Trokšņi plaušās. Vai tiešām uzreiz nepieciešamas antibiotikas?

Vairums mammu ar lielu rūpību attiecas pret bērnu veselību un klausa it visam, ko iesaka ārsti. Tomēr – kā rīkoties, ja ārsta rekomendētais nešķiet pareizais risinājums? Vai antibiotikas vienmēr tiek izrakstītas pamatoti?

Ja plaušās dzirdami trokšņi, tad ne vienmēr ir jālieto antibiotikas, jo tās darbojas tikai uz baktērijām, bet trokšņus plaušās var izraisīt gan baktērijas, gan vīrusi, gan arī (retos gadījumos) sēnītes. Lai to noteiktu, būtu nepieciešama asins analīze.

FOTO: Shutterstock.com

Ja plaušās dzirdami trokšņi, tad ne vienmēr ir jālieto antibiotikas, jo tās darbojas tikai uz baktērijām, bet trokšņus plaušās var izraisīt gan baktērijas, gan vīrusi, gan arī (retos gadījumos) sēnītes. Lai to noteiktu, būtu nepieciešama asins analīze.

Mamma ģimenes portālam mammamuntetiem.lv izklāsta situāciju:

"Naktī no svētdienas uz pirmdienu jutu, ka dēlam (3 gadi, 3 mēneši) krīt ciet deguns, kas liecina par iesnu klātbūtni. Nolēmām uz dārziņu nelaist. Otrdien un trešdien bija temperatūra. Pāris brīžos uzkāpa līdz 38, bet ne vairāk un ne uz ilgu laiku. Uz nakti iedevu zāles pret temperatūru, lai labāk guļ. Atlikušo nedēļu temperatūras nebija, bija iesnas un nedaudz klepoja no rītiem uzreiz pēc pamošanās un brīžos, kad basām kājām sāka skriet pa grīdu. Nākamajā pirmdienā devāmies pie ģimenes ārsta ar mērķi vienoties par laiku, kad varēs dabūt zīmi dārziņam. Rēķinājos, ka vēl vienu nedēļu liks palikt mājās. Tā arī notika - lika palikt visu nedēļu mājās. Pie reizes izklausīja plaušas un teica, ka vienā esot trokšņi. Izrakstīja zāles - vienas pret klepu, otras daktere nosauca par vispārīgi ārstējošām. Vēlāk, kad devos uz aptieku, izrādījās, ka vispārīgi ārstējošās ir antibiotikas. Biju ļoti pārsteigta, jo daktere par antibiotikām vizītes laikā neko nebija teikusi. Es antibiotikas nepirku, jo neuzskatu, ka dēlam tās būtu nepieciešamas - klepus viņam praktiski nav, temperatūras nav. jūtas ļoti labi, apetīte laba, miegs arī. Te jāpiebilst, ka es neesmu no tām mammām, kas kategoriski iebilst pret antibiotikām, medikamentiem un vakcīnām. Jautājums - vai tiešām vienmēr, kad plaušās sadzirdams kāds troksnītis, ir nepieciešamas antibiotikas? Vai nav tā, ka Latvijas ārsti ir pārāk naski uz antibiotiku izrakstīšanu?"
 

 

Situāciju komentē pediatrs un homeopāts Edgars Mednis:

"Ja plaušās dzirdami trokšņi, tad ne vienmēr ir jālieto antibiotikas, jo tās darbojas tikai uz baktērijām, bet trokšņus plaušās var izraisīt gan baktērijas, gan vīrusi, gan arī (retos gadījumos) sēnītes. Lai to noteiktu, būtu nepieciešama asins analīze. Homeopātiski var bronhītu un arī plaušu karsoni ārstēt bez antibiotikām. Bet kādu atkrēpotāju noteikti vajadzētu. Tomēr, lai precīzi noteiktu ārstēšanu būtu nepieciešams bērnu paklausīties, jo plaušu trokšņi var būt dažādi un, līdz ar to, arī ārstēšana nedaudz atšķiras. Te gan jābrīdina, ka arī plaušu karsonis var būt ar neizteiktiem simptomiem un arī bez paaugstinātas temperatūras. 


Par antibiotikām - ideālā variantā būtu jālūdz ārstam izskaidrot antibiotiku nepieciešamību - kas liecina par to, ka tā ir bakteriāla infekcija. Un Būtu jāuztaisa asins analīzes - pilna asins aina un arī CRO. Pēc tā var spriest ir bakteriāla infekcija vai nav.

Reklāma
Reklāma


Trokšņus gan es negribētu publiski iztirzāt, jo tā ir tēma, kas risināma profesionāļiem. Tādēļ, ka trokšņi plaušās liecina par iekaisumu bronhos vai plaušu audos - bronhītu vai plaušu karsoni. Un pret abām šīm slimībām būtu jāattiecas ļoti nopietni. Vienīgais, ko mājas apstākļos varētu darīt ir veicināt atkrēpošanu -veikt maksimāli dziļas ieelpas un izelpas - kādas 10 vienā piegājienā un vairākus tādus piegājienus dienā. Bet ārstam būtu jākontrolē atveseļošanās process. Pašdarbība šajā gadījumā var kaitēt."

 


Mammas piebilde jau pēc slimošanas: "Antibiotiku recepte tika izrakstīta pirmdienā. Piektdienā gājām uz atkārtotu vizīti, lai saņemtu zīmi bērnudārzam. Šis piecas dienas antibiotikas tā arī netika lietotas (ārste to nezināja). Daktere dēlu atzina par veselu un ļāva doties uz dārziņu. Jautājums joprojām aktuāls – cik liela nepieciešamība bija izrakstīt antibiotikas?"