Mārtiņš Sirmais: trīs garšvielas, kas tavā virtuvē ienesīs pasaules garšu

Visas garšvielas, ko modernajā pasaulē pazīst kā krāsainus pulverīšus putekļu smalkumā, sākumā ir augi – vienkāršas dabas veltes, kas, pareizi lietojot, var radīt maģisku efektu. Ēdienam pievieno gan garšvielas – sasmalcinātas augu sēklas, saknes, augļus vai mizas, gan garšaugus – ziedus un lapas. Garšvielas var pilnībā izmainīt ēdienu, radot dažādām pasaules virtuvēm raksturīgās garšas un aromātus. Kā ikdienā dažādot savu ēdienkarti ar garšvielu palīdzību, stāsta Rimi Gardēdis, pasaules garšu eksperts Mārtiņš Sirmais.
Garšvielas var pilnībā izmainīt ēdienu, radot dažādām pasaules virtuvēm raksturīgās garšas un aromātus.

FOTO: Shutterstock.com

Garšvielas var pilnībā izmainīt ēdienu, radot dažādām pasaules virtuvēm raksturīgās garšas un aromātus.

“Katram augam ir savs pielietojums, taču garšvielas ļoti bieži lietojam neapzināti. Turklāt ne tikai virtuvē! Ieejot templī vai baznīcā, noteikti sajūti vīraka sveķus, kas sajaukti ar garšvielu ēteriskajām eļļām, – tie reliģiskajos rituālos tiek izmantoti jau kopš Vecās Derības laikiem. Katrai reliģijai ir savs raksturīgais garšvielu maisījums – gluži tāpat, kā atšķiras ļaužu gaume, pievienojot garšvielas ēdienam. Mazgājot rokas, tīrot zobus vai iesmaržojoties, mēs arī kopš seniem laikiem lietojam garšvielas – cilvēce parfimēriju iepazina jau 3000 gadu pirms Kristus dzimšanas. Arī senajā medicīnā un pat mūsdienu homeopātijā garšvielas un garšaugi ir bijuši un būs galvenā sastāvdaļa. Man mājās ir vairāki garšaugu maisījumi, kurus izmantoju gan kā tēju, gan, kad jūtu slimības tuvošanos, kā garšvielu ēdienam,” stāsta Mārtiņš Sirmais.


 

Laikā, kad ceļošanas iespējas ir ierobežotas un maltītes biežāk gatavojam mājās, garšvielas ir veids, kā vismaz sajūtās un noskaņās pārcelties uz citu pasaules vietu, atzīst Rimi Gardēdis. “Šajos mājās būšanas laikos mazliet garšvielu ienesīs tavā virtuvē pasaules garšu un arī dos krāsu un smaržu ēdienam. Nebaidies lietot garšvielas – tu tās lieto tik un tā, pat neapzinoties!” aicina Mārtiņš Sirmais. 

 

Šajos mājās būšanas laikos mazliet garšvielu ienesīs tavā virtuvē pasaules garšu un arī dos krāsu un smaržu ēdienam. 
 

 

Lai ienestu pasaules garšu savā virtuvē, Mārtiņš Sirmais iesaka garšvielu plauktiņu, kurā, visticamāk, jau atrodama tāda garšvielu klasika kā baziliks, kanēlis un krustnagliņas, papildināt ar fenheli, lavandu, raudeni un timiānu un doties tuvākos un tālākos garšas ceļojumos. 

 

Neatkārtojamais Ķīnas aromāts

“Mums ļoti garšo Vidusķīnas virtuvei raksturīgie ēdieni, tāpēc izmantojam Ķīnas garšvielu maisījumu, kas Latvijas veikalos nav ļoti populārs, bet, pasūtot gandrīz jebkuru Āzijas ēdienu, būsi to baudījis. Piemēram, Pekinas pīli gatavo tikai šajā garšvielu maisījumā,” stāsta Mārtiņš Sirmais. Tas ir pavisam vienkāršs sajaukums, ko vari pagatavot arī pats: fenheļa sēklas, kanēlis, krustnagliņas un Sičuaņas pipari. Lieto wok ēdienos, asi skābajā zupā, pie putnu cepešiem, saldskābajās mērcēs. 
 

Reklāma
Reklāma

Garša kā saulainajā Grieķijā

“Vēl viena garša, ko izmantojam ikdienā, ir raudene jeb oregano. Latvijā raudene aug savvaļā, un no tās jau izsenis gatavo tējas un novārījumus ēstgribas uzlabošanai, bet maz vai vispār nemaz neizmanto kulinārijā,” stāsta Mārtiņš Sirmais. Toties, ja sapņo par ceļojumu uz saules pielieto Grieķiju, raudene ir īstā izvēle! Grieķijā raudene ir visplašāk sastopamais garšaugs, ko pievieno maizei, klasiskajiem jēra sautējumiem, grilam. Kaltēta raudene ir vienīgais un galvenais garšaugs grieķu salātos, kur tā pārslacīta ar agrā spieduma olīveļļu un dāsnu devu citrona sulas.

 

Sveiciens no Francijas lavandas laukiem

“Vēl viena garša, ko esmu “pielipinājis” saviem draugiem un radiem, ir franču Provansas garšvielu maisījums – lavanda, fenhelis, baziliks un timiāns. Tas perfekti sader ar tomātu mērci, pastu un vārītiem-ceptiem kartupeļiem,” stāsta Mārtiņš Sirmais. Lavanda ir Vidusjūras reģionam raksturīgs augs, un sevišķi Provansa ir slavena ar saviem bezgalīgi plašajiem lavandas laukiem. Turklāt lavanda izcili iederas ne tikai svecēs un ziepēs, bet arī virtuvē – gan ievārījumos un desertos, gan savienojumā ar citām garšvielām pie visdažādākajiem ēdieniem.

“Visas tradicionālās garšas un to salikumi šai pasaulē jau ir izdomāti. Nenogurdini sevi ar eksperimentēšanu, bet atklāj no jauna jau sen atklātas garšas, kuras, visticamāk, esi baudījis ceļojumos. Ievies tās savā virtuvē un dodies garšu ceļojumā jebkurā brīdī!” aicina Rimi Gardēdis Mārtiņš Sirmais. 


 

Par Rimi Gardēžiem klubu

Rimi tic, ka garša nav tikai bauda, tas ir dzīvesveids, un tā vēstneši ir 10 eksperti – Rimi Gardēži. Viens no viņu galvenajiem uzdevumiem ir pārvērst ikvienu maltīti garšas piedzīvojumā. Rimi Gardēži ceļ augšā vecās receptes, meklē jaunas, atklāj labi aizmirsto un mūsu virtuvei neraksturīgo, aptverot daudzveidīgu un plašu tēmu loku no kafijas un vīna niansēm līdz Latvijas un pasaules garšām. Vairāk informācijas meklē https://www.rimi.lv/gardezi.