Slimības lapa vecākiem, kas kopj ar gripu slimu bērnu

Portālā Mammamuntetiem.lv saņēmām vēstuli no kādas lasītājas, kuras 11 gadus vecā meita ir saslimusi ar gripu. Ģimenes ārsts brīdināja, ka kopjot tik lielu bērnu, mammai pietiks ar 4 slimības lapas dienām. Četru dienu laikā gripa nav izārstējama, tāpēc mamma jautā, vai tas ir likumīgi.

Izvērtējot situāciju, ārsts tiesīgs dot darba nespējas lapu uz īsāku laiku

FOTO: Shutterstock.com

Izvērtējot situāciju, ārsts tiesīgs dot darba nespējas lapu uz īsāku laiku

Veselības inspekcija skaidro, ka atbilstoši Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumu Nr.152 „Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība” (turpmāk – Noteikumi Nr.152) 7.punktam, darbnespējas lapu B līdz 14 gadu veca slima bērna kopšanai izsniedz personai, kura audzina bērnu (vienam no vecākiem, vecvecākiem, audžuvecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu kopj un audzina bērnu), ja minētā persona sakarā ar slima bērna kopšanu nevar ierasties darbā un tādējādi zaudē darbā gūstamos ienākumus.  Noteikumos nav minēts konkrēts dienu skaits – laika periods, kuram ārsts drīkst izrakstīt darbnespējas lapu.

Noteikumos nav minēts konkrēts dienu skaits – laika periods, kuram ārsts drīkst izrakstīt darbnespējas lapu.

 

Saskaņā ar Noteikumu Nr.152 10.punktu ārsts pieņem lēmumu un izsniedz darbnespējas lapu pēc personas personīgas apskates un izmeklēšanas. Aprakstītajā gadījumā, ārsts, izmeklējot bērnu un izvērtējot viņa veselības stāvokli, lemj par darbnespējas lapas izsniegšanas nepieciešamību un laikposmu, par kuru vecākam izsniedz darbnespējas lapu.

Reklāma
Reklāma

Tas nozīmē, ka ārsts, izvērtējot personas veselības stāvokli, ir tiesīgs izrakstīt darbanespējas lapu arī uz 4 dienām.
 

Pediatrs  un ģimenes ārsts Edgars Mednis stāsta, ka bērnam, kas saslimis ar gripu, vismaz nedēļu ir jāpavada mājās, bet darbnespējas lapu vecākiem viņš izsniedz, izvērtējot bērna spēju parūpēties par sevi un situāciju ģimenē kopumā. "Es nevaru liegt mammai palikt majās ar savu bērnu, ja viņa grib par bērnu rūpēties pati", tā dakteris.