Kā izvēlēties vecumam un interesēm atbilstošāko galda spēli. Dāvanu ceļvedis

Galda spēles ir viena no lieliskākajām dāvanām svētkos kā maziem, tā lieliem. Sadarbībā ar lielāko galda spēļu veikalu “Brain Games” esam apkopojuši dažādas spēles ar nelieliem aprakstiem, lai katrs varētu atrast sev piemērotāko.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pandemic 

   * ideāla spēle pusaudžiem; 

   * visi spēlē kopā pret spēli (vai nu uzvar visi, vai arī spēle).

Populāra kooperatīvā stratēģijas galda spēle, kurā pasauli ir pārņēmusi pandēmija un tu un tava komanda ir vienīgie, kas to var apturēt. Spēles laukums ir pasaules karte ar vietām, kurās ir vislielākā populācija. Katrā gājienā spēlētājs var izdarīt līdz pat 4 darbībām – ceļot no pilsētas uz citu pilsētu, aprūpēt inficētu cilvēku grupu, atklāt jaunas zāles vai arī uzcelt laboratoriju. Kāršu kava nodrošina spēlētājiem šīs spējas, taču blakus šai kavai ir Epidēmijas kava, kura rada jaunus izaicinājumus, pastiprina un paātrina infekcijas. Katram ir sava unikālā loma ar savām unikālām spējām. Spēlētāji var uzvarēt spēlē tikai sadarbojoties komandā.

Atsauksmes 
“Pandemic ir ļoti aizraujoša spēle. Tā atšķiras no daudzām citām galda spēlēm ar to, ka visi spēlētāji ir vienā komandā, kas nozīmē, ka pat cilvēks, kurš nav spēlējis šo spēli iepriekš vai iespējams nemaz nav aizrāvies ar modernajām galda spēlēm, šī spēle ir lielisks veids kā komandas gara vadīts šis cilvēks var ātri apgūt spēles mehāniku.

Spēlē ir grūti uzvarēt! Veidu kā uzvarēt var apgūt ātri, bet tas nenozīmē, ka neveiksmīgu kartiņu izvilkšanas gadījumā galu galā tik un tā nezaudēsiet. Piemēram, vakar bijām izārstējuši trīs no četrām slimībām, bet divu neveiksmīgu (mums) kartiņu dēļ, spēli tik un tā zaudējām. Iesaku!“ rekomendē Roberts.


Ice Cool 

  • Latvijā radīta; 
  • Pasaulē atzīta kā 2017.gada labākā galda spēle bērniem; 
  • Ideāli piemērota ģimenēm ar bērniem pirmsskolas un sākumskolas vecumā.

Pingvīni slidinās pa skolu šajā pirmajā veiklības spēlē, kurā figūriņas var līkumot un pat lēkt! Tas ir ne tikai slideni, bet arī stilīgi! Katrā raundā viens no spēlētājiem kļūst par dežurantu (ķērāju), un viņa mērķis ir noķert pārējos pingvīnus (palaidņus), kuri skraida apkārt un cenšas savākt zivis, kas karājas uz durvīm. Spēlētāji punktus var iegūt, gan citus noķerot, gan savācot zivis. Raunds beidzas, kad ķērājs ir noķēris visus palaidņus vai kāds no palaidņiem ir savācis visas trīs savas krāsas zivis. Spēle beidzas, kad katrs no spēlētājiem vienu reizi ir iejuties ķērāja lomā, un par uzvarētāju kļūst spēlētājs, kuram ir visvairāk punktu.


Atsauksmes
"“Ice Cool” izraisa nepārvaramu vēlmi uzvarēt. Interesanti arī, ka spēlē nedaudz jāpakustās, lai pingvīnu dabūtu tur, kur tas nepieciešams. Manuprāt, Ice cool ir aizraujoša, jo nepārtraukti jāuzmanās no dežuranta, lai apliecība paliktu pie tevis un varētu saņemt vairāk kāršu," stāsta Sabīne.

Lasi vairāk - Ģimenes testē spēli “Ice Cool”

https://www.youtube.com/embed/rG9xgqaQO3w


Codenames 

  • Īsta ballīšu nagla! Ar vienu maču nekad nepietiek!
  • Atzīta par 2016. gada labāko spēli pasaulē; 
  • Patiks arī vecākām paaudzēm – vecvecākiem, vecākiem.;
  • Ideāla dāvana pusaudžiem, draugiem vai ģimenei.

Abi spiegu vadoņi, kuri sacenšas, zina 25 aģentu slepenās identitātes. Viņu komandas biedri zina tikai aģentu segvārdus. Komandas sacenšas par to, kura pirmā spēs sazināties ar visiem saviem aģentiem. Spiegu vadoņi sniedz viena vārda norādes, kas parāda uz vairākiem segvārdiem, kas ir uz galda. Viņu komandas biedri cenšas atminēt savas komandas segvārdus, tajā pašā cenšoties izvairīties no pretinieku komandas vārdiem. Un, protams, neviens nevēlas sazināties ar slepkavu!


