Vai zināji, ka krunciņas pie acīm parādās tieši datora dēļ? Padomi acu veselībai

Izrādās, ka tieši dators ir vainojams pie nevēlamām krunciņām acu zonā, jo tas sagādā acīm lielu slodzi un redzes sasprindzinājumu.

Lai cik ērti būtu, mazgājoties dušā, putojošo gelu vai ziepes kosmētikas noņemšanai pārlaist pāri arī acīm, labāk tā nedarīt. Plakstiņiem nav tauku dziedzeru, un putojoši līdzekļi to atūdeņos vēl vairāk.

FOTO: Agnis Šmits

Lai cik ērti būtu, mazgājoties dušā, putojošo gelu vai ziepes kosmētikas noņemšanai pārlaist pāri arī acīm, labāk tā nedarīt. Plakstiņiem nav tauku dziedzeru, un putojoši līdzekļi to atūdeņos vēl vairāk.

Nekontrolēta mīmika strādājot ar datoru ir tikai viena problēmas daļa. Uz datora ekrāna atrodas daudz sīku mikrodaļiņu, puteklīšu, kas iekļūst acīs, un tās nogurst vēl vairāk, kļūdamas pat sarkanas. Ja acis asaro, tas ir labi – tātad tās pašas ir spējīgas sagādāt mitrumu, taču, tiklīdz rodas sausuma sajūta, tām jāpalīdz mākslīgi. Oftalmoloģe Marija Krūmiņa uzsver, ka, strādājot pie datora vai veicot kādu smalku darbu, kas prasa piepūli, acis ik pa brīdim vēlams vairākkārt samirkšķināt – tik daudz, lai justu, ka tās kļuvušas mitrākas. Atpūtas pauzēs der veikt speciālos acs ābola vingrojumus, savukārt vakarā, kad esi atgriezusies mājās, 5–10 minūtes paturi uz acīm aukstu kompresi – atdzisušus zaļās tējas maisiņus vai marlīti, kas samērcēta pētersīļu uzlējumā. Der arī vienkāršs auduma gabaliņš, kas samērcēts ūdenī. Galvenais, lai komprese būtu auksta. Tiem, kam slinkums taisīt kompresi, noderēs acu pilieni. 

 

Kādus acu pilienus izvēlēties? 

Acu pilieni palīdz novērst acu sausumu, atjaunot asaru aizsargplēvi un samazināt radzenes un plakstiņa berzi. Tos var lietot ikreiz, kad jūti diskomfortu, taču visdrošāk izvēlēties tādus pilienus, kas nesatur konservantus, jo konservanti ir spēcīgi kairinātāji, un jutīgas acis var kļūt vēl sarkanākas. Šāda paša iemesla dēļ neizvēlies arī pilienus, kuros aktīvā viela ir karbomērs. Tās uzdevums ir pasargāt acis no kairinājuma, taču tā tomēr ir diezgan skābena, kodīga viela, līdz ar to var nepatikt jutīgām acīm. Ja nēsā kontaktlēcas, izvēlies pilienus, kuri paredzēti kontaktlēcu lietotājiem, pretējā gadījumā pilieni var izraisīt niezi, asarošanu un sabojāt lēcu. Oftamoloģe norāda, ka mūsdienās acu pilieni ir dabiskas, maigas konsistences, lielākā daļa bez spēcīgiem konservantiem un bez karbomēra un der arī kontaktlēcu lietotājiem. 

 

Vai acu dekoratīvā kosmētika kaitē ādai? 

Dekoratīvā kosmētika pati par sevi ādai acu zonā kaitēt nevar, taču nepareizs produkts kosmētikas noņemšanai gan. Tam jābūt domātam acu zonai, turklāt pēc tam āda kārtīgi jānoskalo ar ūdeni. Lai cik ērti būtu, mazgājoties dušā, putojošo gelu vai ziepes kosmētikas noņemšanai pārlaist pāri arī acīm, labāk tā nedarīt. Plakstiņiem nav tauku dziedzeru, un putojoši līdzekļi to atūdeņos vēl vairāk. Arī ne visi jaunākais paaudzes produkti – micelārā ūdens veidi – der acu zonai. Kā zināt, kurš līdzeklis der, kurš ne? Pavisam vienkārši – uz iepakojuma ir vai nav norādes, ka produktu drīkst lietot arī uz ādas acu zonā. Līdzīgi ir ar dekoratīvo kosmētiku, tonālajiem krēmiem, BB un CC krēmiem. Ja uz iepakojuma nav teikts, ka drīkst lietot arī acu rajonā, to uz plakstiņiem labāk nelikt – iespējams, vielas tā sastāvā ir kodīgas un var acis sakairināt. 

 

Neaizmirsti saulesbrilles! 

Ir pavasaris, saule spīd arvien biežāk, tāpēc pirms došanās laukā neaizmirsti paņemt saulesbrilles. Tās nav tikai modes aksesuārs, bet arī līdzeklis, kas palīdz aizkavēt krunciņu veidošanos. Acu ābolam nepatīk spilgtā saules gaisma, tāpēc, tai spīdot, vienmēr acis samiedzam. Tādējādi agrāk, nekā vajadzētu, veidojas ne tikai krunciņas ap acīm, bet arī starp uzacīm un pierē. 

Reklāma
Reklāma

 

 

Teksts: žurnāls OK

 

Avots: www.kasjauns.lv