Nedrošās kontracepcijas metodes un to riski. Izlasi!

Lai arī iecienītākā kontracepcijas metode Latvijas sieviešu vidū ir vīriešu prezervatīvs un kontracepcijas tabletes, tomēr 17%, jeb gandrīz katra piektā sieviete, izsargājas ar tā sauktajām “nedrošajām metodēm” – 12% paļaujas uz pārtraukto dzimumaktu, savukārt 5% uz kalendāro metodi, secināts farmācijas uzņēmuma Gedeon Richter un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktajā pētījumā par Latvijas sieviešu kontracepcijas lietošanas paradumiem.

Pētījuma dati liecina, ka 17% jeb gandrīz katra piektā sieviete izsargājas ar tā sauktajām “nedrošajām metodēm”.

FOTO: Kaiva Dombrovska, photography.blogspot.com

Pētījuma dati liecina, ka 17% jeb gandrīz katra piektā sieviete izsargājas ar tā sauktajām “nedrošajām metodēm”.

 

Vīriešu prezervatīvs, kontracepcijas tabletes, pārtrauktais dzimumakts – iecienītākās kontracepcijas metodes

Vīriešu prezervatīvu par savu kontracepcijas metodi turpmākajiem gadiem pētījumā norādījušas 42% sieviešu. Turklāt interesanti, ka prezervatīviem ir gandrīz tikpat daudz oponentu, cik atbalstītāju – vairāk nekā trešā daļa (39%) aptaujāto sieviešu atzinušas, ka šo metodi noteikti neizmantotu, savukārt 32% seksuāli aktīvu sieviešu ir saskārušās ar kļūmēm prezervatīva lietošanā. 

 

Otra populārākā metode Latvijas sieviešu vidū ir kontracepcijas tabletes, ko 17% respondentes minējušas kā savu pirmo izvēli. Savukārt, trešā visbiežāk izmantotā metode ir pārtrauktais dzimumakts. Neliela daļa sieviešu kā izsargāšanās līdzekli iecienījušas hormonālo un nehormonālo spirāli (9% un 6%). Tāpat Latvijas sieviešu vidū salīdzinoši retāk izmantotas ir tādas kontracepcijas metodes kā vaginālais riņķis, sterilizācija, ovulācijas tests, sieviešu prezervatīvi un citas.

Izsargājoties ar pārtraukto dzimumaktu, vai paļaujoties uz kalendāro metodi, gada laikā 25% jeb katrai ceturtajai sievietei no simts iestājas grūtniecība.

 

“Katrai kontracepcijas metodei ir nosakāms Perla indekss, jeb metodes efektivitāte. Izsargājoties ar pārtraukto dzimumaktu, vai paļaujoties uz kalendāro metodi, gada laikā 25% jeb katrai ceturtajai sievietei no simts iestājas grūtniecība. Šis rādītājs ir ļoti augsts, tāpēc, ja sieviete šobrīd grūtniecību neplāno, būtu jāizvēlas daudz drošākas kontracepcijas metodes, piemēram, prezervatīvs vai pretapaugļošanās tabletes. Tāpat sievietēm, kuras neplāno grūtniecību, jāpatur prātā, ka ir pieejama arī avārijas kontracepcija, kas palīdzēs izvairīties no nevēlamas grūtniecības vai aborta,” komentē medicīnas sabiedrības ARS ginekoloģe un Latvijas Ginekologu asociācijas pārstāve Ieva Baidekalna.

Reklāma
Reklāma

 

Pārtrauktais dzimumakts un kalendārā metode – “spēle ar uguni”

Pārtraukto dzimumaktu pāri visbiežāk izvēlas situācijas, kad prezervatīvs vienam vai otram partnerim rada nepatīkamas sajūtas, savukārt hormonālā kontracepcijas metode nešķiet pieņemama. Lai arī pārtrauktā dzimumakta princips ir šķietami vienkāršs – ejakulācija notiek ārpus maksts, tātad grūtniecība neiestājas, - tomēr jāņem vērā, ka dzimumakta sākumā vīrieša organisms ražo tā saukto preejakulātu, kurā var būt arī dzīvotspējīgi spermatozoīdi. Turklāt šī metode no partnera prasa lielu paškontroli, kas var radīt stresu un liedz gūt seksuālu baudu. 

 

Savukārt, paļaujoties uz kalendāro metodi, jāņem vērā, ka katrai sievietei menstruālo ciklu garumi ik mēnesi var būt atšķirīgi. Lai arī vidēji ovulācija notiek 14 dienas pirms mēnešreižu sākuma, tomēr nedrīkst aizmirst, ka ovulāciju var ietekmēt arī sievietes dzīvesveids, kā arī stress un uztraukumi. 

 

Ikdienā paļaujoties šīm, nedrošajām kontracepcijas metodēm, jāņem vērā, ka var iestāties nevēlama grūtniecība. Taču, kā rīkoties, ja pārtrauktais dzimumakts vai kalendārā metode ir pievīlusi? Šādās situācijas no nevēlamas grūtniecības un tai sekojoša aborta ir iespēja sevi pasargāt ar Escapelle avārijas kontracepcijas tableti. Vairāk informācijas meklē www.escapelle.lv

Drošākā kontracepcija