Kā "sadraudzēties" ar virtuves klasiku - čuguna pannu

Vai čuguna panna ir veselīga un laba izvēle, papildinot virtuves trauku komplektu?
Vai čuguna panna ir veselīga un laba izvēle?

FOTO: Shutterstock.com

Vai čuguna panna ir veselīga un laba izvēle?

Biohakere, veselīga un dabīga dzīvesveida popularizētāja, Instargram konta biohack_girl veidotāja Agnese dalās savā pieredzē, kā vislabāk piejaucēt kaprīzo čuguna pannu.  Profilā var uzzināt vairāk par veselīgu dzīvesveidu, kas balstās zinātniskos un medicīnskos pētījumos. 


Čuguns ir labs, bez toksiskiem pārklājumiem (alternatīvu nav daudz, tikai dzelzs, keramika un stikls, viss pārējais ar "anti-piedeguma efektu" satur vienu vai otru teflona formu). Garša arī laba, aromāts ēdienam. Bet! "Rauj klāt!"

"Man nerauj. Lai mierīgi gatavotu, pannai "jāsaaug" ar tauku slānīti uz tās virsmas". Zemāk čuguna trauku likumi:
 

Pēc mazgāšanas vienmēr pārklāt ar taukiem vai lineļļu. Es noeju ar taukainu papīra dvieli (pa sauso!). Panna nerūsēs un būs melna. 


Pirms lietošanas pannu labi uzsilda, pieliek taukus gatavošanai, bet ēdienu tikai tad, kad viss karsts. Es no taukiem nebaidos, lietoju, cik vajag. 
 

Panna jālieto regulāri. Jā, sākumā raus vairāk. Bet, jo tālāk, jo vieglāk. Ar laiku uz pannas virsmas veidojas polimērs ar pretpiedeguma efektu. Centieties pirkt labas kvalitātes traukus ar līdzenu virsmu un dibenu. Es lietoju pannas arī sautēšanai ūdens klātbūtnē, tad nav, kam piedegt.


Ja gribat cept pankūkas uz čuguna pannas, ieguldiet laiku čuguna rūdīšanā ar lineļļu. Iesaku visiem, kam jauna panna no veikala, lai tiktu vaļā no rūpnieciskās eļļas, ar ko piesūcināta metāla virsma. Princips līdzīgs grīdu eļļošanai ar karstu lineļļu - polimerizācija. Protams, ka rūdīšanas laikā nevajag elpot tvaikus, tāpēc labāk to darīt ārā uz ugunskura. Tālākā ēst gatavošanai tikai ar stabiliem taukiem. Polimērs, kas paliek pāri pēc procedūras, vairs īsti nav saucams par linu eļļu un struktūra ir cita.

Reklāma
Reklāma


Neturiet ēdienu pannā ilgi pēc gatavošanas. Tas var kaitēt pannai (jo īpaši, ja mitrs) un pats ēdiens var okisdēties. Tāpēc arī nostāsti par to, ka tomātus nevajag gatavot dzelzs pannās. Ir ok! Bet nelietojiet pannas ēdiena glabāšanai.


Der visām plītīm, arī indukcijas, bet jābūt ideāli līdzenai formai.