Ājurvēda. Medicīnas sistēmas pirmsākums

Ne velti pēdējos gados visā Rietumu pasaulē arvien lielāku popularitāti iegūst t.s. netradicionālās medicīnas metodes – jogas vingrojumi, akupunktūra, arī Ājurvēda. Iemesli tam ir dažādi, bet kā galvenos varētu minēt: ne vienmēr ar Rietumos izmantotajām metodēm izdodas pilnībā atbrīvot pacientus no dažādām slimībām, jo sevišķi hroniskām kaitēm.

Foto no www.aparmita.lv arhīva

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no www.aparmita.lv arhīva

Kā zināms, ārstēšanu sarežģī arī tas, ka medikamenti nereti rada dažādas blakus parādības. Bet varbūt pats galvenais ir tas, ka tā sauktās netradicionālās metodes, piemēram, Ājurvēda un akupunktūra, īpašu uzmanību pievērš tieši pacienta psihes un ķermeņa individuālajām īpatnībām.

 

Kas ir Ājurvēda?
Tulkojumā no sanskrita Ājurvēda nozīmē dzīves zināšanas (mācību). Šī ir 5000 gadus veca Indijā izveidojusies medicīnas sistēma, kas paaudžu paaudzēs Indijā, Šrilankā, Tibetā tiek praktizēta joprojām un slimajiem spēj palīdzēt tā pat, kā mūsdienu terapijas metodes Rietumu klīnikās. Ājurvēdas medicīna balstīta uz pārliecību, ka slimības rodas tad, kad cilvēka prātā, ķermenī vai dvēselē zūd līdzsvars. Organisms ar slimībām pats tiek galā, ja tas ir garīgā un fiziskā harmonijā. Citiem vārdiem - Ājurvēda ir metode, kas palīdz organismam palīdzēt pašam sev. Ājurvēda ir mācība par to, ko un kā mēs domājam - domai ir milzīgs spēks; par to, ko un kā mēs ēdam - enerģiju no Visuma mēs uzņemam arī ar uzturu; par to cik ilgi , kā un kad mēs guļam un vingrojam. Sistēma balstīta uzskatā, ka visums sastāv no pieciem elementiem - gaisa, uguns, ūdens, zemes (gļotas) un ētera (vēja). Cilvēkos šie elementi pārstāvēti trīs konstitucionālajos pamattipos jeb došās - vata (gaiss un ēters), kapha (ūdens un zeme), pitta (uguns un ūdens). Šīs došas nosaka gan cilvēka veselību, gan to, kā viņš reaģē uz apkārtējo pasauli.

Organisms ar slimībām pats tiek galā, ja tas ir garīgā un fiziskā harmonijā. Citiem vārdiem - Ājurvēda ir metode, kas palīdz organismam palīdzēt pašam sev.

Visbiežāk neviena no tām nepastāv tīrā veidā, bet gan kombinācijās, kur kāda ir dominējošā. Cilvēka ķermeņa uzbūve un veselība ir atkarīga no vecāku došu stāvokļa bērna ieņemšanas brīdī.  Kopumā iespējamas desmit kombinācijas. Atkarībā no tām Ājurvēdas speciālisti izvēlas individuālu pieeju, kā organismam palīdzēt atgūt līdzsvaru un labsajūtu. Ļoti reti, bet var būt, ka visi trīs pamattipi ir līdzsvarā. Šie cilvēki vienmēr un visur labi jūtas, māk pieskaņoties citiem. Cilvēki, ar kuriem pārējiem ir ļoti viegli kontaktēties. Veselības problēmas ķermenī Ājurvēdas medicīnas saista ar došu līdzsvara izmaiņām. Lai atjaunotu labsajūtu un veselību, cilvēkam jāregulē dzīvesveids un jāmaina savus paradumus.

Metožu sajaukums
Latvijā Holistiskās medicīnas asociācijas Ājurvēdas sekciju vada ārste Ilona Ābele. Vienlaikus viņa ir arī veselības centra Aparmita direktore. Pēc Medicīnas akadēmijas beigšanas un ģimenes ārsta sertifikāta iegūšanas, radusies iespēja uz pusgadu braukt un mācīties Ājurvēdu. "Es riskēju, godīgi sakot, nezinot, kas tā tāda. Paņēmu savu deviņus mēnešus veco bērnu un aizbraucu uz Šrilanku. Arī tur vēl teicu profesoram, ka īsti neticu, bet viņš mani ļoti cītīgi mācīja. Kad redzēju, kā Ājurvēdas klīnikā veci cilvēki pēc insulta sāk staigāt, kā tikai ar dabas augiem var izārstēt gastrītu, lai gan man kā diplomētai Eiropas ārstei likās, ka palīdzēt var vienīgi ķīmija, šī tautas medicīna mani pārliecināja. Būtībā tā ir kārtīga sistēma, pirmsākums mūsdienu medicīnai." Daktere uzskata, ka daudzi ārstēšanas principi dažādām tautām ir līdzīgi.

FOTO: Dr.Ābele teic, pašārstēties nevajadzētu ne ar latviešu tējām, ne indiešu Ājurvēdu.

