Vai dot bērnam brokoļus? Bet kāpēc gan nē!

Brokoļi daudzus gadus bija teju “bubulis” bērna ēdienkartē. Iespējams, ka tā ir jauno vecāku pašu pieredze – šis vērtīgais krustziežu dzimtas dārzenis, kas atgādina miniatūru kuplu koku, nebija viņu ēdienkartē ikdienas produkts pirms 20- 25 gadiem. Iekļaujiet sava mazuļa ēdienkartē pēc iespējas dažādākus dārzeņus un viņš tos labprāt ēdīs arī izaudzis liels. Tai skaitā - brokoļus. 

Atšķirībā no šķirnes var atšķirties gan krāsa, gan garša, gan arī paša dārzeņa struktūra – sākot no cietākas līdz pat mīkstākas konsistences struktūras.

FOTO: Shutterstock.com

Atšķirībā no šķirnes var atšķirties gan krāsa, gan garša, gan arī paša dārzeņa struktūra – sākot no cietākas līdz pat mīkstākas konsistences struktūras.

Brokolī ir daudz labumu – antioksidanti un vērtīgas uzturvielas, kas palīdz stiprināt imūnsistēmu, cīnīties ar vīrusiem un regulāri to lietojot, pat mazināt onkoloģisko saslimšanu risku mūža garumā. Atšķirībā no citiem dārzeņiem brokoļos ir samērā daudz olbaltumvielu. Kāpēc lai šādu brīnumdārzeni  neiekļaut tava bērna ikdienas ēdienkartē? 

 

Brokoļa uzturvērtība

Dārzenis satur antioksidantus – beta-karotīnus, C vitamīnu, B1, B2, K, U vitamīnus, luteīnu, fitoncīdus, kalciju, folskābi, kāliju, magniju, selēnu, olbaltumvielas un arī ogļhidrātus. 
 

Reklāma
Reklāma


Kas labs brokolī?

  • Antioksidanti  brokoļu sastāvā palīdz organismam cīnīties ar brīvajiem radikāļiem, paplašina asinsvadus, nodrošina pareizu vielmaiņu, palīdz saaukstēšanās un infekciju slimību gadījumos.
  • K vitamīns stimulē vairāku fermentu sintēzi, kas nepieciešams asins koagulācijas jeb sarecēšanas procesam.   
  • Kālijs nepieciešams normālai sirdsdarbībai un ūdens maiņas regulēšanai organismā.  Savukārt šķiedrvielas veicina gremošanas trakta darbību un veicina toksisku vielu izvadīšanu no organisma. 
  • Brokoļos esošais kalcijs nāks par labu kaulu stiprībai. Uzskata, ka brokoļu sula ir pat efektīvāks kalcija avots nekā govs piens, kas satur piesātinātās taukskābes. 
  • Regulāra brokoļu iekļaušana pusdienu šķīvī nodrošinās ar C vitamīna devu, kas ir ļoti svarīgs vitamīns imūnsistēmas stiprināšanā. 

     

Noderīgi zināt:

  • Pērkot brokoļus, izvēlaties tos, kas ir zaļi, bez dzelteniem plankumiem un stingriem kātiņiem.
  • Ledusskapī brokoļus uzglabāt iesaka ne ilgāk par 4 dienām, turot tos nenoslēgtā traukā
  • Brokoļu sula, iespējams, ne visiem liksies garšīga, bet to var sajaukt ar burkānu un ābolu sulu.
  • Labs veids, kā pagatavot brokoļus, ir tos tvaicēt 10-15 minūtes. Mazāk zūd vitamīni un arī dārzenis nezaudē savu pievilcīgo izskatu.