Speciālists: Ērces pārziemojušas labi. Ja esi nolēmis vakcinēties, ir pēdējais laiks

Ņemot vērā laika apstākļus pagājušajā ziemā, ērces varētu būt pārziemojušas gana labi, portālam mammamuntetiem.lv atzina Latvijas Dabas muzeja vecākais entomologs Jānis Dreimanis. Arī mediķi saka, ka ir pēdējais laiks vakcinēties pret ērču encefalītu. 

Jau pavisam drīz sāksies ērču aktivitātes laiks, tādēļ atceries par potēšanos.

FOTO: Marika Eglīte

Jau pavisam drīz sāksies ērču aktivitātes laiks, tādēļ atceries par potēšanos.

 

Tā kā aizvadītā ziema pagāja bez lieliem atkušņiem un sniega sega turas joprojām, arī ērces varētu būt pārziemojušas labi, spriež entomologs. Ērču aktivitātes koncentrēšanās gan vēl tikai priekšā. Tas notiks, kad paliks siltāks un no migām sāks līst ārā mazie dzīvnieciņi. Taču patlaban ir īstais laiks, lai potētos pret ērču encefalītu. Mediķu vērojums - ērču inficētība ar encefalīta vīrusu pēdējos gados ir ar tendenci palielināties, portālam mammamuntetiem.lv atzina Rīgas Austrumu klīniskās universitātes preses sekretāre Dace Kārkliņa.

 

Ērču attīstības cikls

Entomologs J.Dreimanis stāsta, ka Latvijā mīt bīstamās taigas ērces, kas visvairāk sastopamas valsts ziemeļaustrumos un to aktivitāte ir līdz jūlijam, kā arī sūnu ērces, kas aktivizējas no aprīļa līdz pat oktobrim. Ērču aktivitāte sākas tad, kad gaisa temperatūra ir virs plus 7 grādiem pēc Celsija. Ziemu ērces pavada zemsedzē. Ērču attīstības cikls rit 2-3 gadus, bet dažām tas var ilgt pat līdz 6 gadiem. Ērcēm ir olas, nifmas un pieauguša kukaiņa stadija. Ar asinīm barojas nimfas un pieaugušās ērces. 

 

Nimfas ēd vien sīkdzīvnieku asinis

Lai nimfas augtu, tās 5-7 dienas sūc mazo dzīvnieku asinis, tad nokrīt, nomaina ādu un tad jau atkal pienācis nākamais barošanās posms. Nimfas parasti sūc asinis tādiem mazajiem dzīvnieciņiem kā eži, ciršļi, retāk sikspārņiem. Turpretim pieaugušās ērces barojas ar lielo zīdītājdzīvnieku asinīm, piemēram, stirnu, briežu, jenotsuņu un arī cilvēku.

 

Sniegs ļauj ērcēm "izgulēties" siltāk

Bieza sniega sega ziemā ļauj veiksmīgāk ērcēm pārziemot. Turpretim priekš cilvēkiem pozitīvāk ir tad, ja ziemā ir vairāki atkušņi, tādējādi ērces tiek "piemānītas" - te laiks siltāks, te atkal bargs sals. Pagaidām sniega sega vēl turas gandrīz visā latvijā, un mazie dzīvnieciņi nemostas, bet tiklīdz laiks būs siltāks, ežuki sāks tipināt un pamodīsies arī izbadējušās ērces. Entomolgs domā, ka ērču daudzums šopavasar varētu būt lielāks, jo arī pagājušā vasara bija silta, bet mitra. Sausums ir limitējošs ērču skaita ziņā.

 

Ērcēm patīk iesvīduši cilvēki

Ērcēm vislabāk patīk mitināties jauktu koku, lapu koku mežos, vietās, kur ir zemsedze. Priežu sili, piemēram, ir daudz skrajāki, līdz ar to tur vasarās ir arī karstāks un sausāks, tāpēc šādos mežos ērču daudzums ir mazāks. Ērces var atrasties dažādos augstumos - līdz pat viena metra augstumā - lai varētu "noķert" jebkādu savu upuri. Jautāju speciālistam, kāda tipa cilvēki vislabāk patīk ērcēm, jo ir dzirdēts teiciens, ka, piemēram, odi vairāk uzklūp cilvēkiem ar saldāku asins garšu. J.Dreimanis atzina, ka ērces neraugās pēc šādiem kritērijiem, taču varētu būt, ka lielāka iespējamība dabūt ērci kādā ķermeņa vietā ir cilvēkiem, uri nedaudz iesvīduši, piemēram, aktīvi ogojot vai sēņojot. Tiem, kuri cauri mežam skrien krosiņu, ir mazāka iespējamība sastapties ar izbadējušos ērci.

