Ķirbju misija! Receptes, kas liks bērnam ķirbi iemīlēt

FOTO: Publicitātes foto
Ķirbis ir viens no sezonas simboliem.
Ķirbis ir vērtīgs uzturvielu avots – tas satur daudz šķiedrvielu, kas palīdz gremošanai, A vitamīnu, kas rūpējas par redzi un ādu, kā arī antioksidantus, kas stiprina organismu. Ķirbī ir maz kaloriju, taču tas ir ļoti sātīgs, tāpēc lieliski piemērots ģimenes ēdienkartē.
“Ķirbis ir lieliski piemērots produkts ģimenēm ar bērniem, jo to iespējams pagatavot gan saldā, gan sāļā veidā – atliek tikai atrast recepti, kas katru uzrunā,” ir pārliecināta “Rimi Bērniem” eksperte, “Vecāku organizācijas mammām un tētiem” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. “Ja no dārza mājās pārnests viens ķirbis, tad parasti daļu pagatavoju saldā veidā, piemēram, uzcepu ķirbju kūku, un daļu – kopā ar dārzeņiem cepeškrāsnī.”
Ķirbju tako
“Šis ir lielisks veids, kā bērnam parādīt, ka ķirbis var būt arī jautrā, modernā ēdienā – taco formā. Garšu kombinācija ar sieru un BBQ piešķir tam īpašu šarmu,” recepti iesaka “Rimi Bērniem” šefpavārs Normunds Baranovskis.

Sastāvdaļas
(4 porcijām)
- 4 tortiljas
- 100 g rīvēta siera
- 200 g maltās gaļas
- 400 g ķirbja
- 1–2 ēdamk. BBQ garšvielu maisījuma
- 1 ēdamk. tomātu pastas
- sāls pēc garšas
- eļļa cepšanai

Gatavošana:
- Ķirbi nomizo, sarīvē uz dārzeņu rīves un apcep pannā ar eļļu, līdz tas kļūst mīksts.
- Uz pannas liek un apcep arī malto gaļu, pievieno BBQ garšvielu maisījumu, tomātu pastu un pēc vajadzības sāli.
- Uz tortiljām uzber sieru, uzliek maltās gaļas masu, tortiljas pārloka un apcep uz pannas eļļā zeltaini brūnas. Pasniedz siltas.
Ķirbju debesmanna
“Vai esat mēģinājuši gatavot debesmannu no ķirbja? Tā ir maiga, saldena un vizuāli spilgta – bērniem noteikti patiks spožas saules tonis, gaisīgums un vieglā garša,” ir pārliecināts “Rimi Bērniem” šefpavārs Normunds Baranovskis.
Sastāvdaļas
(4 porcijām)
- 500 g ķirbja biezeņa
- 400 ml ūdens
- 120 g cukura
- 1–2 ēdamk. citrona sulas
- 120 g mannas
Gatavošana
- Sutinātu ķirbi sablendē vai samīca biezenī, pievieno citrona sulu, cukuru un ūdeni.
- Vāra katliņā un, nepārtraukti maisot, ieber mannu.
- Vāra uz lēnas uguns, līdz manna uzbriedusi.
- Masu sablendē, līdz tā kļūst gaisīga. Pasniedz ar pienu.