Padomi, kā sevi noskaņot aktīvai sportošanai

„Sākšu aktīvi sportot jau pirmdien. Nē, nākamo pirmdien,” tā sevi muļķo ne viens vien cilvēks, kuram nav īstas motivācijas nodarboties ar sportu, jo ar apziņu, ka sportot ir veselīgi, dažreiz ir par maz. Kā sevi noskaņot dažādām aktivitātēm?

Treniņi būs daudz patīkamāki un, nenoliedzami, arī gaidītāki, ja tev patiks apģērbs, ko tajā laikā vilksi mugurā. Iegādājies tērpu sev mīļās krāsās un arī tādu, kurā tu sev patīc.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Treniņi būs daudz patīkamāki un, nenoliedzami, arī gaidītāki, ja tev patiks apģērbs, ko tajā laikā vilksi mugurā. Iegādājies tērpu sev mīļās krāsās un arī tādu, kurā tu sev patīc.

Viss sākas ar attieksmi un mērķi
Viens no priekšnoteikumiem, lai no fiziskajām nodarbībām gūtu gan fizisku, gan emocionālu labumu, ir attieksme pret to, ko dari. Darot kaut ko, kas nepatīk, tikai tāpēc, ka tas ir noderīgi veselībai, gandarījumu negūsi. Tādēļ nepieciešams atrast tādu fiziskās aktivitātes veidu, kurš pašam ļoti patīk un no kura iespējams gūt pozitīvas emocijas. Svarīgi arī apzināties, kāpēc to dari un ko vēlies sasniegt. Noteikti katram ir sapnis – citam noskriet maratonu, citam pirmo reizi 5 km, bet tomēr ar mērķi viss sākas. Būtiski ir to uzrakstīt vai pateikt skaļi. Tā var būt zīmīte uz ledusskapja, tā var būt arī nopietnāka pierakstu burtnīca ar visiem treniņu aprakstiem. Galvenais – lai palīdz!

Mērķis – 2 kilogrami
Mērķim ir jābūt konkrētam un reālam, piemēram zaudēti 2 kilogrami vai spējai noskriet kilometru bez samaņas zaudēšanas. Izvirzot mērķi ir jāsaprot, ka sākotnējā slodze nedrīkst būt pārmērīga. Slodzes līmeni var regulēt ar trīs parametriem – treniņu biežumu, viena treniņa ilgumu un treniņa intensitāti. Slodzi var palielināt pakāpeniski uz nodarbības laika un veiktās distances rēķina, nevis palielinot pārvietošanās ātrumu. Slodzes pieaugumu nevajadzētu forsēt – ne vairāk kā 5%- 10 % nedēļā. Pieaugušiem cilvēkiem (18 – 65 gadi) ieteiktais minimums ir 30 minūtes vidējas intensitātes aerobā fiziskā aktivitāte vismaz 5 dienas nedēļā vai arī 20 minūtes augstas intensitātes aerobā aktivitāte 3 dienas nedēļā. Taču arī laika ziņā īsākas fiziskās aktivitātes, piemēram, tikai 15 minūšu garumā, labvēlīgi ietekmē veselību. Galvenais ir dienā veikto kopējo fizisko aktivitāšu ilgums.

Mērķim ir jābūt konkrētam un reālam, piemēram zaudēti 2 kilogrami vai spējai noskriet kilometru bez samaņas zaudēšanas.

Glīts sporta tērps – puse no panākumiem!
Treniņi būs daudz patīkamāki un, nenoliedzami, arī gaidītāki, ja tev patiks apģērbs, ko tajā laikā vilksi mugurā. Iegādājies tērpu sev mīļās krāsās un arī tādu, kurā tu sev patīc. Nemaz nav motivējoši vilkt bikses, kurās jau tā netīkamā „riepiņa” izceļas vēl vairāk. Vienlaikus gan atceries, ka sporta apģērbam jābūt ērtam un jānovērš organisma pārkaršana. Apģērbs būs pareizi izvēlēts, ja, uzsākot treniņu, jutīsiet vieglu vēsumu, kas pazudīs pirmajās 10 līdz 15 fiziskās aktivitātes minūtēs. Ja iesildoties kļūst pārāk karsti, kādu apģērba gabalu var novilkt, taču treniņa beigās, kad organisma enerģijas rezerves ir izsīkušas, vēlams atkal apģērbties, lai pārāk ātri neatdzistu. Būtiska ir piemērotu apavu izvēle, kas nodrošina kustību drošību un efektivitāti. Pēdas konstrukcija kalpo kā amortizācijas sistēma visam ķermenim, mazinot triecienu galvas smadzenēm un mugurkaulam, novēršot pārslodzi visā balsta – kustību aparātā (piemēram, skriešanas laikā mehāniskā slodze uz pēdu pieaug 2- 4 reizes). Jāpadomā arī par zeķītēm – sporta zeķes ir ar biezāku pēdas daļu, kurā uzkrāties liekajam mitrumam. Virsējā daļa ir plānāka, lai ļautu liekajam mitrumam, iztvaikot. Tās ir ļoti izturīgas un to izgatavošanas tehnoloģija paredz novērst pēdas pārslodzi un noberzumus.

