Cilvēks pats sev var būt ārsts? Jā! Izlasi, kā tas iespējams

"Tā ir Daba, nevis ārsts, kas ārstē," tā savulaik sacījis Hipokrāts. Saskaņā ar viņa viedo izteikumu visā pasaulē dzīvo daudzi cilvēki, piekopjot tā dēvēto naturoptātiju. Kas tā ir? Par to mammamuntetiem.lv stāsta veselības atjaunošanas un izglītības centra "ReCure" dibinātāja Latvijā Guna Bīlande.

Uzturs + fiziskas aktivitātes un procedūras + dienas ritms +pēc iespējas mazāk stresa - šī ir naturopātu dzīves formula.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Uzturs + fiziskas aktivitātes un procedūras + dienas ritms +pēc iespējas mazāk stresa - šī ir naturopātu dzīves formula.

 

Slimības cēlonis meklējams kaitīgu vielu uzkrājumā organismā nepareiza dzīves veida rezultātā. Līdz ar organisma dabisko aizsardzības spēju nostiprināšanu, slimību cēlonis izzūd un, ja nav cēlonis, nav arī slimības. Slimības nerodas pēkšņi, bet ilglaicīgas toksisko vielu uzkrāšanās organismā rezultātā. Sekojoši arī ārstēšanās process būs samērā lēns, bet fundamentāls. Tam ir jāpieiet rūpīgi un pacietīgi, jo tas bieži vien sevī ietver pilnīgu dzīvesveida maiņu, bet atjaunotā veselība ir nenovērtējams ieguvums.

Naturopāts, vācu ārsts Lūiss Kuhne uzskatīja, ka "Visu slimību pamatā ir kaitīgu vielu uzkrāšanās  organismā; visas slimības ir pamatā vienādas."

Visu slimību pamatā ir kaitīgu vielu uzkrāšanās  organismā; visas slimības ir pamatā vienādas.

Tāpēc veselības atjaunošanas un izglītības centrs "ReCure" piedāvā atšķirīgu pieeju veselības aprūpei. Centrā netiek izmantoti tradicionālie medikamenti, bet piedāvāta dabiska veselības pašatjaunošanās sistēma. "Mēs mācām mainīt ieradumus un atgriezties pie dabas. Saprast, ka organisms ir viens vesels, kurā visas problēmas jāsaskata un jāatveseļo kompleksi. "ReCure" ir cilvēka iekšējos spēkus atjaunojoša un stimulējoša atveseļošanās sistēma. Lai arī daudzi vietējie speciālisti izglītojas citur pasaulē, labākie meistari nāk no tām vietām, kur šīs zināšanas ir radušās. Tāpēc centrā strādā arī citu tautību speciālisti, kas nodrošina iespēju iepazīt unikālas, no paaudzes uz paaudzi pārmantotas zināšanas," stāsta G.Bīlande.

 

"Nature Cure" aizsākumi meklējami vēl pirms 2 500 gadiem, Hipokrāta laikā. Ir ierasts uzskatīt Hipokrātu par modernās medicīnas zinātnes aizsācēju, tomēr šis priekšstats ir ne līdz galam pareizs. Faktiski par savu slavu viņam būtu jāpateicas tam, ka viņš pirmām kārtām iestājās par ārstēšanas/dziedniecības metodēm, kas balstījās uz dabas likumiem. Angļu valodā vārda "ārsts" (physician) sakne nāk no grieķu vārda physis, kas nozīmē "daba".


Termins naturopātija ir relatīvi jauns, bet filozofiskais pamats un dažas no "Cure" metodēm ir senas un tās tika izmantotas jau Senajā Ēģiptē, Grieķijā un Romā, stāsta G.Bīlande.


Modernās "Nature Cure" jeb Dabas dziedniecības kustības aizsākumi meklējami ap 1822.gadu Vācijā. Par to jāpateicas Dr.Vincentam Priesnitz’am, kurš, pēc tam, kad bija atjaunojis savu veselību, izmantojot hidroterapiju, nodibināja Grafenburgas sanatoriju Vācijā.

 

Lielāka daļa naturopātu par ārstiem ir kļuvuši pēc tam, kad, izmantojot dabiskas metodes, ir izdevies savest kārtībā savu veselību.


Dr.Henry Lindlahr ir slavens ASV dabas dziednieks, kurš ievērojami iespaidojis dabas dziedniecības sistēmas filozofiju un metodes. Viņš izvirzīja principu, ka katra akūta slimība ir tikai dabas dziedniecisko spēku pazīme vai izpausme. Šis princips ir kļuvis par vienu no dabas dziedniecības sistēmas pamatprincipiem, skaidro "ReCure" dibinātāja.

 

Mūsu dzīvesveids ir biežākais mūsu slimību cēlonis

Neregulāras ēdienreizes, neveselīgs uzturs, neregulārs dienas režīms, stress, fizisko aktivitāšu trūkums, negulētas naktis... Tas viss izraisa dažādas saslimšanas. 

Reklāma
Reklāma

Ir pierasts slimību "vainu" novelt uz dažādiem blakus apstākļiem un cēloņiem, bet cik no mums tiešām saprot, ka, piemēram, aptaukošanās ir priekšnosacījums sirds un asinsvadu slimībām un/vai cukura diabētam? Laikus nerūpējoties par savu veselību, šis problēmas tikai progresē, brīdina G.Bīlande.

 

Bieži vien simptomi ir redzami jau iepriekš, bet pārsvarā mēs šos "ugunsgrēkus" dzēšam, izmantojot tabletes un citus medikamentus, nemaz neaizdomājoties, kas varētu būt patiesais iemesls.

 

Un iemesli ir vistriviālākie - neregulāra vēdera izeja, nepilnvērtīgs uzturs, nepietiekošas fiziskās aktivitātes. Šīs arī ir lietas, kas jāsaved kārtībā. Ja mājai nav kārtībā kanalizācijas sistēma un visa māja tādēļ smird un ūdens nāk atpakaļ, mēs taču sākam ar to, ka sakārtojam kanalizācijas trubas, nevis lielā daudzumā visā mājā izkarinām gaisa atsvaidzinātajus un neliekamies ne zinis par notiekošo, tad kāpēc mēs to nedaram ar savu organismu, retoriski vaicā naturopāte.

 

Kādas metodes tiek izmantotas, lai atjaunotu veselību dabīgā veidā?

1. Atgriezies pie dabas - ēšanas, dzeršanas, mazgāšanās, ģērbšanās, atpūtas, domāšanas ieradumu maiņa

2. Dabas elementu izmantošana - gaiss, zeme, saule, ūdens

3. "Mehāniskie" līdzekļi - masāžas, vingrošana

4. Psiholoģiskais balanss

 

VESELĪBA = uzturs + fiziskas aktivitātes un procedūras + dienas ritms +pēc iespējas mazāk stresa - šī ir naturopātu dzīves formula.