Gatavosim piparkūku mīklu paši!!

Lieliska pirmssvētku ģimeni vienojoša tradīcija ir piparkūku cepšana. Vēl interesantāk ir kopīgi gatavot īstu piparkūku mīklu no medus un īstajām garšvielām. Mums iznāca lieliskas, trauslas un smaržīgas piparkūkas un daudz prieka. Pamēģiniet arī jūs!

FOTO: Shutterstock.com

Būs nepieciešams: 
400 gramu medus (nopērciet 500 gramus),
200 gramu cukura,
550 gramu miltu,
200 gramu sviesta,
2 olas, 2 ēdamkarotes spirta (vismaz 74 %, labāk 96%),
1 tējkarote cepamā pulvera (var aizvietot ar pustējkaroti dzeramās sodā un pustējkaroti citronskābes.)

Garšvielas: 10 krustnagliņas, 5 pākstītes kardamona (kvalitatīvas ir ar zaļu apvalciņu un melnām sēkliņām, pirms malšanas zaļo pāksti noloba un atstāj graudiņus), 1/2 tējkarotes kanēļa, 1 tējkarote ingvera (tā, kas žāvēts un samalts, svaigais nederēs), 1/2 tējkarotes sarīvēta muskatrieksta, 5 melnie pipari, 1 tējkarote koriandra, nažagals malta anīsa (var būt 5 graudiņi, kas izlobīti no zvaigžņu anīsa).

Pagatavošana: Garšvielas samaļ kafijas dzirnaviņās, pirms tam sarīvējot muskatriekstu, izlobot anīsu un kardamonu, salaužot krustnagliņas. Aplej ar spirtu. Mikroviļņu krāsniņā izkausē 100 gramus sviesta un sajauc ar garšvielu un spirta maisījumu. Medus burciņu atskrūvē, uzliek uz svariem un noņem liekos 100 gramus medus. Tad burciņu (bez vāka!!!) mikroviļņu krāsnī uzsilda, kamēr medus kļūst šķidrs. Tad samaisa ar sagatavoto garšvielu-spirta-sviesta maisījumu. Lej atpakaļ burkā, samaisa un aizskrūvē cieši burciņu. Ik pa laiciņam apmaisa. Burku liek nostāvēties vismaz 24 stundas. Šajā laikā spirts un sviests izvelk visas aromātiskās vielas no garšvielām un medus kļūst tumšāks.

Sakarsē katliņā otros 100 gramus sviesta, bet mikroviļņu krāsniņā uzsilda medus maisījumu (bez metāla vāka!!!), sakarsētajā sviestā ber 200 gramu (1 glāzi) cukura, maisot karsē (uzmanīgi ļoti karsts!!) un pievieno sasildīto medus maisījumu. Maisa un pievieno sijājot caur sietu 50 gramus miltu. auj visam atdzist, kamēr ir tik silts, ka rokām nav pārāk karsti

Bļodā iesit un nedaudz sakuļ divas olas. Tām pa virsu ieber 300 gramu miltu un miltos iemaisa cepamo pulveri. Tad lej otru mīklas pusi un samīca. Mīklai ļauj nostāvēties. Nākamā dienā izveltnē plānā slānī, izspiež ar formītēm piparkūkas, liek uz plāts, pārsmērē ar olas baltumu un cep 180 grādu temperatūrā.

Piparkūkas cepa un garšvielas iepazina Elīna Evelīna Puķīte ar mammu Andu Leiškalni

Ziemassvētku pīrāgu, kūku un cepumu receptes lasi Mammas virtuvē!

Reklāma
Reklāma