Porcelāna tinteņu mērcīte

Latvijā sastopamas 23 tinteņu sugas. Ēdamas ir divas tinteņu sugas. Visbiežāk sastopamajai porcelāna tintenei (Coprinus comatus) ir līdz 8 cm plata, cilindriska, balta cepurīte, kas pārklāta ar biezām, baltām zvīņām. Lapiņas sākumā ir baltas, vēlāk iesārtas, visbeidzot pārvēršas melnā masā. Mīkstums ir balts, vēlāk sārtojas, tad melnē. Kātiņš – balts, cauruļveida, ar gredzenu. Sastopama rudenī, lielākoties parkos, grāvmalās, zālājos, dārzos, kur ir trekna, mēslota augsne. Porcelāna tintene ir ļoti garšīga ēdamā sēne, var cept bez iepriekšējas vārīšanas, tikai ļoti ātri bojājas, tāpēc jāgatavo tūlīt.

FOTO: Shutterstock.com

Salasa porcelāna tintenes, tādas kuras ir jaunas un baltas. Apcep sīpolus, pieliek garšvielas - sāli un citas pēc patikas, tad liek klāt sagrieztas sēnes, apcep, pievieno 2 ēdamkarotes miltu, samaisa, tad lej klāt nedaudz ūdens, krējumu vai pienu. Maisa līdz mērcīte sabiezē.

Garšīgi, gluž kā šampinjoni.

Tinteni nekādā ziņā nedrīkst lietot kopā ar alkoholu.


Veseli ēduši!

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas

  • Garšvielas pēc gaumes un garšas
  • Sasmalcināti sīpoli.tik cik vēlas
  • Porcelāna tintenes.cik izdodas salasīt
  • Milti, piens vai krējums