Interesanti: ko par sieru pastāsta iepakojums un uzlīmes

Vairāku simtu plašais siera šķirņu sortiments var kļūt par mulsinošu un haotisku pieredzi, turklāt nereti nemaz nezinām, ko vēlamies. Kā neapjukt sieru klāstā? Kā pēc formas, krāsas un iepakojuma var iegādāties sieru? Trikata siermeistars Renārs Tumens sniedz noderīgas vadlīnijas pārdomātai izvēlei.

Valda maldīgs stereotips, ka īsts siers ir dzeltens. Patiesībā siers, kam nav pievienotas atsevišķas krāsvielas nemēdz būt izteikti dzeltenā vai oranžā krāsā. Dabīgā siera krāsa lielākoties ir bāli dzeltena.

FOTO: Shutterstock.com

Valda maldīgs stereotips, ka īsts siers ir dzeltens. Patiesībā siers, kam nav pievienotas atsevišķas krāsvielas nemēdz būt izteikti dzeltenā vai oranžā krāsā. Dabīgā siera krāsa lielākoties ir bāli dzeltena.

Pirms tuvojies siera vitrīnai, noteikti uzdot sev trīs jautājumus:

1. Kādas konsistences siers man labāk garšo – mīkstas un krēmīgas vai stingrākas un cietākas?
2. Kādam mērķim iegādājos sieru – kā sastāvdaļu maltītei vai kā atsevišķu uzkodu?
3. Vai dodu priekšroku maigām vai izteiksmīgākām, spēcīgākām garšām?

Atbildes uz šiem jautājumiem ļaus izvēlēties pareizo vietu, kur meklēt sieru. Ja labāk garšo krēmīgi sieri, tad tiem lielākoties ir atsevišķs ledusskapja nodalījums, kur ierasti pieejami tādi sieri kā Mozzarella, Feta, Sniega bumbas un citi svaigie sieri ar maigu un mīkstu konsistenci. Ja ir vēlēšanās iegādāties sieru, kura struktūra ir cietāka, jādodas pie cieto un puscieto sieru vitrīnas. 


Vērtē siera vizuālo noformējumu

Diemžēl ne visos veikalos pirms siera iegādes ir iespēja to nogaršot. Tomēr siera kvalitāti var lielā mērā noteikt, arī novērtējot to vizuālās īpašības. Jāuzsver – katrai siera šķirnei īpašības, piemēram, acojums, mitrums un nokrāsa, atšķiras. Tomēr ir pāris svarīgi parametri, pēc kuriem uzreiz var noteikt, vai siers ir kvalitatīvs.

 

1. Pārbaudi siera iepakojumu. Tam noteikti vajadzētu būt tīram un neskartam – plaisa iepakojumā nozīmē, ka, saskaroties ar gaisu, tas ātri vien sāks žūt un bojāsies. Iepakojuma iekšpusē noteikti nevajadzētu būt liekam mitrumam (ja vien tā nav siera šķirnes, piemēram, Mozzarella, specifika). Ja novēro kādu no pazīmēm, zini – siers uzglabāts neatbilstošā temperatūrā. 

Ņem vērā! Ja termiņš nav beidzies un iepakojums piepūties, tas automātiski nenozīmē, ka produkts ir vecs. Siers ir dzīvs produkts, un arī iepakojot tas turpina elpot. Gatavošanās procesi neapstājas, sieru sagriežot un ievakuumējot. Visos sieros ir labās baktērijas, kas dabīgi ir pienā un var tikt atsevišķi pievienotas, lai palīdzētu veidoties siera masai un attīstītu konkrētajam siera veidam atbilstošās īpašības. 

 

2. Pareizais pelējums. Ražošanas procesā zilajos sieros ir speciāli pievienota pelējuma sēnīte (piemēram, Penicillium roqueforti, Pennicillium gorgonzolae u.c.). Ja pelējums redzams uz sieriem, kas neietilpst pūdēto sieru kategorijā, neiegādājies to un informē pārdevēju! Tie var būt bīstami veselībai un nav paredzēti lietošanai. Pelējums uz neatbilstošā siera liecina par sliktu ražošanas praksi, derīguma termiņa beigām vai produkta uzglabāšanu nepareizos apstākļos. 

 

Reklāma
Reklāma

3. Dabīga siera krāsa. Valda maldīgs stereotips, ka īsts siers ir dzeltens. Patiesībā siers, kam nav pievienotas atsevišķas krāsvielas nemēdz būt izteikti dzeltenā vai oranžā krāsā. Dabīgā siera krāsa lielākoties ir bāli dzeltena. Toni daļēji nosaka arī tajā esošie tauki – jo tauku saturs augstāks, jo dzeltenīgāka nokrāsa. Ja siers tomēr ir izteikti dzeltenā krāsā, noteikti izlasi produkta sastāvu, vai krāsviela ir dabīgas izcelsmes (annato, beta karotīns). 

 

4. Ritulis vai siers blokā. Arī forma var pateikt priekšā, kā siers garšos. Sieram, kas nogriezts no apaļā siera rituļa, garšas un smaržas īpašības būs daudz izteiksmīgākas nekā sieram, kas veikalā pieejams blokā. Tas skaidrojams ar faktu, ka siers apaļā formā parasti tiek nogatavināts ilgāku laiku un šie gatavināšanās procesi norit visvienmērīgāk. 


Lasi mazo druku

Ja laiks un pacietība atļauj, pievērs uzmanību iepakojuma marķējumam. Tā iespējams noteikt, vai siera sastāvs ir tīrs un uzturvērtībām bagāts, kā arī siera garšas un konsistences unikālās īpašības. 

 

Siera tips. Pievērs uzmanību, kāda tipa sieru izvēlies, jo katrai šķirnei ir savas unikālās garšas, smaržas un tekstūras īpašības. Piemēram, Krievijas jeb Tilsiter tipa siers vienmēr būs nedaudz izteiksmīgāks, sāļāks un pikantāks par Holandes jeb Edam/ Gouda sieru, kam raksturīga saldeni skābena garša un smarža. Šveices tipa sieram (tādam kā Emmental) piemīt nedaudz saldeni riekstaina garša un smarža.

 

Nogatavināšanās ilgums. Siers, kas nogatavināts ilgāku laiku (piemēram, divus, trīs, astoņus un vairāk mēnešus), būs ar nedaudz cietāku konsistenci, mazāku mitruma saturu un daudz izteiksmīgāku garšu. Jo ilgāk gatavināts, jo garšas īpašības ir spēcīgākas. 

 

Piena veids. Sieram, kas gatavots no govs piena, ir salīdzinoši neitrāla garša. Sieram, kas ražots no kazas vai aitas piena, garša ir specifiskāka, labi garšo, piemēram, ar medu vai granātābolu, ceptiem tomātiem, grauzdētu maizīti un vīģu ievārījumu.

 

Siera sastāvs. Ja esi veselīga dzīvesveida piekritējs, vēlams ikdienā lietot tīrus un veselīgus produktus. Tomēr, iegādājoties sieru, svarīgi atcerēties – jo īsāks ir sastāva teksts, jo produkts ir tīrāks no konservantiem un ķīmiskām piedevām.