Kā sagatavoties skriešanas sezonai?

Līdz ar pirmajiem siltajiem saules stariem un pavasara vēstnešiem tuvojas arī virkne ar garo distanču skriešanas sacensībām. Jebkurai sportiskajai aktivitātei, ko neveicam ikdienā, īpaši, ja ieturēta ilgāka pauze, piemēram, ziemas sezonā, nepieciešams sagatavoties, pakāpeniski pieradinot savu ķermeni pie slodzes. Lai skrējiens būtu baudāms Gjensidige Latvija apkopojusi padomus, kā sagatavoties savam labākajam skrējienam, neiedzīvojoties traumās.
Jebkurai sportiskajai aktivitātei, ko neveicam ikdienā, īpaši, ja ieturēta ilgāka pauze, piemēram, ziemas sezonā, nepieciešams sagatavoties, pakāpeniski pieradinot savu ķermeni pie slodzes.

FOTO: Shutterstock.com

Jebkurai sportiskajai aktivitātei, ko neveicam ikdienā, īpaši, ja ieturēta ilgāka pauze, piemēram, ziemas sezonā, nepieciešams sagatavoties, pakāpeniski pieradinot savu ķermeni pie slodzes.

“Kustīgs un veselīgs dzīvesveids ir labas veselības un pašsajūtas priekšnoteikums. Ar fiziskajām aktivitātēm nepieciešams nodarboties jebkurā vecumā – gan bērnībā un jaunībā, gan vecumdienās. Tomēr ir svarīgi apzināties savas spējas un sagatavotību. Ja iepriekš nav veikti regulāri treniņi, jāsāk pamazām, ķermeni pieradinot pie konkrētām kustībām. Piemēram, ja esi tikko sācis skriet, tu vēl nebūsi spējīgs noskriet maratonu, tomēr ar laiku šis izvirzītais mērķis kļūs iespējams. To ir svarīgi atcerēties, lai sevi nepārslogotu un nesatraumētu,” skaidro taku skrējienu seriāla “Gjensidige Stirnu buks” galvenais organizators Rimants Liepiņš. 

 

Neaizmirsti par iesildīšanos un atsildīšanos

Kā zināms, pirms jebkuras fiziskas aktivitātes, arī skriešanas, nedrīkst aizmirst par iesildīšanos. Sportošana ir jāuzsāk pakāpeniski – tas palīdzēs sevi pasargāt no dažādām traumām. Iesildīšanos vari sākt ar vieglu skrējienu vai iešanu un tālāk turpināt ar dinamisku stiepšanos un locītavu izkustināšanu.

Gluži tāpat kā pirms fiziskajām aktivitātēm, arī pēc treniņa vai sacensībām nevajadzētu apstāties strauji, bet gan vēl pāris minūtes pasoļot, lai sirds paspēj nomierināties pēc gūtās slodzes. Tālāk atsildīšanās jāturpina ar statisko stiepšanos. Atsildoties svarīgi veikt lēnus, stiepjošus vingrinājumus visām muskuļu grupām. Tie var uzlabot ķermeņa sajūtas nākamajā dienā un novērst stīvumu, kā arī sāpes muskuļos.

Zemāk pievienoti iesildīšanās un atsildīšanās video, ko izmantot pirms un pēc treniņa, skriešanas, vingrošanas vai citas fizikas aktivitātes.

 

Sagatavošanās process un treniņi

Nekas tā nepalīdzēs sagatavoties skrējienam kā treniņi. Svarīgi izvēlēties savam sagatavotības līmenim atbilstošu distanci, lai nekaitētu savam ķermenim un neiedzīvotos traumās.

Īsi pirms sacensībām necenties noskriet tādu pašu distanci, kā plāno skriet sacensību dienā. Tev ir jāatpūšas un jāuzkrāj spēki sacensību dienai. Atceries, ka laba pašsajūta un gandarījuma sajūta liecina, ka skriešanas treniņš ir bijis produktīvs.

 

Pareizs uzturs

Reklāma
Reklāma

Arī uzņemtajai pārtikai ir ļoti būtiska loma. Pareizs un ogļhidrātiem bagāts uzturs, it īpaši pirms gaidāmajām sacensībām un to dienā, ir svarīgs faktors, jo tas dos tik ļoti nepieciešamo enerģiju un spēku, kā arī palīdzēs vieglāk tikt galā ar slodzi. Ļoti būtiski arī ir uzņemt pietiekami daudz ūdens.

 

Laikapstākļiem atbilstošs apģērbs 

Lai skrējiens būtu izdevies un tā laikā tu justos labi, atbilstoša apģērba izvēle ir viens no priekšnosacījumiem. Noteikti atceries apskatīties laika prognozi. Ja solās būt lietains laiks, izvēlies tādu apģērbu, kas ātri žūst un neuzsūc sevī daudz mitruma. Turpretī, ja sola siltu un saulainu laiku - izvēlies vieglāku apģērbu.

Ļoti svarīgi ir atbilstoši apavi, kas piemēroti skrējēja pēdai, kā arī mērķim un apstākļiem, kādos tie tiks izmantoti. Lai justos droši, ka apģērbs un apavi ir ērti, nekas nespiež un neberž – izmēģini tos jau treniņos. Tādā veidā nodrošināsi sev baudāmu skrējienu.

 

Skaties video, kuros pieredzējis taku skrējējs un treneris dalās ieteikumus, kas noteikti jāņem vērā pāris dienas pirms skrējiena. 

 

Ne mazāk svarīgi ir arī pareizi atsildīties, lai nākamajā dienā pēc skrējiena nav jāņem slimības lapa. Skaties video ar trenera padomiem, kā to darīt pareizi, nesatraumējot savu ķermeni. 

Saistītie raksti