Ieteikumi sejas maskas un dezinfekcijas līdzekļu izvēlē

Pēdējo gadu laikā mutes un deguna aizsega lietošana kļuvusi par normu arī Latvijā. Pieejamais masku klāsts ir gana plašs, lai tajā varētu apjukt. Apskatīsim dažādus Slimību profilakses un kontroles centra un Patērētāju tiesību aizsardzības centra ieteikumus sejas masku un dezinfekcijas līdzekļu izvēlei.
Būtiski arī izvēlēties masku, kas ir atbilstošā izmērā, it īpaši bērniem. Maskai jāpieguļ degunam un zodam, tā nedrīkst būt pārlieku vaļīga.

FOTO: Pexels.com

Būtiski arī izvēlēties masku, kas ir atbilstošā izmērā, it īpaši bērniem. Maskai jāpieguļ degunam un zodam, tā nedrīkst būt pārlieku vaļīga.

Sejas maskas

Sejas maskas tiek klasificētas trīs kategorijās:

  • medicīniskās;
  • nemedicīniskās jeb higiēnas;
  • respiratori.

 

Medicīniskās sejas maskas

Medicīniskās sejas maskas ir uzskatāmas par medicīniskām ierīcēm, ko lieto arī ārsti. Ar tām efektīvi tiek ierobežota maskas nēsātāja infekcijas izraisītāju pārnešana uz apkārtējiem cilvēkiem, tādējādi tās noder vislabāk, lai pasargātu citus. Šīs ir vienreizējās sejas maskas, kuras, kā jau liecina nosaukums, jāmaina regulāri.

 

Nemedicīniskās jeb higiēnas sejas maskas

Šīs ir visbiežāk lietotās sejas maskas, kas izgatavotas no auduma vai citiem tekstilmateriāliem un var tikt lietotas atkārtoti, ja tiek regulāri mazgātas. Šo masku sniegtā aizsardzība ir mazāka nekā medicīniskajām maskām, toties tās ir videi draudzīgākas un ekonomiskākas. Higiēnas maskas paredzētas to cilvēku lietošanai, kuriem nav vīrusu vai bakteriālo infekciju simptomi.

 

Respiratori

Respiratori nav gluži klasificējami kā sejas maskas, bet tie pasargā to valkātāju no gaisā esošo piesārņojumu iedarbības, arī infekcijas slimībām. Jau inficētām personām nevajadzētu lietot respiratorus, kuros ir vārstulis, jo tie neaizkavē izelpoto gaisa pilienu nonākšanu vidē.

 

Kam pievērst uzmanību, izvēloties sejas masku

Ja vien nav konstatēta inficēšanās ar kādu elpceļu saslimšanu, visvienkāršāk ir lietot nemedicīniskās sejas maskas, kas ir draudzīgas gan videi, gan maciņam. Tomēr izvēloties arī šīs maskas, jāseko līdzi, lai tās atbilstu Eiropas Standartizācijas iestādes Vadlīnijām, kurās noteikti kritēriji kvalitatīvām maskām. 

 

Higiēnisko sejas masku iepakojumam jābūt marķētam ar dažādu informāciju, tai skaitā:

  • ražotāja nosaukums, preču zīme vai citi identificēšanas līdzekļi;
  • atsauce uz Vadlīnijām CWA 17553 vai citiem noteiktajiem standartiem;
  • filtrācijas efektivitāte procentos;
  • maskas veids un glabāšanas apstākļi.

 

Jābūt iekļautai arī informācijai par pareizu maskas lietošanu, tīrīšanu un maksimālo tīrīšanas ciklu skaitu atkāroti lietojamām maskām.

 

Būtiski arī izvēlēties masku, kas ir atbilstošā izmērā, it īpaši bērniem. Maskai jāpieguļ degunam un zodam, tā nedrīkst būt pārlieku vaļīga.

 

Ja tomēr ir aizdomas par saslimšanu, noteikti lietošanai jāizvēlas vienreizējās medicīniskās maskas, kas efektīvāk pasargās līdzcilvēkus.

 

Dezinfekcijas līdzekļi

Ir pieejami divu veidu dezinfekcijas līdzekļivirsmu dezinfekcijai un cilvēka higiēnai. Tie līdzekļi, kas paredzēti virsmām, nav izmantojami lietošanai uz cilvēku ādas, tostarp roku dezinfekcijai. Lietošanai uz ādas pieejami dažādu veidu līdzekļi, to starpā geli, mitrās salvetes un aerosoli.

Būtiski pievērst uzmanību tam, vai dezinfekcijas līdzeklis ir paredzēts vīrusu iznīcināšanai un vai tas ir reģistrēts lietošanai Latvijā. Par reģistrāciju var pārliecināties pēc marķējumā atrodamā inventarizācijas vai atļaujas numura.

Dezinfekcijas līdzekļus ieteicams iegādāties tikai aptiekās vai uzticamos veikalos un neizmantot citu valstu tīmekļa vietnēs, jo šādā gadījumā marķējums būs svešvalodā un var rasties problēmas ar lietošanas norādījumu pareizu izprašanu.

Jāpatur prātā, ka dezinfekcijas līdzekļi ir bīstami ķīmiski maisījumi, tāpēc to lietošanā jābūt īpaši uzmanīgiem un tos nedrīkst atstāt bērniem sasniedzamā vietā. Īpaši jāuzmanās no to nokļūšanas uz gļotādas, acīs vai mutē.

 

Tagad iespējams ērti iegādāties gan mutes un deguna aizsegus, gan dažādus dezinfekcijas līdzekļus internetā. Droša vieta, kur to darīt, ir e-aptieka InternetAptieka.lv, kurā pieejams plašs sejas masku un dezinfekcijas līdzekļu klāsts ar bezmaksas piegādi mājās visā Latvijā.