Gurķu ‘’nūdeles’’ ar bazilika un Indijas riekstu pesto

Lieliska un izteikti sezonāla alternatīva ierastajiem spageti makaroniem, kuras sastāvā ir vietējie gurķi un baziliks, kas šobrīd ir izcili aromātisks.
Recepti iesaka šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis

FOTO: Publicitātes foto

Recepti iesaka šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis

Nūdeļu pagatavošana ir gaužām vienkārša un pat samērā jautra. Vienīgais, kas šim procesam ir nepieciešams – labs blenderis un spirāļotājs, kas saimniecībā noteikti noderēs ne reizi vien. Šo auksto maltīti var pagatavot un baudīt nelielās porcijās kā uzkodu vai arī kā pilnvērtīgu un sātīgu piedevu citiem ēdieniem - jūras veltēm, tvaicētai vistas filejai vai rīsiem.

 

Divām porcijām vajadzēs:

  • Gurķis - 1 garais vai 3 lauku gurķi
  • Indijas rieksti (iepriekš uz diennakti izmērcēti ūdenī) - 150 g
  • Svaigs baziliks - 80 g (divas nelielas buntes ar visiem kātiem)
  • Ķiploks (pēc izvēles) - viena daiviņa 
  • Citrona sula - 2-3 tējkarotes
  • Medus - 1 ēdamkarote
  • Sāls - pēc garšas

 

Pagatavošana: 

Indijas riekstus iepriekšējā dienā iemērc ūdenī tā, lai tie ir pilnībā nosegti. Nākamajā dienā nolej ūdeni, liek riekstus blenderī, pievieno baziliku, ķiploku, kā arī medu, citronu sulu un pašās beigās arī sāli pēc garšas. Visu blenderē viendabīgā masā. Šādu masu var uzglabāt slēgtā traukā ledusskapja temperatūrā pat vairākas dienas.

 

Reklāma
Reklāma

Gurķus nomizo, nogriež galus un ar spirāļotāju griež no tiem ‘’nūdeles’’. Ja mājās nav pieejams speciāls spirāļotājs, gurķi var griezt arī nelielās šķēlēs. Jo būtībā jau tie ir salāti, taču vijīgu nūdeļu formā tie bērnus noteikti uzrunās vairāk. 

 

Gurķus pārlej ar mērci un bauda mācību starplaikos, bet, lai gurķi pēc laika neatsulotos, tos un mērci līdz ēšanai ieteicams uzglabāt atsevišķos traukos. Pēc izvēles gurķiem klāt var pievienot arī nūdelēs sagrieztus burkānus vai cukīni.

 

Recepti iesaka šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis