Netiekam galā - bērns čurā gultā!

Zinātniski faktu, ka bērns naktī čurā gultā sauc par nakts enurēzi. Ar to saskaras 30% bērnu četru gadu vecumā, gultā slapina 15% visu sešgadīgo bērnu un 2% visu divpadsmitgadīgo. Pēc pubertātes sasniegšanas nakts enurēze saglabājas 1% pacientu.

Lielākā daļa bērnu kaunas par savu kļūmi un labprāt paturētu to no citiem noslēpumā. Saglabā mieru! Paslavē bērnu katru reizi, kad viņš pamostas sauss.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lielākā daļa bērnu kaunas par savu kļūmi un labprāt paturētu to no citiem noslēpumā. Saglabā mieru! Paslavē bērnu katru reizi, kad viņš pamostas sauss.

Pašsaprotami, ka slapināšana gultā bērna vecākiem saistās ar papildus rūpēm un varbūt arī ar dusmām. Tomēr svarīgi izrādīt sapratni, Lielākā daļa bērnu kaunas par savu kļūmi un labprāt paturētu to no citiem noslēpumā. Saglabā mieru! Paslavē bērnu katru reizi, kad viņš pamostas sauss. 

 

 

Bērns čurā gultā

Zinātnisi faktu, ka bērns naktī čurā gultā sauc par nakts enurēzi. Ar to saskaras 30% bērnu četru gadu vecumā, gultā slapina 15% visu sešgadīgo bērnu un 2% visu divpadsmitgadīgo. Pēc pubertātes sasniegšanas nakts enurēze saglabājas 1% pacientu.

 

Pašsaprotami, ka slapināšana gultā bērna vecākiem saistās ar papildus rūpēm un varbūt arī ar dusmām. Tomēr svarīgi izrādīt sapratni. Lielākā daļa bērnu kaunas par savu kļūmi un labprāt paturētu to no citiem noslēpumā. Saglabā mieru! Paslavē bērnu katru reizi, kad viņš pamostas sauss. 

 

Zīdaiņi un mazi bērni

Uzskata par normu, ja bērni līdz piecu gadu vecumam nespēj kontrolēt urīnpūšļa darbību miegā, pat ja viņi kādu laiku jau modušies sausi. Ir dažādi medikamenti, tai skaitā homeopātiskie līdzekļi, kas var līdzēt problēmas risināšanā. Tomēr  par to nepieciešamību un izvēli vajadzētu konsultēties ar ārstu. 

 

Ko var darīt pašu spēkiem?

Pozitīva motivācija

Bieži problēmas var atrisināt ar “pozitīvu papildspēku” palīdzību. Raksti dienasgrāmatu, kurā tiek fiksēts slapināšanas biežums. Piedāvā bērnam rakstīt saules-mākoņu kalendāru: ja bērns pamostas sauss, iezīmē saulīti, ja slapjš – lietus mākoni. Sākot ar četrām saulītēm nedēļā, sagatavo bērnam kādu dāvanu. Kalendāru vēlams zīmēt vismaz trīs mēnešus. 

 

Nekādu sodu!

Bērns ir jāsoda tikai tad, ja viņš apzināti ir izdarījis kaut ko tādu, kas nav pieļaujams, balstoties uz jūsu audzināšanas principiem. Slapināšanai gultā nav nekāda sakara ar nepaklausību, vienaldzību vai paviršību. Slapināšanu gultā nevar ietekmēt audzināšanas paņēmieni. Tieši pretēji – simptomi bieži pasliktinās, jo bērns baidās no soda. 

 

Labvēlība un drošība

Slapināšana gultā var būt zīme, ar ko bērns vēlas pateikt: “Es tikai gribēt būt mazs un tikt aprūpēts.” Šajā gadījumā pastiprināta uzmanība un mīļa izturēšanās var paveikt brīnumu. Bērna neapzināta vēlme visbiežāk ir saistīta ar pārāk lielu slodzi vai vientulības sajūtu (piemēram, pēc jaunāka bērna piedzimšanas ģimenē). Mēģini šādas sajūtas bērnam samazināt, uzmundrini un atbalsti. Šādos gadījumos ir ļoti svarīgi, lai bērns nejustos vainīgs, lai nekaunētos par notiekošo. Galu galā bērnam ir jāatgūst pašpārliecība.

 

Bērnu un jauniešu psihologi

Bērns ir vecāks par astoņiem gadiem un joprojām slapina gultā? Dodieties pie psihologa! Tieši šajā vecumā pieaug psiholoģisko cēloņu biežums (dziņa pēc labām sekmēm, bailes no skolas, mazvērtības sajūta u.c.). Bieži tikai terapijas laikā tiek atklāta patiesā problēmas sakne. Psihologs ir arī objektīvāks un pacietīgāks nekā vairums vecāku. 

