Problēma: Negribas skaļi atzīt, bet man ir pārāk daudz gāzes vēderā

Ir kaites, par kurām runāt ir viegli. Tāpat nav lielu problēmu, ja jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta. Tajā pašā laikā ir vainas, par kurām gribas noklusēt. Viena no tādām ir pastiprināta gāzu vedošanās. Vairāk par šo problēmu komentē uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.

Liekais gāzes daudzums kuņģa-zarnu traktā atrodas neaktīvu, sīku burbulīšu veidā.

FOTO: Marika Eglīte

Liekais gāzes daudzums kuņģa-zarnu traktā atrodas neaktīvu, sīku burbulīšu veidā.

Portāla mammamuntetiem.lv lasītāji anonīmi raksta par problēmām ar gāzu veidošanos vēderā

1. situācija. Man ir problēma, kura man ir bijusi visu manu mūžu, tas ir, gāzes un vēdera sāpes pēcpusdienās, it īpaši vakaros. Izmēģināju dažādus medikamentus un tējas, kuras ieteikuši speciālisti, tas nav līdzējis. Vai tā ir mana ķermeņa īpatnība vai ir kas tāds, ko es neēdu vai nedaru pareizi?

 

2. situācija. Man ir problēmas ar vēderu, vairāk jau liekas, ka tas ir no manām iedomām, un es sev to piedomāju. Lieta tāda, ka visu laiku satraucos pirms eju cilvēkos vai braucu kaut kur ciemos, ka tik nesāk rūkt, burbuļot vai arī pēkšņi vajadzēs pa smagam iet uz tualeti, gāzes... Es nevaru brīvi justies, visu laiku par to jādomā. Kā lai tieku ar to galā? Tas tiešām mani ir nomocījis :(

 

3. situācija. Man ir problēma. Mans puisis uz vakara pusi ļoti laiž gāzes. Nedaudz, tas ir cilvēcīgi, bet daudz un, kad paliek par smacīgu, man paliek pavisam neērti. Es viņam prasu – kāpēc tev tā ir un vai viņš nepārstātu, bet viņš spēj atbildēt, ka neko viņš nevar darīt, ka tā vienkārši notiek netīšām. Visā visumā domāju, ka tas ir uztura dēļ. Ko jūs ieteiktu pagatavot savam puisim vakariņās, lai nebūtu atkal tāpat kā katru vakaru?  

 

Komentē uztura speciāliste  Ksenija  Andrijanova:

"Gāzes vēderā ir ļoti izplatīta un daudzpusīga problēma. Es kā uztura speciālists varu ieteikt risinājumus, kas ir saistīti ar uztura aspektiem, taču iesākt vēlos ar pavisam citu jomu – emocionālo. Katram no mums vienmēr jāatceras, ka gremošanas sistēma ir pirmais, kas reaģē uz stresu un pārdzīvojumiem. Respektīvi, pastāv iespēja, ka gāzes vēdera rodas nevis no nepareiza uztura, bet:

-  no stresa darbā, ģimenē;

-  no emocionāliem konfliktiem ar apkārtējiem un sevi;

-  neveiksmīgām attiecībām;

-  slikta noskaņojuma, depresijas;

-  satraukuma pirms svarīgiem notikumiem.

Reklāma
Reklāma

Šādos gadījumos cilvēki meklē risinājumu uzturā, medikamentos, un brīnās, ka nekas nepalīdz. Bet tas, kas patiesībā jāizdara – jālīdzsvaro savs emocionālais fons. Brīžiem ir tā, ka cilvēks tur sevī daudz negatīvu emociju, apspiež tās, un galu galā tās emocijas izpaužas ar gremošanas sistēmas traucējumiem. Tā ir psihosomātika – psihisko procesu izpausmes veselībā.

 

Citi iemesli ir:

-  mazkustīgs dzīvesveids;

-  nelīdzsvarots uzturs (daudz asu, sāļu, taukainu ēdienu, "fast food");

-  kāda produkta nepanesamība (piens, piena produkti, pākšaugi, žāvēti augļi);

 

Ko darīt?

Nepieciešams izsekot, no kura produkta rodas gāzes un izslēgt to no ēdienkartes. Un jāsāk ēst veselīgi kopumā –  uzturā jāiekļauj liesā gaļa (vistas fileja, tītara fileja), piena produkti ar minimāli pieejamo tauku daudzumu (0.5%), daudz svaigu dārzeņu, augļus, riekstus, graudaugus un rupjmaizi, olīveļļu, zivis. Izslēgt no ēdienkartes saldumus, konditorejas izstrādājumus, paku sulas, saldinātus dzērienus, konservus, fast food, pārmērīgi sālītus produktus. Ka arī nekautrēties un aiziet pie gastroenterologa izrunāt savu problēmu un iespējamus farmakoloģiskus risinājumus.

 

 Ēdot, ēdiens labi jāsakošļā, nedrīkst norīt lielus kumosus – tas arī var būt problēmas iemesls. Ēdot un dzerot, nedrīkst runāt, jo tā, pašam nemanot, var norīt gaisu, kas nonāk zarnās."