģijas pieplūdumu. Cukura līmeņa paaugstināšanās asinsritē sniedz īsu enerģijas pieplūdumu, kas var lieliski noderēt, piemēram, treniņa laikā. Turklāt ogļhidrāti nakts laikā izteikti strauji krīt, tāpēc tiem, kas savu dienu sāk ar rīta skrējienu vai cita veida treniņu, karote medus dos nepieciešamo tonusu efektīvam treniņam.

Medus organismam sniedz atbalstu kalcija absorbēšanā, kas arī uzlabo smadzeņu darbību, jo kalcijs atbalsta ikvienu smadzeņu aktivitāti.

 

Atmiņas uzlabotājs

Saldais nektārs ir pielādēts ar antioksidantiem, kas var palīdzēt novērst smadzeņu šūnu bojāšanos un atmiņas zudumu rašanos. ASV pētījumā atklāts, ka ik dienas apēdot karoti medus, sievietēm pēc menopauzes novērojami īstermiņa atmiņas uzlabojumi. Medus organismam sniedz atbalstu kalcija absorbēšanā, kas arī uzlabo smadzeņu darbību, jo kalcijs atbalsta ikvienu smadzeņu aktivitāti. Īpaši svarīgi tas ir cilvēkiem novecojot, kad paaugstinās demences un citu vecuma slimību risks.

 

Efektīvs palīgs cīņā pret klepu

Saskaroties ar rudens sezonālajām saslimšanām kā klepus, iesnas un saaukstēšanās, medus var būt ļoti efektīvs palīgs. Nepārejošu klepu var remdināt ar divām tējkarotēm medus. Tiem, kurus moka akūts klepus, medu ieteicams ēst arī 30 minūtes pirms gulētiešanas. Medus biezā un lipīgā konsistence pārklāj kakla sieniņas, bet tā saldā garša nervu galos rada impulsu, kas liek tiem kaklu aizsargāt no nepārtrauktas klepošanas. Pierādīts, ka medus var sniegt tādu pašu efektu, kā klepu apslāpējošos līdzekļos atrodamā viela dekstrometorfāns. Turklāt tas pozitīvu efektu sniedz arī cita veida augšējo elpceļu saslimšanu gadījumos.

Reklāma
Reklāma

 

Līdzīgi kā cukurs, arī medus spēj paaugstināt cukura līmeni organismā, tādā veidā veicinot serotonīna izdalīšanos, kas savukārt ir viela, kas tiek dēvēta arī par laimes hormonu.

 

Palīgs labam miegam

Medus var būt lielisks palīgs arī nakts laikā. Līdzīgi kā cukurs, arī medus spēj paaugstināt cukura līmeni organismā, tādā veidā veicinot serotonīna izdalīšanos, kas savukārt ir viela, kas tiek dēvēta arī par laimes hormonu. Serotonīnu cilvēka organisms pārstrādā melotonīnā, kas savukārt iedarbojas ļoti nomierinoši, kā rezultātā cilvēkam ir dziļāks un saldāks miegs. 

 

Medus skaistumam

Medum ir daudz pielietojumu ne vien iekšķīgai, bet arī ārējai lietošanai. To pievienojot matu maskai, mati kļūst zīdaini un mīksti, turklāt pierādīta arī pozitīva ietekme uz galvas ādu, piemēram, blaugznu gadījumā. Neraugoties uz medus lipīgo konsistenci, sasildīts tas matos ieklājas pavisam viegli un tik pat viegli arī izskalojams ar siltu ūdeni, neatstājot nekādas pēdas. Pateicoties tā antibakteriālajām īpašībām, medus tiek pielietots arī sejas maskām, jo labvēlīgi iedarbojas gan uz akni, gan novecojošu ādu, to mitrinot. Tāpat medus tiek pielietots pīlingos, skrubjos, kā arī medus procedūrās. Īpašu uzmanību skaistuma procedūrās pēdējos gados guvis salīdzinoši dārgākais manukas medus. Turklāt, dezinficējošo īpašību dēļ, to var lietot arī kā antibakteriālu un dziedējošu līdzekli uz rētām un pat jēliem noberzumiem.