Itāļu virtuve: olīveļļas maizes recepte

Viegli un ātri uzcepams klaipiņš itāļu tradicionālās maizes, kas der gan brokastīm, gan launagam un vakariņām.

FOTO: Shutterstock.com

Garšā nepretencioza, tāpēc sader gan ar svaigo, gan nogatavināto sieru, gaļas uzgriežamajiem, medu, ievārījumu vai džemu. Lieliski noder pie salātiem vai pamatēdieniem, lai no šķīvja uzslaucītu pašu gardāko – mērcīti.
 

1 stunda 15 minūtes pagatavošanai
1 klaips (15 šķēles)

 

  • 340 g miltu
  • 120 ml silta (45 grādi) ūdens
  • 4 ēdk. olīveļļas
  • 1 ¼ tējk. sausā rauga
  • 1 tējk. cukura
  • 1 tējk. sāls



1. Lielā bļodā iejauc ūdeni, raugu, cukuru, sāli un olīveļļu. Iesijā un pēc tam rūpīgi iemaisi 4/5 miltu (pārējie noderēs, strādājot ar mīklu). Mīci, līdz mīkla kļuvusi mīksta un vairs nelīp pie rokām. Savel bumbā, liec to ietaukotā bļodā, pārsedz ar dvieli un ļauj, lai rūgst; tai ir jādubultojas apjomā.

Reklāma
Reklāma

2. Atmīci uzrūgušo mīklu, liec uz ietaukota cepampapīra, kas izklāts uz plāts, izveido apaļu vai iegarenu klaipu. Pārklāj klaipu ar dvieli un ļauj 15–20 minūtes vēlreiz uzrūgt. Tikmēr uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem.

 

3. Cep 30–40 minūtes, līdz klaipiņš kļūst zeltaini brūns. Izņem no krāsns, pārklāj ar dvielīti, lai lēnām dziest.