 

Potēšanās

Tā kā ērču inficētība ar encefalīta vīrusu pēdējos gados ir ar tendenci palielināties, arī apdraudējums cilvēka veselībai pēc ērces piesūkšanās saglabājas augsts. Mediķi ir pārliecināti, ka labākais veids, kā izvairīties no inficēšanās ar ērču encefalītu ir vakcinācija. Šobrīd Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) vakcinācijas kabinetu pārsvarā apmeklē cilvēki, lai vakcinētos vai veiktu revakcināciju tieši pret ērču encefalītu. Vakcinācijas kabineta darba laiks -  darba dienās no plkst.9 līdz 20. Vakcīnas cena – 19 latu.

 

Par ērču encefalītu statistiku

Pagājušajā gadā kopumā un līdz šā gada 2.janvārim LIC Vakcinācijas kabinetā un Uzņemšanas nodaļā:  noņemtas ērces 2269 pacientiem, bet 3910 ērces nosūtītas izmeklēšanai.

Kopējais laboratorijā izmeklēto ērču skaits līdz 2012.gada 27.decembrim - 4088, no tām inficētas bija 354.

Reklāma
Reklāma

 

Ērču inficētība pērn bija 8,7%.

Inficētība iepriekšējā sezonā visu laiku turējusies augsta - visbiežāk 8% līdz 9% robežās, brīžiem pārsniedzot arī 9% ( piemēram, 9,55% maijā; 9,20% jūnijā).

23.martā reģistrēts pirmais gadījums, kad pagājušajā gadā iedzīvotājam piesūkusies ērce.

Turpretim 4.decembrī tika atnesta pārbaudei 2012.gadā pēdējā noņemtā ērce.

 

2012.gadā ar diagnozi ērču encefalīts stacionāri ārstējušies  129 pacienti, ar diagnozi - Laima slimība - 28  pacienti. Savukārt 2011.gadā ar diagnozi - ērču encefalīts - stacionāri ārstējušies 159 pacienti, ar Laima slimību - 28 pacienti.

 

Arī mediķi vērš uzmanību, ka ērces parādās, tiklīdz gaisa temperatūra sasniedz +5 grādus pēc Celsija, bet masveidīgi tās kļūst aktīvas, kad gaisa temperatūra pārsniedz +5 grādus, tomēr atsevišķas ērces var aktivizēties arī pie nedaudz zemākas temperatūras, vietās, kur sniegs jau nokusis.

Ērču aktivitātes periods parasti ilgst no marta līdz oktobrim, bet labvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos aktivitātes periods var būt garāks.

 

Kā ģērbties, ejot uz mežu?

Lai izvairītos no ērču piesūkšanās un samazinātu inficēšanās risku, jāievēro sekojoši drošības pasākumi:

- ērces visbiežāk pieķeras garāmejošiem cilvēkiem 15 centimetru augstumā no zemes (bet karstākā laikā arī augstāk), tāpēc dodoties mežā vai staigājot pa krūmainām vietām, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērces nevarētu zem tā pakļūt, - bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs;

- pastaigas laikā ik pa brīdim jāaplūko apģērbs, lai laicīgi pamanītu un notrauktu pa to rāpojošas ērces;

- pārnākot no pastaigas pa mežu, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm vai ķermeņa nav ērces.

 

Kas jādara, ja piesūkusies ērce?

Ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk. Pareiza un ātra ērces noņemšana samazina inficēšanās risku ar Laima slimību, gan ne ar ērču encefalītu.

Pirms ērces izvilkšanas ar spirtu jādezinficē vieta, kur tā piesūkusies. Nekādā gadījumā vietu, kur piesūkusies ērce, nedrīkst smērēt ar eļļu vai citu eļļveidīgu šķidrumu.

 

Ar tievu pinceti jāsatver ērce pēc iespējas tuvāk ādai, cenšoties ērci nesaspiest un lēni, ar vienmērīgu kustību jāvelk ārā. Nekādā gadījumā nedrīkst saspiest vai sažņaugt ērci, jo var notikt ērces ķermeņa šķidruma injicēšanās ādā. To nedrīks arī griezt, durt vai raut, jo ērces mutes daļa var palikt ādā un inficētais šķidrums no ērces var iekļut brūcē.

 

Pēc ērces noņemšanas tās piesūkšanās vietu apstrādā ar joda tinktūru, odekolonu vai spirtu. Rokas obligāti rūpīgi jānomazgā ar ziepēm. Nav ieteicams pieskarties ērcei ar pirkstiem, jo infekciju izraisītāji var nokļūt organismā caur mikrotraumām ādā vai nejauši aizskarot gļotādas. Tāpēc, ja nav pincetes un ērce jāizvelk ar pirkstiem, izmanto kādu starpliku - auduma gabalu, papīru, salveti vai gumijas cimdus. Var izmantot diega cilpu. To apsien ap ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un, velkot aiz galiem, izņem ērci.

           

Pēc ērces noņemšanas - ja cilvēks nav vakcinēts pret ērču encefalītu, jāapmeklē ģimenes ārsts vai tuvākā ārstniecības iestāde. Pie ārsta jāvēršas arī gadījumā, ja ap ērces koduma vietu parādās apsarkums vai ir citas sliktas pašsajūtas pazīmes.