Vai tu zināji, ka piepūšamā peldveste vai uzrocīši nepasargās bērnu no noslīkšanas?

Nepaļaujies uz savu peldētprasmi, jo īpaši, esot trauksmes un baiļu situācijā. Savai un bērnu drošībai izmanto peldvesti vai glābšanas vesti - tās glābj dzīvības, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).
Rūpējies par bērna drošību, izvēloties bērnam peldvesti ar apkakli un papildu stiprinājumiem starp kājām.

FOTO: Shutterstock.com

Rūpējies par bērna drošību, izvēloties bērnam peldvesti ar apkakli un papildu stiprinājumiem starp kājām.

Vai Tu zini, ka piepūšamā peldveste vai uzrocīši nevar pasargāt bērnu no noslīkšanas? Kas būtu jāņem vērā, izvēloties piemērotu peldvesti vai glābšanas vesti? Kādos gadījumos tās lietošana ir obligāta?

 

SPKC speciālisti sadarbībā ar biedrību “Peldēt droši” ir sagatavojuši atbildes uz šiem un citiem jautājumiem attiecībā uz drošas un piemērotas peldvestes izvēli:

Rūpējies par bērna drošību, izvēloties bērnam peldvesti ar apkakli un papildu stiprinājumiem starp kājām, lai bērns nejauši neizkļūtu no vestes. Ja bērns iekrīt ūdeni, apkakle nodrošina ātru bērna pagriešanu ar seju uz augšu.

Pareiza un droša peldvestes lietošana:

 

  • Pārliecinies, ka bērna svars un augums atbilst parametriem – tos meklē marķējumā vestes iekšpusē;
  • Izvēlies košas krāsas vesti, lai to būtu vieglāk pamanīt no attāluma;
  • Pārbaudi, vai sprādzes un siksnas nav bojātas;
  • Uzvelc vesti, aiztaisi visas sprādzes un siksnas, savelc tās tik cieši, lai veste labi pieguļ augumam;
  • Ja nav iespējams aiztaisīt sprādzes un siksnas – veste ir par mazu
  • Lai pārliecinātos par vestes atbilstību bērna auguma parametriem, liec bērnam pacelt rokas uz augšu un viegli pacel bērnu aiz vestes
  • Ja paceļot, tā aizsedz bērna ausis un zodu – tā ir par lielu.

 

Reklāma
Reklāma

Saki nē piepūšamajiem peldlīdzekļiem

 

Piepūšamās vestes un uzrocīši nepasargā no noslīkšanas un var radīt bērniem un vecākiem viltus drošības sajūtu. Tie var pārplīst, izpūsties un nespēt bērnu noturēt virs ūdens. Turklāt uzroču lietošana apgrūtina bērna spēju kustēties ūdenī.

Atpūšoties pie jebkurām ūdenstilpēm, neizvēlies piepūšamos peldlīdzekļus – riņķus, matračus. Tie ir paredzēti rotaļām, nevis drošībai!

 

Bērni pie ūdens ir jāpieskata nepārtraukti, arī tie, kas labi prot peldēt. Visdrošāk, ja pieaugušais atrodas ūdenī starp krastu un dziļumu. 

Saistītie raksti