Ziemassvētku padomi: ko darīt, ja negribi pilnu māju egles skujām

Par to, lai māja nepiebirtu ar skujām, jāpadomā jau pirms eglītes nešanas mājās. Ja izraugies eglīti mežā, tā, protams, būs gana svaiga, bet, ja pērc, vispirms pārbaudi to ar šādu paņēmienu:

 

FOTO: Shutterstock.com

■ paņem izvēlēto eglīti aiz galotnes vai augšējās ceturtdaļas un vairākas reizes spēcīgi pasit ar stumbru pret zemi. Ja skujas nebirst, viss kārtībā; ja skujas acīmredzami pabirst, meklē citu eglīti vai citu pārdošanas vietu.

■ Pārbaudi, kā izskatās eglītes stumbrs cirtuma vietā. Ja tas ir gaišs, eglīte ir svaiga, ja tumšs vai pat melns, tas nozīmē, ka eglīte nocirsta jau pirms laba laika.


Kad atnes eglīti mājās

■ Pirms ienešanas istabā vēlams eglīti kādu laiku – vislabāk diennakti – paturēt spainī ar ūdeni. Pirms tam stumbru nozāģē vai nocērt par 2–3 cm īsāku, lai kociņš var labāk uzsūkt ūdeni.

■ Lai skujas nesāktu birt jau pirmajās dienās, eglīti novieto telpas vēsākajā stūrī, bet nekādā ziņā pie krāsns vai radiatoriem. Arī caurvējš eglītei nepatīk. Lai kociņam pietiktu mitruma, statīvu (kāju) ievieto traukā ar ūdeni.

■ Vismaz reizi dienā apsmidzini eglīti ar ūdeni.

Reklāma
Reklāma

■ Ja eglīte stāvēs istabā vēl pēc Jaungada svinībām, tad skuju birums kļūs aizvien iespaidīgāks. Tāpēc eglīti (protams, ar visu statīvu) nekādā ziņā nenovieto uz paklāja, bet tikai uz plikas grīdas – tad nobirušās skujas varēs viegli un ātri saslaucīt kaut vai vairākas reizes dienā. Raugies, lai tuvumā neatrastos arī mīkstās mēbeles, aizkari vai citi tekstilizstrādājumi, kuros nobirušās skujas var ieķerties.

 

 

No žurnāla "100 labi padomi"