 

Šķidrumu – ar mēru?

Agrākie ieteikumi nedot bērnam dzert pēcpusdienā un vakarā ir bezjēdzīgi un pat kaitīgi. Tomēr naktī dzert nevajadzētu. Protams, bērns drīkst iedzert pāris malkus ūdens arī nakts laikā, ja viņš pamostas un jūt slāpes, bet tam nekādā gadījumā nevajadzētu kļūt par ieradumu. 

Jāatzīmē, ka, ievērojot pareizu urinācijas un dzeršanas režīmu (un pareizu ārstēšanas motivāciju), līdz pat 25% gadījumu nakts enurēzi var izārstēt bez medikamentu lietošanas.

Reklāma
Reklāma

 

Ārpus mājas

Var gadīties, ka bērns kopā ar klasi dodas braucienā un nakšņo kopā ar saviem vienaudžiem. Brauciena laikā bērns varētu lietot medikamentus, lai izvairītos no nepatīkamām situācijām vienaudžu priekšā. Būtu ieteicams informēt skolotāju par esošo problēmu. 

 

Matrača aizsardzība

Lai matracis nebojātos mitruma dēļ, vai nu novieto starp matraci un virsmatraci gumijas pārklāju, vai uzvelc pāri visam matracim speciālu umijas pārvalku.

 

Laika kontrole

Ja slapināšana gultā notiek vienā un tajā pašā laikā (piemēram, īsi pirms pusnakts), pavēro bērnu šajā laikā. Ja viņš kļūst nemierīgs (kas parasti notiek pirms slapināšanas), uzmanīgi pamodini bērnu, izņem viņu no gultas vai ļauj piecelties pašam, aiznes vai aizved uz tualeti un liec pačurāt. Var gadīties, ka šis paņēmiens ar laiku palīdzēs bērnam sākt mosties pašam, lai dotos uz tualeti. 

 

Nekādu autiņbikšu!

Nereti bērnam pirmsskolas vecumā vecāki vēl mēģina uzlikt autiņbiksītes uz nakti. Tas, protams, ir ļoti ērti, taču tā nav izeja. Bērns ātri vien pieradīs pie autiņbiksīšu radītā komforta un rezultātā tā arī neiemācīsies reaģēt uz sava ķermeņa signāliem. 

 

Bērns palīdz uzkopt gultu

Normāli bērns neuzskatīs to par sodu, ja lūgsi viņam palīdzēt noņemt slapjo gultas veļu un pārklāt sausu. Tieši pretēji, bērnam tiek dota iespēja aktīvi piedalīties “nepatikšanu”novēršanas procesā. Komandas darbs stiprinās bērna sagrauto pašapziņu.

 

Nekad neprasi no bērna labas atzīmes!

Skolas vecuma bērnam slapināšana gultā var būt saistīta ar pārslodzi skolā. Iespējams, prasības ir pārāk augstas. Bērnam var rasties bailes no skolas. Šādos gadījumos vecākiem ir ieteicams paškritiski novērtēt bērnam izvirzītās prasības. Padomā, kādas izmaiņas nepieciešamas, lai uzlabotu sekmes, bet dziņa pēc labām atzīmēm nekļūtu par stresa faktoru. Bērns nedrīkst baidīties, ka tiks sodīts, ja kaut kas noies greizi (viņš atnesīs mājās sliktu atzīmi). Kā mērķis jāizvirza tas, lai bērns jūtas pietiekami nobriedis skolas prasībām un apzināti izturas pret tām. 

 

Nekādu strīdu bērnu klētbūtnē

Nesaskaņas starp vecākiem vienmēr izraisa bērnos nedrošības sajūtu un bailes. Nereti bērni domā, ka viņi ir iemesls vecāku nesaskaņām. Bērns vairs nejūtas drošs savas ģimenes lokā, jo katrs strīds mazina viņa cerības uz harmoniskām ģimenes attiecībām. Šādas saspīlētas situācijas sekmē slapināšanu gultā. Neliec bērnam būt par ģimenes vai partnerattiecību krīzes liecinieku.

 

Palīdz:

  • regulārs dienas režīms
  • uzslava par sausu gultu
  • labvēlība un drošība

 

Kaitē

  • televizora skatīšanās pirms gulētiešanas
  • vecāku strīdi bērna klātbūtnē
  • aukstas pēdas, ejot gulēt vai guļot

 

Avots: Enciklopēdija vecākiem. Bērnu ārsts. R.: Jumava, 2008.