Vai nodzīvosi vēl vismaz sešus gadus? Tests, kas nosaka dzīves ilgumu

Ilgstošs sēdošs darbs un mazkustīgas dzīvesveids visvairāk ietekmē locītavu elastību. Liela daļa ofisa darbinieku jau pusmūžā vairs nespēj pieliekties, lai bet stenēšanas paceltu nokritušu lietu, kā arī nespēj noturēt līdzsvaru. Tas nozīmē, ka muskuļu spēks samazinās, pieaug kritienu un traumu risks.

Ne velti Austrumos tik liela uzmanība veltīta līdzsvara vingrinājumiem

FOTO: Shutterstock.com

Ne velti Austrumos tik liela uzmanība veltīta līdzsvara vingrinājumiem

Saskaņā ar Brazīlijā veiktā pētījuma atziņām, cilvēka mūža ilgumu ietekmē tas, cik viņš ir lokans, cik elastīgas un veselas ir ķermeņa svarīgākās locītavas, cik labi cilvēks spēj balansēt ķermeni un pareizi sadalīt slodzes uz svarīgākajām ķermeņa daļām un orgāniem. Tāpēc ārsts Klaudio Džil-Araujo izstrādājis īpašu lokanības un līdzsvara testu, kuru izpildot, var noskaidrot savus vājos punktus un paredzēt aptuveno atlikušā mūža ilgumu.

Testu izmēģināja ap 2000 tūkstošiem cilvēku vecumā no 51 līdz 80 gadiem un izrādījās, ka prognozes par dzīves ilgumu bija neticami precīzas.

 

Īpaši ieteicams šādus testu izpildīt cilvēkiem, kas ir vecāki par 50 gadiem. Pārējiem lai iegūtā informācija kalpo kā viela pārdomām, kas savā dzīvesveidā būtu labojams.

 

Tests tiek izmantots sportistu veselības diagnostikā, bet tikpat efektīvi to var izmēģināt arī visi pārējie.  Īpaši ieteicams šādus testu izpildīt cilvēkiem, kas ir vecāki par 50 gadiem. Pārējiem lai iegūtā informācija kalpo kā viela pārdomām, kas savā dzīvesveidā būtu labojams. Ja kustību testu varat izpildīt bez roku palīdzības, tad tas ir izcili labs rezultāts.
 

Tātad ķeramies klāt! Izmēģiniet pietupšanās un piecelšanās testu. Apģērbam jābūt ērtam, kas netraucē kustībām. Nostājieties istabas vidū, sakrustojiet kājas un lēni apsēdieties. Nostabilizējaties. Tad, nemainot pozu, celieties augšā. Centies to darīt līgani un nezaudējot līdzsvaru.  Pievērsiet uzmanību, vai ķermeņa stabilizēšanai meklējat atbalstu un pieskaraties noteiktām ķermeņa daļām.
 

Reklāma
Reklāma

 

Punktu skaitīšana ir sekojoša.
10 ballu sistēmā jāņem nost pa vienam punktam par katru atbalstīšanos uz elkoņa, pret celi, pret grīdu vai jebkuru citu virsmu. Ja izdarāt to vairakkārt, ņemiet nost vēl pa punktam. 0,5 punktus noņemiet, ja ceļoties vai sēžoties, zaudējāt līdzsvaru.

Iegūtos rezultātus iedala četrās kategorijās grupās.

  • Ja saglabājāt sākumā dotos 10 punktus, jums ir lielas izredzes nodzīvot vēl vismaz 6 un vairāk gadus. Jūs esat labā fiziskā formā.
  • Tiem, kuriem palika ir no 0 – 3 punktiem, tuvāko sešu gadu laikā ir piecas reizes lielāka iespēja nomirt nekā tiem, kas savāca 10 punktus.
  • No 3,5 līdz 5,5 punktiem – risks tuvākajos sešos gados nomirt ir 3,8 reizes lielāks nekā visveselīgākās grupas pārstāvjiem.
  • No 6 līdz 7,5 punktiem – risks ir 1,8 reizes lielāks nekā tiem, kuriem ir savākti 8 punkti.
     

Katrs nenoņemtais punkts no sākumā dotajiem 10 punktiem samazina drīzas nāves risku par 21%.