Salvija - garšaugs virtuvē, veselības uzlabošanai un mīlestības pievilināšanai

Salvija ir tipisks Vidusjūras reģiona augs, kas lieliski iedzīvojies Latvijas klimatā un mūsdienu modernajā virtuvē. Pievienojams ēdieniem, izmantojams dzērienu pagatavošanai un pat mīlas dzirdas uzburšanai. 

Garšvielu maisījumos salvija labi sader ar rozmarīnu. Daudzās zemēs salvijas lapas aizvieto lauru lapas.

FOTO: Shutterstock.com

Garšvielu maisījumos salvija labi sader ar rozmarīnu. Daudzās zemēs salvijas lapas aizvieto lauru lapas.


Pie gaļas
Salvija lieliski sader praktiski ar visiem gaļas ēdieniem, bet it sevišķi ar medījumu un malto gaļu. Salvija padara aromātiskus, garšīgākus un vieglāk sagremojamus pākšaugu ēdienus un sevišķi labi piestāv pupiņām. Salvija brīnišķīgi uzlabo tomātu ēdienu garšu. It īpaši ieteicams to pievienot tomātu zupām, mērcēm un sautējumiem. 

Ja grilē gaļu, tad aiz katra gaļas gabaliņa uzdur veselu salvijas lapiņu — gaļa iegūs ļoti patīkamu garšu un aromātu. Ļoti garšīgas ir mīklā iemērktas un eļļā fritētas salvijas lapiņas tā ir iecienīta uzkoda pie alus. Salvija bagātina atspirdzinošas limonādes un alkoholiskās boles. 


Salvijas izmantošana 
Kaltētai salvijai piemīt spēcīgāka garša nekā svaigai, tāpēc ēdieniem jāpievieno uzmanīgi — ja būs par daudz, ēdienam radīsies rūgtena, ziepjaina garša. Tā kā salvija ir bagāta ar dezinficējošām vielām, tā pagarina ēdiena uzglabāšanas laiku.

Trekni ēdieni, kam pievienota salvija, kļūst vieglāk sagremojami.

Īstais salvijas aromāts atraisās tikai vārīšanas un cepšanas laikā, tāpēc lapiņas pievieno ēdienam gatavošanas procesā, reizēm pat sākumā. 



Ko salvija dod veselībai? 
Salvijas tēja ir labs līdzeklis mundruma atgūšanai un redzes uzlabošanai garos autobraucienos. Šādās reizēs tēju gan dzer, gan izmanto acu skalošanai. Salvija palīdz samazināt smaganu asiņošanu — svaigu lapu mazliet saburza, aptin ap pirkstu un masē smaganas un zobus. Salviju sasien buntītēs un pakarina virtuvē, istabas stūros, šķūnī, kūtī, lai neitralizētu sliktu enerģiju un radītu labu auru. 

Salvija ļoti labi palīdz neitralizēt kaitīgās vielas, kas rodas, ja gadās pārcept liellopa vai cūkas gaļu pārāk brūnu. Šādu gaļas gabalu vai šķēles norīvē ar svaigām salvijas lapiņām, un viss sliktais tiek likvidēts. No klosteru dārzu laikiem joprojām saglabājusies pārliecība, ka sarkanvīns ar salviju vairo spēkus, bet baltvīns ar salviju samazina svīšanu un novērš nepatīkamu ķermeņa aromātu. 

 

Reklāma
Reklāma


Flirta jeb pievilināšanas tēja  
6-8 salvijas lapiņas, 4-5 citronmelisas lapiņas un 2-3 piparmētras lapiņas, kā arī 5-6 smaržīgas rožu ziedlapiņas aplej ar 250 ml verdoša ūdens un ļauj vismaz 5 minūtes ievilkties (bet ne ilgāk par 8-10 minūtēm). Ja vēlas, saldina ar medu un pasniedz tam/tai, kuru vēlas savaldzināt. 

 

 

No žurnāla "100 labi padomi"