Vai tiešām bērniem ir tādas augšanas sāpes? Skaidro endokrinoloģe

Bērns naktīs raud, ir nemierīgs, pusaudzis sūdzas, ka sāp kājas, lai gan nekāda trauma nav bijusi.  Ko tas nozīmē? Vai tās varētu būt tā dēvētās augšanas sāpes, šādus un līdzīgus jautājumus portālā saņemam bieži no saviem lietotājiem. Skaidrojumu lūdzām Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģei Ivetai Dzīvītei-Krišānei.

FOTO: Mārtiņš Garais, http://garais.lv/

 

Kur sāp?

Ja bērns vēl ir mazs, tad par sāpēm kādā konkrētā vietā viņš neko nevar pastāstīt. Viņš savu diskomfortu izpauž, raudot. Turpretim lielāki bērni nereti vecākiem sūdzas par sāpēm kājās, visbiežāk, apakšstilbos. Bērns ir neizpratnē, jo nekādas traumas viņam nav bijušas, bet sāpes ir diezgan nepatīkamas. Parasti tās novēro dienas otrajā pusē, visspēcīgākās tās var būt tieši naktī.

 

Ko darīt?

Reklāma
Reklāma

Vispirms obligāti jāizslēdz jebkādi citi sāpju iemesli, tikai pēc tam var runāt par augšanas sāpēm. Ja tās tiešām ir augšanas sāpes, tad neko nevar darīt - viennozīmīgi atbild daktere Dzīvīte-Krišāne. Vienīgais, ko var iesākt, pasmērēt sāpošās vietas ar kādām pretsāpju smērēm vai iedzert pretsāpju tableti. Šis laiks, kad notiek ļoti straujš augšanas process, vienkārši ir jāpārdzīvo. Kā norāda mediķe, augšanas sāpes novēro intensīvas augšanas periodos, kad kauls aug, stiepjas un rodas iestiepums kaula plēvē, kas tad arī sāp. Šie periodi parasti norit agrīnā pusaudža vecumā un pusaudža vecumā, tomēr var būt izteikta dažādos posmos - arī bērnudārza un sākumskolas vecuma bērniem. 


Vispirms obligāti jāizslēdz jebkādi citi sāpju iemesli, tikai pēc tam var runāt par augšanas sāpēm. Ja tās tiešām ir augšanas sāpes, tad neko nevar darīt.


Kā atpazīt augšanas sāpes no citām?

Kā atzīmē daktere, ļoti svarīgi ir apzināties, vai radušās sāpes bērnam nav saistītas ar kādām citām saslimšanām. Piemēram, nereti vecāki domā – ja bērnam sāp vēders, tas saistīts ar strauju augšanu. Vēdersāpes nekad nav saistītas ar augšanu! Straujas augšanas laikā sāpes var būt vienīgi kājās.  Un arī – vislabāk ir veikt nepieciešamos izmeklējumus, lai izslēgtu iespēju, ka sāpes bērns cieš dēļ reimatiskām slimībām, traumatisma vai citām problēmām. Kaulu sāpes var būt arī kā onkoloģiskas slimības viena no pirmajām pazīmēm. Tikai tad, kad ir izslēgta cita saslimšana, var mierīgi  apzināties, ka bērns strauji aug, un šis laiks ir jāpārdzīvo.