Atsauksmes 
“Mums šī spēle ļoti patika un ļoti ātri aizrāva. Pat jau visdziļākajā naktī, kad nākamajā dienā jāiet uz darbu, mums prātā bija tikai viena doma: "Nu uzspēlējam vēl vienu pēdējo reizi". Patīkamākais, ka spēle neapnīk, jo tai ir tik daudz variāciju pat spēlējot nelielā kompānijā.“ iespaidos dalās Evija.

"Ar šo spēli vienmēr aizspēlējāmies līdz vēlai naktij, 3-4 stundas var paskriet nemanot. Tiešām grūti atrauties, vienmēr kāds izmet: "Nu, aiziet, vēl vienu raundu!"," atzīst Paula. 

https://www.youtube.com/embed/NLHsOr6EyC8

 

Catan

  • Laba dāvana cilvēkiem, kam patīk stratēģijas veidošana, aizrauj arī pusaudžus un pieaugušos; 
  • Spēlē lielu lomu spēlē komunikācija starp spēlētājiem (respektīvi, var palīdzēt uzlabot komunikācijas prasmes un stiprināt/tuvināt attiecības, piemēram, starp bērnu un vecākiem, vecvecākiem un mazbērniem u.tml.);
  • Bērniem māca to, ka dažreiz, lai kaut ko iegūtu ir kaut kas jāatdod.

Catan jeb Katanas ieceļotāji ir pasaulē plaši pazīstama, stratēģiska galda spēle ģimenei. Spēlētāji iegūst resursus, lai uzbūvētu savas pavalsts ceļus, ciematus un pilsētas. Tas, savukārt, krāj punktus, kas tuvina uzvarai. Catan Latvijas tirgū ir jau 12 gadus un nezaudē savu popularitāti.
Spēlei pieejami arī vairāki paplašinājumi, kas ļauj pievienoties vēl 2 spēlētājiem, paplašināt laukumu, papildina noteikumus u.tml.


Atsauksmes
"Katanas ieceļotāji ir aizraujoša, dinamiska un ātri apgūstama galda spēle. Ar šo spēli sākās mana aizraušanās ar galda spēlēm, un tāpat tas ir bijis daudziem citiem. Šīs spēles noteikumus var ātri izstāstīt un vēl ātrāk parādīt darbībā. Katanas ieceļotājus esmu spēlējis kopā ar bērniem, kuriem ir septiņi gadi un ar pieaugušajiem, kuriem ir jau piecdesmit, un visi kā viens pēc spēles ir bijuši ļoti apmierināti," atceras Roberts.


Mysterium

Reklāma
Reklāma
  • Ideāla dāvana lielām ģimenēm vai draugiem, patīk pusaudžiem;
  • Balstīta uz asociācijām un iztēli;
  • visi spēlē kopā pret spēli (vai nu uzvar visi vai arī spēle).

Noslēpumaina spēle, kurā spēlētāji kļūst par ekstrasensiem un cenšas atminēt sena nama noslēpumu. Mysterium ir kooperatīva galda spēle 2 – 7 spēlētājiem. Viens no spēlētājiem ir spoks, kas dzīvo noslēpumainā namā. Pārējie spēlētāji ir ekstrasensu grupa, kuru šī senā nama saimnieks ir speciāli uzaicinājis, lai atminētu nama noslēpumu un sniegtu tā iedzīvotājiem mieru, jo naktīs šajā noslēpumainajā namā visiem rādās ļoti savādi sapņi. Mysterium ir pieejams arī paplašinājums, kas padara interesantāku spēles gaitu.

Atsauksmes
"Ļoti interesanta un skaista spēle. Dažādās kompānijās spēle kļūst pilnīgi citādāka, jo katrs domā savādāk. Iztēle var aizvest līdz uzvarai, bet tajā pašā laikā ievest grāvī. Patika, ka visiem par uzvaru ir jācīnās kopā, jo tas palīdz labāk komunicēt ar ģimeni un draugiem, iepazīt viņu domāšanas veidu," stāsta Anna.

https://www.youtube.com/embed/QAiJ4MPBnko


Saboteur

  • Laba dāvana azartiskām ģimenēm, draugu grupām.

Saboteur (Sabotieris) ir aizraujoša lomu galda spēle ģimenei un viesībām līdz pat 10 cilvēku kompānijā. Zeltrači un Sabotieri cenšas katrs izpildīt savas komandas misiju, izspēlējot dažādas ceļu vai darbību kārtis. Spēlētāji viens otra identitāti nezina. Tas liks izvērtēt katru darbību un nodrošinās intrigas pilnu spēli. Saboteur pieejami arī vairāki paplašinājumi, kas spēli nedaudz sarežģī un padara interesantāku.