Kompānija – iespēja pavadīt laiku kopā
Ir cilvēki, kuri labprāt sporto vieni, bet tādu ir maz, tāpēc iesaisti savās aktivitātēs arī sev tuvos cilvēkus tad arī pašam nodarbības šķitīs daudz aizraujošākas un interesantākas. Kompanjona klātbūtne jebkurai fiziskai nodarbībai piešķirs sociālas aktivitātes iezīmes. Palūdz draugu kļūt par partneri fizisko vingrinājumu programmā. Turklāt, kaut ko darot kopīgi, attiecības un saites starp cilvēkiem kļūst ciešākas.

Nūjošana ir viena no labākajām motivācijām iziet ārā, tagad modes lieta, tāpēc pamēģini!

Reklāma
Reklāma

Dažādība vietā un veidā
Tu var nedaudz pamainīt savas ikdienas fiziskās nodarbības. Piemēram, ja tu parasti pastaigājies netālu no savas dzīvesvietas, maini pastaigas maršrutu un izbaudi pastaigu pludmalē. Arī tāda neliela pārmaiņa var atsvaidzināt iesīkstējušo rutīnu. Ķeries pie lietām, kuras agrāk neesi darījis. Ja agrāk vingroji vienatnē, tagad apmeklē grupu nodarbības vai arī sāciet darīt ko tādu, ko nekad neesi mēģinājis. Ja visu laiku uzturies telpās, dodies nelielā pārgājienā. Nūjošana ir viena no labākajām motivācijām iziet ārā, tagad modes lieta, tāpēc pamēģini! Turklāt neviens cits aktivitāšu veids neļauj tik viegli un nepiespiesti nodarbināt daudzas muskuļu grupas. Ideāla iespēja iepazīt tuvāko apkārtni, satikt draugus – šis netraucē sarunāties (skrienot ir grūtāk).
Tomēr jāatceras, ka vajadzētu izvairīties no treniņiem ceļu tuvumā, kur ir intensīva satiksme, kā arī izteikti rūpnieciskos rajonos, kur traucē gaisa piesārņojums un troksnis. Attiecībā uz to, pie kādas gaisa temperatūras ir ieteicams uzsākt fiziskas aktivitātes ārā, ir vietā teiciens – nav nepiemērotu laika apstākļu, ir tikai nepareizi izvēlēts apģērbs. Slodzi fiziskajās aktivitātes var variēt, izvēloties dažādas virsmas (asfalts, meža ceļš, smiltis, u.c.), ģeogrāfiskos apvidus (mežainas vai atklātas vietas, dažādas reljefa sarežģītības), meteoroloģiskās īpatnības (saule, lietus, vējš).

Kad izdodas sasniegt izvirzīto mērķi, sagādā sev ko jaunu un patīkamu. Masāža, patīkams ārpus mājas pavadīts vakars vai kāds cits veids, kā palutināt sevi, var kalpot kā motivācija jaunu mērķu sasniegšanai.

Fiksē savus panākumus!
Lai gūtu pārliecinošu pārliecību, ka izdodas realizēt izvirzīto mērķi, iekārto žurnālu, kurā ieraksti nospraustos mērķus un sasniegtos rezultātus, kā arī visas izmaiņas, kas saistītas ar nodarbības laiku, veidu, utt. Savukārt, kad izdodas sasniegt izvirzīto mērķi, sagādā sev ko jaunu un patīkamu. Masāža, patīkams ārpus mājas pavadīts vakars vai kāds cits veids, kā palutināt sevi, var kalpot kā motivācija jaunu mērķu sasniegšanai.

Portālā mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma Kristiāna stāsta savu pieredzi:
„Esmu no tām, kam sports saistās ar šausmīgām bērnības atmiņām. Sporta skolotājas skolā brēca un kliedza, saukāja mūs par tizlenēm utt. Arī manā ģimenē sports nebija cieņā, jo  ne vienam tajā nebija veicies, bet tajā pašā laikā citās dzīves jomās mani vecāki ar darbu un zināšanām bija sasnieguši ļoti daudz! Arī studiju laikos pamēģināju modē nākušo aerobiku, bet mana fiziskā sagatavotība nebija tik laba, lai to izturētu, tā arī  nolēmu, ka sports ir tā ir joma, kas manā dzīvē izpaliks... Taču pēc vairākiem gadiem sāku pieņemties svarā, un man tas nepatika tik ļoti, ka biju gatava darīt jebko... Sagādāju sporta kluba abonementu sev un kaimiņienei, lai nebūtu jāiet vienai. Pāris reizes aizgājām kopā, bet kaimiņienei nebija motivācija, un es sapratu, ka varu iet arī viena, man nebūt nevajag kompāniju… Apmeklēju visas nodarbības, kādas vien bija iespējams, lai saprastu, kas ir kas un kāda pasniedzēja man patīk labāk. Vislabāk man patika pilates. Ar katru reizi izdevās labāk un labāk, pasniedzēja slavēja, un varēja just, kā pieaug izturība un kā ķermenis padodas un paļaujas. Sajutu, kā ir tad, kad liekas, ka vairs nevaru, bet izrādās, ka vēl nedaudz varu gan... Sākumā novājēju par pāris kilogramiem. Dīvainas sajūtas pārņem arī pašu. Tāds vieglums un gaisīgums, un laba sajūta, ka tu kaut ko dari tikai sev… Man pat likās, ka arī apkārtējie vīrieši uz mani skatās savādāk... Nu jau ir pagājuši vairāki gadi, un kādus dažus kilogramus esmu iemantojusi atpakaļ, turklāt man atkal pietrūkst tās lidojumu sajūtas, tā kā atkal esmu nodomājusi doties vingrot!”