 

Reklāma
Reklāma

Arī konstitucionālie tipi tiek klasificēti līdzīgi kā četri Rietumos lietotie - melanholiskais, holēriskais, sangviniskais un flegmatiskais. Par savu priekšrocību ārste uzskata spēju strādāt ar abām medicīnas sistēmām un pacientiem dot labāko no katras. "Kāpēc man jāgriež ar koka nazi, ja varu griezt ar skalpeli? Slimību papildus diagnostikai nosūtu uz rentgenu vai ultrasonoskopiju, bet ārstēju ar uzturu, kas ir pamatā visam, augu preparātiem, eļļām."

Ājurvēda var palīdzēt daudzām slimībām, sākot no gremošanas, saaukstēšanās, nervu sistēmas kaitēm, beidzot ar psihiskajām un onkoloģiskajām saslimšanām.

Vai Ājurvēda var ārstēt visu?
Ājurvēda var palīdzēt daudzām slimībām, sākot no gremošanas, saaukstēšanās, nervu sistēmas kaitēm, beidzot ar psihiskajām un onkoloģiskajām saslimšanām. Dr.Ābele saka: "Ar onkoloģiskajiem pacientiem esmu ar mieru sadarboties pēc operācijām. Pietiekami labi zinu Eiropas medicīnu, tāpēc uzskatu, ka onkoloģiju tā var ārstēt labāk." Vai arī, piemēram, ausu iekaisumus, strutojošas angīnas nav labāk ārstēt ar antibiotikām, nevis eļļām? "Ja iekaisuma process ir ļoti aktīvs, ar Ājurvēdas preparātiem tas ātri nerimsies. Es to varētu noņemt divu, trīs mēnešu laikā, bet neviens Rietumu cilvēks nebūs ar mieru divus mēnešus staigāt ar sāpošu ausi. Taču, kad aktīvais process novērsts, ar uzturu un procedūrām, ārstējot degunu, var stiprināt imūnsistēmu, balansēt došas, lai iekaisums vairs neatkārtotos."

Katra cilvēka svarīgākais uzdevums ir iemācīties dzīvot tā, lai paaugstinātu organisma pretošanās spējas dažādām slimībām.

Kā notiek ārstēšana?
Organisms ārstēšanai vispirms tiek sagatavots ar eļļām, masāžu, dažkārt jogas palīdzību. Ājurvēdas masāža nav dziļa, tā ir glāstoša, relaksējoša, lai iestrādātu eļļu pa enerģijas līnijām tā, kā tās plūst organismā. Bāzes eļļa Ājurvēdā ir sezams, tam tiek pievienoti augu ekstrakti. Lai izvadītu no šūnām toksīnus un tās attīrītu pirms ārstēšanas, dažkārt izmantoto tvaika peldes. Ārstēšanas procesā tiek izmantotas augu un garšvielu tējas, novārījumi, pulveri, eļļas, ievārījumi, arī ar medus, melnais sāls, minerālvielas. Dzīve saskaņā ar Ājurvēdu sākas ar uztura maiņu atbilstoši došai. Jo tieši ar uzturu var koriģēt daudzas veselības problēmas un profilaktiski pasargāt sevi no saslimšanas. Došu pirmajā konsultācijā ārsts nosaka pēc pulsa diagnostikas, mēles, matiem, ādas, urīna, izkārnījumiem, ķermeņa uzbūves, balss. Pacientiem jāpilda arī tests. Pēc medicīnas vēstures un pulsa diagnostikas tiek noteikts arī, kurā no orgānu sistēmām ir disbalanss, vai tas ir akūts vai hronisks. Uzzinot savu tipu, pacients saņem informāciju par to, kāds uzturs viņam piemērots. Ājurvēdā ēdienreize sākas ar saldo ēdienu, jo ogļhidrāti ātrāk sagremojas, pārstrādājas un grib tikt ārā no kuņģa. Pēc tam seko gatavoti dārzeņi, kartupeļi, rīsi vai griķi. Arī tie ir ogļhidrāti, tikai sarežģītāki. Pēdējais ēdiens ir gaļa, un to ēd atsevišķi, jo gaļa ir olbaltumviela, kas ļoti ilgi paliek kuņģī. Ja gaļu ēd vispirms, tā nosprosto kuņģa izeju un neļauj ātrāk sagremojamiem ēdieniem tikt prom.

Dr.Ābele teic, pašārstēties nevajadzētu ne ar latviešu tējām, ne indiešu Ājurvēdu.

Bez pašārstēšanās
Katra cilvēka svarīgākais uzdevums ir iemācīties dzīvot tā, lai paaugstinātu organisma pretošanās spējas dažādām slimībām. Tas panākams, izvēloties individuāli piemērotu uzturu, dzīves ritmu, darba un atpūtas režīmu. Un, ja tomēr gadās saslimt, tad būtu jāizvēlas vispiemērotākais ārstēšanās variants. Cilvēka organisms daudzu tūkstošu gadu gaitā vislabāk piemērojies dabas ārstniecības līdzekļiem. Protams, ka vienmēr jāizvēlas visracionālākā pieeja un bieži vislabāko rezultātu izdodas sasniegt, apvienojot dažādas metodes. Turklāt svarīgi atcerēties, lai gan Ājurvēdas preparāti šķiet it kā nevainīgi, tomēr nepareizi lietoti, tie var veselībai nodarīt ļaunu. Neliela saaukstēšanās var pārvērsties bronhītā vai pneimonijā. Dr.Ābele teic, pašārstēties nevajadzētu ne ar latviešu tējām, ne indiešu Ājurvēdu.

/REKLĀMAS PROJEKTS/