Atsauksmes
"Spēle aizraujoša, satur visu emociju gammu no liela prieka līdz milzīgai vilšanās sajūtai, ka nepaspēju ieraudzīt pirmā, uzsist pa zvaniņu pirmā. Gandarījums iegūstot kārtis ir tik liels, ka acīs jau doma par uzvaru," atceras Līva.


Halli Galli

  • Ideāla dāvana bērniem;
  • Ļoti ātra spēle ar viegliem noteikumiem.

Halli Galli ir populāra reakcijas galda spēle bērniem, kurā spēlētāji pēc kārtas izliek kārtis galdā un meklē 5 viena veida augļus. Tas, kurš pirmais ir ieraudzījis 5 viena veida augļus un uzsitis pa zvaniņu, saņem visus galdā izliktos auglīšus sev.


Atsauksmes
“Brīnišķīga spēle visai ģimenei. Kopā spēli esam izspēlējuši vismaz 20 reizes. Azartā iegāja gan 4-7 gadus vecie bērni, gan vecāki. Ideāli reakcijas trenēšanai, ģimenes saliedēšanai, gan noderīgi skaitīt mācīšanai mazākajiem ģimenes locekļiem. Bērni arī uzspēlēja ar saviem draugiem, kas ciemojās mūsmājās. Draugiem spēle arī ļoti patika!“ iespaidos dalās Diāna. 
 

Carcassonne

  • Viegli apgūstama stratēģiskā spēle;
  • Saprotama arī bērniem; 
  • Pieejami ļoti daudz paplašinājumi, kas spēli padara vēl interesantāku.

Carcassonne ir pasaulē plaši pazīstama galda spēle ģimenei. Spēlētāji ņem lauciņus no krājumiem un izvieto tos uz galda, veidojot pilsētas, pļavas, klosterus un ceļus. Jo vairāk un lielāki īpašumi Tev pieder, jo vairāk punktus Tu iegūsti, bet esiet uzmanīgi! Citi spēlētāji var Tavus īpašumus pārņemt savā valstībā. 
Spēlei ir pieejami 10 paplašinājumi, kas padara spēli daudz aizraujošāku, notikumiem bagātāku un tajā pašā laikā ceļ tās grūtības līmeni.


Atsauksmes
“Fantastiska spēle! Piemērota no 5 līdz 99 gadiem! Visa ģimene var spēlēt. Spēlei ir piemērots ilgums – bērniem neizsīkst pacietība. Var pielāgot sarežģītības līmeni, pievienojot papildus komplektus, tā, lai spēle neapnīk. Piemērota spēle, kuru var ņemt līdzi ciemos, atvaļinājumā, jo iepakojums ir neliels. Labākā spēle, kas jebkad ir bijusi mūsu mājā! Vasarā vasarnīcā spēlējām arī ar kaimiņiem,”  atceras Anatolijs.


Logic Cards

  • Laba dāvana tiem, kam patīk asināt prātu; 
  • Laba dāvana bērniem – stiprina loģisko domāšanu caur spēli; 
  • Maza dāvana kolēģiem; 
  • Spēle radīta Latvijā.

“Logic Cards” ir prāta mežģis vienam vai vairāk spēlētājiem. Kompaktais dizains dod iespēju uzdevumus paņemt līdzi kabatā, kur vien ejat, lai izaicinātu gan sevi, gan arī draugus. 53 dažādu uzdevumu kārtis sadalītas 3 dažādos grūtības līmeņos, katra ar citu skaitļu, loģikas vai ģeometrijas uzdevumu uz tās, kas jāatrisina. Lielisks veids kā aizpildīt brīvo laiku, pārbaudīt savas loģiskās domāšanas prasmes un izaicināt citu cilvēku attapību. Komplektā iekļauta instrukcija, atbildes un bezmaksas aplikācija ar risinājumiem.

https://www.youtube.com/embed/Cyg8i9GfTFE


Rory's Story Cubes

  • Dāvana pavisam mazajiem – var veidot un fantazēt stāstus (palīdz uzlabot valodu).

Rory's Story Cubes ir radoša kauliņu galda spēle bērniem, ģimenei un jebkurai kompānijai, kas vēlas pārbaudīt savas iztēles robežas. Spēles mērķis ir iesaistīt visus deviņus izmesto kauliņu attēlus vienotā stāstā. Spēlei ir daudz spēlēšanas veidi. Rory's Story Cubes ir Top 3 pārdotākā spēle pēdējos 2 gadus. Spēli var spēlēt arī bez uzvarētājiem un zaudētājiem, kā arī parocīgais dizains ļauj to ērti paņemt līdzi.

Atsauksmes
“Attīsta bērna valodu un fantāzijas lidojumu. Parasti vakarā pirms gulētiešanas izspēlējam, radot kādu interesantu stāstu. Patīk, ka noteikumus varam izdomāt paši,“ iespaidos dalās mamma Veronika.