Kā pasargāt bērnus no odu kodumiem. Pašgatavota līdzekļa RECEPTE

Neraugoties uz to, ka tādi insekti kā odi ir neatņemama dabas sastāvdaļa, ar ko jārēķinās, pavadot laiku dabā, to klātbūtne nenoliedzami var būt traucēklis pat siltākajos un patīkamākajos laikapstākļos. Kā asargāt sevi un bērnus no kukaiņu kodumiem, stāsta farmaceite Inga Borisova, aicinot neaizmirst par pretinsektu līdzekļiem un pašam mājas apstākļos pagatavojot pretodu līdzekli.

Augustā lapsenes ir īpaši negantas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Augustā lapsenes ir īpaši negantas.

Iegādājoties pretodu līdzekli, tas noteikti jāizvēlas atbilstoši bērna vecumam, jo mazuļa āda ir daudz plānāka un līdz ar to arī jutīgāka. Tāpat farmaceite atgādina, ka vecākiem vienmēr jāseko līdzi, lai preparāti nesaskartos ar acīm vai muti. 

 

Repelentu jeb aizsardzības līdzekļu iedarbību nodrošina smarža, kas izdalās, pateicoties cilvēka ķermeņa temperatūrai. Tā maskē cilvēka dabīgo aromātu, kurš tāpat kā izelpotā ogļskābā gāze piesaista odus. Līdz ar to insektu efektīvai atvairīšanai līdzeklis jālieto uz visām atklātajām ķermeņa daļām, kā arī zem plāna apģērba. Tas nozīmē, ka efektīvi ir pašu gatavoti pretodu līdzekļi. Tos īpaši vēlams lietot zīdaiņiem un maziem bērniem.

 

Predodu līdzekļa pagatavošana

Pretodu līdzekļa pagatavošanai izmantojamas ēteriskās eļļas, kuras plašā klāstā pieejamas arī aptiekā. Šāda līdzekļa izgatavošanai ir nepieciešama ēteriskā eļļa, bāzes eļļa (jebkura eļļa, kura tiek izmantota ēdiena gatavošanā) un alkohols, piemēram, spirts, kā arī neliela pudelīte ar dozatoru vai rullīti, kurā mikstūru glabāt. Preparāta pagatavošanai ir jāizmanto 20 - 25 pilieni ēteriskās eļļas, ēdamkarote alkohola un ēdamkarote bāzes eļļas.
 

Reklāma
Reklāma

Tā kā dažādi insekti atvairāmi ar atšķirīgām eļļām, visefektīvāko līdzekli iespējams iegūt, sajaucot dažādas eļļas. Odu, mušu, ērču un blusu atvairīšanai izmantojama kanēļa eļļa, turpretī citrona un eikalipta eļļas palīdzēs atvairīt odus, ērces un utis. Tāpat ādai saudzīgu pretinsektu līdzekli iespējams pagatavot no pelašķu esences, kas iegūstama, pelašķus nedēļu noturot degvīnā. Noderēs arī krustnagliņu esence, kas iegūstama, divas nedēļas noturot krustnagliņas olīveļļā. Dabiskie līdzekļi tāpat kā veikalā iegādājamie jālieto uz ādas un apģērba, taču tie būtu jālieto ik pēc stundas vai pēc peldēšanās. Šāds līdzeklis būtu jāglabā tumšā traukā, nepakļaujot saules gaismai.
 

Lai pagatavotu līdzekli, jāizmanto aptuveni 25-30 pilieni ēteriskās eļļas uz vienu ēdamkaroti spirta un ēdamkaroti bāzes eļļas.