3 vienkāršas glazētu dārzeņu receptes

 
Glazētos dārzeņus var ātri pagatavot.  Galvenais, lai mājās būtu vairāki katliņi – katram dārzeņu veidam savs. 
Vispiemērotākie glazēšanai ir tie dārzeņi, kas jau no dabas ir ar saldenu garšu.

FOTO: Shutterstock.com

Vispiemērotākie glazēšanai ir tie dārzeņi, kas jau no dabas ir ar saldenu garšu.

 

Ja laika īr pavisam maz, ir izeja – visus dārzeņus var vienlaikus glazē vienā pannā. Vienīgi bietes nevajag likt kopā ar citiem dārzeņiem, jo tad tās sakrāsos pārējos dārzeņus rozā tonī. 


Vispiemērotākie glazēšanai ir tie dārzeņi, kas jau no dabas ir ar saldenu garšu. Piemēram, burkāni, jaunie, maigie, kolrābji un atsevišķu šķirņu sīpoli.  Cukura vai medus glazūra piešķir tiem sevišķi apetītīgu izskatu un interesantu garšu. Mazos dārzeņus glazē veselus, lielākos sagriež tēs vai arī ar meloņu dobjamo karoti izveido apaļas bumbiņas. Klasiskais paņēmiens ir vienkāršs — vispirms dārzeņus izvāra un mīkstākos blanšē, pēc tam karsē vai nu tajā pašā šķidrumā, kam pievienotas garšvielas un medus vai cukurs, vai arī nokāš un karsē karamelizētā cukura vai medus maisījumā, Uz 500 gramiem dārzeņu ņem  30 līdz 45 gramu sviesta un 1 tējkaroti cukura vai medus. Sāli un piparus pievieno pēc garšas. Glazēti dārzeņi garšo sevišķi labi, ja tiem pārkaisa sakapātus zaļumus, piemēram, pētersīļus vai piparmētras. 
 

Glazēti kartupeļi  
Gatavošana: 30 minūtes
1 kg mazu kartupelīšu 
100 g brūnā cukura 
100 g sviesta 
sāls 

Kartupelīšus ar visu mizu izvāra mīkstus atdzesē un nomizo. Lielā pannā cukuru, pievieno sviestu un maisa līdz izveidojas sīrupains šķidrums. Ieber kartupelīšus un maisot cep, līdz tie kļuvusī brūngani un ja vēlies, pirms glazēšanas ar sāli. 
 

Glazēti burkāni ar sinepēm 
Gatavošana 25 minūtes 
450 g mazu burkānu 
25 g sviesta 
2 ēdk. medus 
120 ml sidra (sausā) 
60 ml dārzeņu buljona vai ūdens 
1 tējk. Dižonas sinepju 
1 ēdk. smalki sakapātu pētersīļu 

Notīrītus burkānus izvāri sālsūdenī gandrīz mīkstus, nokās. Pannā izkausē sviestu, iemaisi medu, pievieno no burkānus un pāris minūtes glazē. Burkānus izņem. Pannā ielej sidru un buljonu un uzvāri. Iemaisi sinepes, neuzliekot vāku, turpini sautēt vēl 10 - 12 minūtes. Liec burkānus uz šķīvja, pārlej ar iebiezināto sinepju mērci un pārkaisi ar pētersīļiem. 
 

Glazēti rožkāposti ar pīniju kodoliem
Gatavo, 25 minūtes 
600 g jaunu mazu rožkāpostu 
100 g sviesta 
40 g cukura vai medus 
1/8 I ūdens 
30 g pīniju kodolu 
sāls 

Katliņā izkausē 50 g sviesta. Pievieno cukuru vai medu un maisot karamelizē. Pieber notīrītus rožkāpostus un pielej tik daudz ūdens, lai kāposti būtu pārsegti.  Pieber sāli un uz mazas uguns sautē gatavus. Noņem katlu no uguns un pievieno atlikušo sviestu, sakapātu mazos gabaliņos. Pašūpo katliņu tā, lai sviests savienojas ar šķidrumu. Pasniedzot, apkaisa ar sakapātiem pīnju kodoliem. 

Reklāma
Reklāma

 

Padomi no žurnāla  "100 Labi Padomi" 

 

Sastāvdaļas