Mājās cepta kviešu maize klaips ar kraukšķīgu garozu

"Šī maizes recepte ir vienkārša. Kad esi to izmēģinājis, sāc to variēt, variēt pamainot miltu malumus. Piemēram ½ no kviešu miltiem samainīt ar pilngraudu miltiem. Tāpat vari pievienot dažādas garšas - čili, papriku, riekstus, sēklas, utml. Eksperimentē un lai labi garšo!" receptē ar Mammamuntetiem.lv dalās tētis Normunds. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vislabākā maize ir tā, kas mīcīta paša rokām un cepta mājās!


Gatavošanas ilgums 3-4 h (atkarīgs no raudzēšanas, temperatūras)

Sastāvdaļas:
Rīgas raugs 6 g
Ūdens silts 300 ml/g
Sāls 5 g
Cukurs 5 g
Kviešu milti 500 g + mīcīšanai

Gatavošana:
1. Raugam pievieno siltu ūdeni un ļauj pastāvēt 5 minūtes.
2. Sajauc visas pārējās sastāvdaļas un mīcat līdz mīkla sāk veidot klaipu, kas vairs nelīp pie rokām. Tāpēc, ja nepieciešams, pievieno vēl miltus.
3. Liec maizes klaipa mīklu traukā un apsedz ar pārtikas plēvi vai dvielīti. Liec siltā vietā u 1-2 h raudzēties. Es izmantoju cepeškrāsni. Cepeškrāsnī ieslēdzot tikai spuldzīti, tā sasilda cepeškrāsni pietiekami, lai ideāli raudzētu maizi.
4. Maizi atkal mīci, izveidojot jau gatavu klaipu, kuru cepsi. Ļauj vēl pastāvēt 20 minūtes uz galda. 
5. Karsē cepeškrāsni ar čuguna katlu tajā. Karsē 230 grādos šīs 20 minūtes, vismaz, kamēr mazie raudzējas otru reizi.
6. Pirms cepšanas maizes augšā iegriez sev tīkamu zīmējumu - krustu vai vienkārši līnijas.
7. Atver cepeškrāsni, ar dvieli noņem katlam vāku un katlā met maizes klaipu. Uzliec atpakaļ vāku un cep ar vāku 45 minūtes samazinot temperatūru uz 220 grādiem.
8. Noņem vāku un cep vēl 20 minūtes.
9. Maizi vislabāk cept katlā uz cepeškrāsns apakšējās restes.

maizes recepte cepšanai mājās

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas

Saistītie raksti