Cīsiņi bērniem. Tagad veselīgāki

Domājot par cīsiņiem, prātā nāk anekdote par kāmīti un žurku, kurā žurka nesaprot, kādēļ viņu neviens nemīl, bet kāmīti, kas arī ir grauzējs, turklāt bez astes, lutina un tur mājās kā mīļdzīvnieciņu. Anekdotē kāmītis viszinīgi norāda, ka žurkai vienkārši ir slikta reputācija. Tā arī cīsiņam reputācija ir sašķobījusies, jo laika gaitā to recepte ir tiktāl „uzlabota”, ka šodien atrodami tādi cīsiņi, kurus grūti nosaukt par gaļas izstrādājumiem tajos neesošās gaļas dēļ.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Tomēr, lai arī kāda būtu cīsiņu reputācija, mēs katrs reizi pa reizei tos nopērkam. Cīsiņi ikdienā ir ļoti parocīgi, jo bieži vakars pienāk ātrāk nekā esam paspējuši padomāt par vakariņām, vai arī nākamā diena ir brīvdiena, kad gribēsies ilgāk pagulēt, tādēļ „iemest” katliņā cīsiņus gardām bērnu brokastīm būs tik ērti. Un kur tad vēl bērnu iecienītie „astoņkājīši” – tos pat jubilejas reizēs pieprasa!

Tiem, kuri par šīm „izpriecām” līdz šim cīnījās ar savu sirdsapziņu, kā arī visiem citiem, tagad ir laba ziņa – Rēzeknes gaļas kombināts ir sācis ražot cīsiņus, kuru atbilstību bērniem paredzētiem desu produktiem, ir apliecinājusi Latvijas Ārstu biedrība. Tajos ir 80% gaļas, nav nevienas E vielas, un sāls saturs samazināts līdz 1,25 g uz 100 g cīsiņu.

Sadarbojoties ārstiem dietologiem un Rēzeknes gaļas kombināta pārtikas tehnologiem, ir radīts pavisam jauns produkts, kura sastāvā, lai cik ironiski tas neizklausītos, ir gaļa.

Pateicoties Rēzeknes gaļas kombināta ražoto „Bērnu cīsiņu” labajam sastāvam, uz to iepakojuma ir atrodams pat Latvijas Ārstu biedrības logo. Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis slavē rēzekniešus par iniciatīvu. Viņi esot atnākuši ar jautājumu, kādiem tad cīsiņiem ir jābūt, lai tie būtu veselīgāki. Rezultātā, sadarbojoties ārstiem dietologiem un Rēzeknes gaļas kombināta pārtikas tehnologiem, ir radīts pavisam jauns produkts, kura sastāvā, lai cik ironiski tas neizklausītos, ir gaļa. Turklāt Rēzeknes gaļas kombināts apliecina, ka tajā ir liesa augstākā labuma cūkgaļa, tepat Latvijā audzēta.

Jaunos „Bērnu cīsiņus” ražo atbilstoši jaunai jeb labi aizmirstai vecai tehnoloģijai. Sākumā cūkgaļa tiek iesālīta, tad nobriedināta, pēc tam samalta. Tad tiek pievienotas dažas garšvielas (kas nav E vielas!), un pēc iepildīšanas apvalkā cīsiņi tiek novārīti, atdzesēti un iepakoti. Un viss!

Garšas ziņā jaunie „Bērnu cīsiņi” atšķiras no citiem cīsiņiem ar to, ka jūtams samazinātais sāls daudzums, kas lieku reizi liek aizdomāties, cik ļoti sāļus produktus mēs esam pieraduši ēst. Izskata ziņā jaunie cīsiņi arī apliecina savu „autentiskumu”, jo novārīti tie ir nevis rozā, bet gan pelēcīgi – tādi, kā vārīta gaļa.

Garšas ziņā jaunie „Bērnu cīsiņi” atšķiras no citiem cīsiņiem ar to, ka jūtams samazinātais sāls daudzums, kas lieku reizi liek aizdomāties, cik ļoti sāļus produktus mēs esam pieraduši ēst.

Reklāma
Reklāma

Arī Veselības ministrija ir gandarīta par Rēzeknes gaļas kombināta veikumu. Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja Ilze Straume atzīst, ka jau ilgu laiku rit diskusijas par atsevišķu pārtikas produktu grupu aizliegšanu vai ierobežošanu skolās, bērnudārzos, slimnīcās un sociālās aprūpes iestādēs. Ārsti un uztura speciālisti vienmēr uzstājuši, ka ir nepieciešams aizliegt atsevišķas pārtikas produktu grupas, savukārt pārtikas ražotāji rosināja noteikt kritērijus šiem produktiem. Tagad esot redzams, ka vietējie ražotāji spēj pielāgoties un piedāvāt jaunu, veselīgāku alternatīvu ierastajiem produktiem.

Rēzeknes gaļas kombināts ir pirmais uzņēmums Latvijā, kas uzsācis ražot gaļas izstrādājumus, kuros ir 80% gaļas, sāls saturs 1,25 g uz 100 g produkta un nav E vielu.