Aizmirsti ķiploku grauzdiņus! Labākie ēdieni, kuri sader kopā ar alu

Ķiploku grauzdiņš nav vienīgā uzkoda pie alus! Ēdienu un alu labos restorānos saskaņo tikpat rūpīgi kā ēdienu un vīnu. Žurnāls „100 labi padomi” iesaka dažus klasiskus salikumus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Meklējot galdabiedru alum, jāņem vērā apiņu rūgtuma intensitāte – jo rūgtāks alus, jo izteiksmīgākam jābūt ēdienam. Ja iecerēts alus vakars, jāsāk ar vieglāko, piemēram, gaišo lāgeri, un jāturpina ar piesātinātu, spēcīgu, piemēram, porteri. 

* Gaišais zeltainais els un lāgeris, kuri nav rūgti, ne tikai labi veldzē slāpes, bet perfekti sader ar asu, sāļu ēdienu, piemēram, meksikāņu vai indiešu maltītēm. Citstarp, tikai alus spēs glābt apsvilinātos mēles receptorus – ūdeni tādās reizēs nāktos izdzert litriem. Viegls lāgeris derēs arī taiešu ēdieniem un pat japāņu suši. 

* Maigajam baltajam jeb kviešu alum ar ierauga garšas dzirksti der tikpat maigi ēdieni – biezzupas, pastas, neasi sieri, viegli grilēti dārzeņi vai cālis. Pasniedz to arī pie citrusu deserta – tie lieliski sasauksies ar baltā alus skāņumiņu. 

* Austriešu un vāciešu lāgeris vislabāk iedomājams pie gaļas kulināriskās bagātības – gulašzupas, viegli apcepta cāļa, sautētas cūkas un tamlīdzīgiem ēdieniem, tostarp, dažādām desiņām. 

* Čehu un vāciešu biteris un Pilzenes tipa alus ir labi aperatīvi – apiņu rūgtums atraisa apetīti un sagatavo kuņģi slodzītei. Izmēģini biteri ar sautētām, vārītām vai ceptām treknām jūras veltēm, etiķainiem marinējumiem! Angļi par ideālu pāri biterim uzlūko aso Čederas sieru. 

* Biezais sausais sauts un porteris ir īstenie līdzgaitnieki smagiem, mērcēm bagātiem gaļas ēdieniem, grilējumiem, sacepumiem, ragū. Klasisks pāris: īru sauts un austeres vai asie sieri. 

Reklāma
Reklāma

* Pie augļu alus, beļģu lambika der uzkodas ar augļiem, piemēram, pīles krūtiņa aveņu mērcē, arī viegls augļu suflē. Savukārt saldo sautu droši baudi ar šokolādi – iespējami melnāku un rūgtāku. Der arī siera kūka ar avenēm, deserti ar karameli un riekstiņiem. 

* Stiprais alus ir lielisks didžestīvs un tiek uzlūkots pat par konjaka alternatīvu. Der ļoti asiem sieriem un tumšajai šokolādei. 

 

 Avots: www.kasjauns.lv