Atklāti par pretsāpju medikamentiem. Arī ierastās zāles var būt bīstamas

Esmu pārliecināta, ka nav tādu laimīgo, kam ne reizi dzīvē nav nācies izjust sāpes. Te sasāpas zobs, te – galva. Nav liela bēda, jo rokassomiņā vienmēr kāda pretsāpju ripa atradīsies. Tomēr arī ierasti medikamenti, nepareizi lietoti, var radīt veselības problēmas.

Lai zinātu, kāds pretsāpju medikaments nepieciešams, nepietiek konstatēt tikai faktu „man sāp”, svarīgi noskaidrot sāpju iemeslu. Piemēram, galvassāpēm vien par cēloni var būt vairāk nekā divsimt slimību.

FOTO: Aleksandrs Ivanovs

Lai zinātu, kāds pretsāpju medikaments nepieciešams, nepietiek konstatēt tikai faktu „man sāp”, svarīgi noskaidrot sāpju iemeslu. Piemēram, galvassāpēm vien par cēloni var būt vairāk nekā divsimt slimību.

Biežāk lietotie pretsāpju līdzekļi
Dati, kas apkopoti pagājušā gada vasarā, liecina – vispieprasītākais pretsāpju bezrecepšu medikaments ir ibuprofēns, ļoti iecienīts ir paracetamols, citramons, nealgīns un aspirīns. Šķiet, šīs ripas mums ir tik pazīstamas, ka lietojam tās, kad vajag un nevajag. Un diezin vai iedomājamies, ka tām vajadzētu anotāciju apskatīt. Esmu sevi pieķērusi, ka mēdzu lasīt anotācijas medikamentiem, ko izrakstījis ārsts, bet tikpat kā nekad aptiekā brīvi nopērkamajām. Piemēram, tik ierastais citramons – kurš gan lasīs, kā tas lietojams?! Tomēr arī šīs zāles, nepareizi lietotas, var radīt nopietnus blakusefektus. Piemēram, ja tev ir asinsreces traucējumi, aspirīns, kas ir citramona sastāvā, var veicināt asiņošanu. Tāpat šo medikamentu nedrīkst lietot kopā ar alkoholu, jo tas var izraisīt toksisku aknu bojājumu.

Lieto prātīgi un ar mēru
Maldīgs ir priekšstats, ka bezrecepšu medikamentus var lietot bez ierobežojuma. Speciālisti uzsver – nevienas zāles bez ārsta ziņas nevajag lietot vairāk par četrām dienām. Tāpēc ieradumu – kā kaut kas iesāpas, tā ķerties pie kārtējās pretsāpju ripas – vajadzētu atmest. Pretējā gadījumā vari iedzīvoties nejaukās blaknēs: visbiežāk tie ir kuņģa un zarnu trakta bojājumi, gremošanas traucējumi, var būt arī asinsrites, elpošanas, nervu, nieru un aknu darbības traucējumi.

Katrām sāpēm savas zāles
Plaši lietotie bezrecepšu pretsāpju medikamenti iedalāmi divās grupās. Ir tādi, kas paredzēti hronisku sāpju gadījumā un organismā atbrīvojas ļoti lēni. Šādiem medikamentiem uz iepakojuma, piemēram, ir norāde – „long”, „strong” un tamlīdzīgi uzraksti. Tev pēkšņi sasāpas galva, tu iedzer vienu šīs grupas tableti, nelīdz, tad ieķer nākamo un vēl nākamo, bet efekts no šīm zālēm parādīsies tikai pēc vairākām stundām. Tikmēr medikamentu jau būsi pārdozējusi. Akūtām sāpēm derēs otri, kas zarnu traktā atbrīvojas ātri, gaidīto efektu sniedzot vienā stundā vai divās.

Kādu devu izvēlēties

Aptiekā taujājot pēc kāda pretsāpju līdzekļa, aptiekāre bieži atjautā – 200 mg vai 400 mg? Katrai zālei ir pieļaujamā diennakts deva, un tā tiek norādīta anotācijā. Ja medikaments paredzēts akūtu sāpju ārstēšanai, tad nav svarīgi, vai izdzer divus 200 mg vai vienu 400 mg devu. Savukārt ir medikamenti, kuriem, izdzerot 200 mg devu, tas iedarbosies ātrāk, bet izdzerot, piemēram, 600mg devu medikaments, iespējams, darbosies visu diennakti.

Galvenais – zināt sāpju iemeslu
- Lai zinātu, kāds pretsāpju medikaments nepieciešams, nepietiek konstatēt tikai faktu „man sāp”, svarīgi noskaidrot sāpju iemeslu. Piemēram, galvassāpēm vien par cēloni var būt vairāk nekā divsimt slimību.
- Labāku pretsāpju efektivitāti dos kombinētā terapija, tā tiek samazināti blakusefekti un palielināta zāļu efektivitāte. Ļoti plaši izplatīts pretsāpju kombinētais medikaments ir citramons, kura sastāvā ir trīs aktīvās vielas – aspirīns, paracetamols un kofeīns. Taču nekādā ziņā pati uz savu roku nekādus pretsāpju līdzekļu kokteiļus netaisi.
- Gandrīz visi pretsāpju līdzekļi jālieto pēc ēšanas, uzdzerot ūdeni vai pienu.

 

Teksts: Anta Blumberga, žurnāls "Stella", www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma