Biezeņi no sezonālajiem augļiem un dārzeņiem bērniem līdz 6 mēnešu vecumam
Nekas nav labāks par pašu gatavotu biezeni mazulim. Kādus sezonālos augļus un dārzeņus izmantot, iesaka “Rimi bērniem” eksperte un uztura speciāliste Olga Ļubina un “Rimi bērniem” eksperts un pavārs Normunds Baranovskis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv
FOTO: Normunds Baranovskis
Rudens ir brīnišķīgs laiks, kad gan paši baudām svaigus, savā
dārzā audzētus augļus un dārzeņus, gan varam tos piedāvāt nogaršot
arī zīdaiņiem, kuriem ir laiks uzsākt piebarošanu. Pēc Eiropas
Bērnu gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uztura biedrības
(ESPGHAN) rekomendācijām, zīdaiņu piebarošana jāuzsāk ne agrāk kā
17 nedēļu vecumā un ne vēlāk kā 26 nedēļu vecumā.
Piebarošana jāsāk ar dārzeņiem, piemēram, ar kabačiem,
ziedkāpostiem, brokoļiem, burkāniem. Pēc tam kad ir ēsti trīs veidu
dārzeņi, mazuļa ēdienkartē var sākt ieviest augļus – ābolus, plūmes
un bumbierus. Priekšroka vienmēr jādod sezonāliem augļiem un
dārzeņiem.
Sākotnēji biezeņus vajag gatavot tikai no viena veida dārzeņiem vai
augļiem – ja parādīsies alerģiska reakcija, jūs konkrēti zināsiet,
kurš produkts to izraisījis. Ja nekādu negatīvu reakciju nav,
biezeņos var tos sākt miksēt kopā. Burkānus un ķirbjus mazuļa
ēdienkartē ieviesiet pēc ziedkāpostiem un kabačiem, jo tiem ir
augstāks alerģisko reakciju risks.
Iesaku pamēģināt ziedkāpostu un kartupeļu biezeni, pirms
pasniegšanas tam pievienojot dažus olīveļļas pilienus. Ābolus var
lieliski kombinēt ar ķirbjiem. Plūmes iesaku pamēģināt pagatavot
kopā ar āboliem. Atcerieties, ka augļi un dārzeņi pirms gatavošanas
termiski jāapstrādā, vislabākais gatavošanas veids –
tvaicēšana.
Ziedkāpostu un kartupeļu biezenis
- Ziedkāposts 5 daļas
- Kartupeļi 1 daļa
Kartupeļus notīra, sagriež mazākos gabalos. Ziedkāpostu sadala mazākos gabalos un kopā ar kartupeļiem tvaicē, līdz tie mīksti. Samaļ biezenī.
Saldo kartupeļu biezenis
- Saldais kartupelis 5 daļas
- Miltains kartupelis 1 daļa
Nomizo kartupeļus, sagriež mazākos gabalos un liek tvaicēt līdz gatavībai. Der pamēģināt novārīt tos ar mizu, tad nomizot, pievienot nedaudz olīveļļas un sastampāt biezenī.
Ābolu un plūmju biezenis
- Āboli 1 daļa
- Plūmes 1 daļa
Plūmes attīra no kauliņiem. Ābolus attīra no serdes. Liek
cepamajā traukā un cep dažāda lieluma gabalos 170 grādos 15
minūtes. Izspiež biezeni caur smalku sietu. Atdzesē.
Variē ar āboliem, saldākiem un miltainākiem.
Burkānu un cukīni biezenis
- Burkāni 1 daļa
- Cukīni 2 daļas
Nomizo burkānus, sagriež mazākos gabalos un liek tvaicēties. Kad
burkāni kļuvuši mīksti, pievieno cukīni gabalus un tvaicē, līdz
mīksti.
Samaļ biezenī.
Ķirbja biezenis
Muskata ķirbja vai sviesta ķirbja biezeni vislabāk gatavot, to
tvaicējot vai pat vārot. Tas tādēļ, lai ķirbja gabaliņi uzsūktu
ūdeni, citādi biezenis var izdoties ļoti biezs, kas mazulim varētu
būt par smagu sagremošanai.
Receptes sagatavoja “Rimi bērniem” eksperts un pavārs Normunds
Baranovskis