Atziņas pēc tēvu sapulces "Kāds ir pietiekami labs tētis"

Jau trešo gadu, gaidot Tēva dienu, vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” rīkoja tēvu sapulci, šoreiz kā galveno jautājumu izvirzot – kāds ir pietiekami labs tētis? 

Foto Artūrs Ķipsts, Mammamuntetiem.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto Artūrs Ķipsts, Mammamuntetiem.lv

Sapulcē, atklāti stāstot savu pieredzi un paužot savu viedokli, piedalījās speciālisti – bērnu psihoterapijas speciālists Nils Sakss Konstantinovs, ārsts psihoterapeits Artūrs Miksons un Uzturlīdzekļu garantiju fonda direktors Edgars Līcītis –, kā arī sabiedrībā zināmi tēvi: Jānis Znotiņš, Armands Simsons, Ansis Klintsons, Ivo Tērauds, Aigars Grāvers, Kārlis Auzāns, Ingus Ulmanis, Normunds Baranovskis, Oskars Priede, Uģis Joksts, Miķelis Žideļūns, Edgars Roga un Andris Bulis. 

“Katru gadu pēc tēvu sapulcēm to dalībnieki aicina turpināt aizsākto tradīciju – tēvi uzskata, ka diskusiju un izglītojošas informācijas par tēva lomu un ģimenes attiecībām kopumā sabiedriskajā telpā ir nepieciešams vairāk,” pēc notikušās tēvu sapulces stāsta tās organizatore, vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Viņa pauž gandarījumu par tēvu vēlmi iesaistīties un meklēt atbildes uz iekrātajiem jautājumiem tēvu lietās.

 

Atziņas par tēva lomu
“Būt par tēvu – tas ir kaut kas neatraujams no būšanas par vīrieti. Ja par ķirurgu vai pilotu mūsdienās var kļūt jebkurš, neatkarīgi no dzimuma, tad par tēvu – tikai vīrietis,” Nils Sakss Konstantinovs, bērnu psihoterapijas speciālists.


“Darbiņš, kas katram tētim jāizdara, – būt ar bērnu kopā, būt klāt. Arī no savas bērnības atceros, ka skaistākie mirkļi bija tie, kad ar vecākiem kopā kur devāmies. Tas ģimenei veido kopīgas pozitīvas atmiņas,” Uģis Joksts, TV žurnālists.


“Grūtākais ir ļaut bērnam kļūdīties. Nevis izņemt viņam no rokām darbarīku, ja viņš grib iemācīties to lietot un strādāt, bet ļaut darīt līdz galam,” Ingus Ulmanis, mūziķis.


“Esot kopā ar savu bērnu, tu patiesībā atrodi pats sevi. Tā ir “kaifīga” sajūta. Ko tādu pirms tam cilvēks pat nevar iedomāties,” Ivo Tērauds, otolaringologs.
 


“Ar bērnu jārunā tad, kad viņš to vēlas, nevis tad, kad to vēlies tu. Citādi saruna ir neauglīga. Rādi, ka esi tuvumā. Un tad kādā brīdī bērns sāk runāt. Tie ir mazi zelta brīži tēva dzīvē,” Aigars Grāvers, mūziķis. 


“Forša tēva raksturojums ir – foršs vecis. Ar visu no tā izrietošo, tai skaitā lēmumu pieņemšanu un atbildības uzņemšanos,” Armands Simsons, hokeja kluba “Dinamo Rīga” tehniskais direktors

Reklāma
Reklāma


“Tētim ar bērnu ir ne tikai jāspēlējas, bet arī kopā jāstrādā. Jebkādu darbu. Tas vieno, satuvina. Darot darbu, arī raisās sarunas, kas varbūt citādi nerisinās,” Normunds Baranovskis, “Rimi Bērniem” šefpavārs.

“Viena no vīrišķības pazīmēm – spēja būt tik stipram, ka par katru cenu nav jāpatur pēdējais vārds. Tas ir grūti, bet vērtīgi,” Miķelis Žideļūns, “Latvijas Leļļu teātra” aktieris un grupas “7 dēli” mūziķis.

“Reizēm mēs domājam, ka bērna audzināšana ir tas, ko es ar viņu kopā daru. Realitātē audzināšana ir arī tas, kādas ir vīra attiecības ar sievu. Tas, ko bērns redz un atdarina. Līdz ar to tēva loma attiecībās ar mammu ir tikpat svarīga, cik attiecībās ar bērnu,” Nils Sakss Konstantinovs, bērnu psihoterapijas speciālists.

“Tēva lomu nevar atraut no mātes lomas. Ir ļoti svarīgi, ka bērnu audzināšana notiek kopā, mijiedarbībā,” Ingus Ulmanis, mūziķis

“Ja mūsdienu tētis ir tikai mamuta mājās nesējs, tas ir skumji,” Ivo Tērauds, otolaringologs.

“Mamma viena var audzināt dēlu, bet viņa nevar ierādīt, kā būt vīrietim ar krampi. Mamma viena var audzināt meitu, bet nevar ierādīt, kā veidot attiecības ar vīriešiem. Lai tas notiktu, ģimenei līdzās ir jābūt vīrietim,” Artūrs Miksons, ārsts-psihoterapeits.

 

“Es esmu otrais tētis. Mana meita uzskata, ka viņai ir divi tēti – es un viņas bioloģiskais tētis. Ar meitu dzīvoju kopš viņas trīs gadu vecuma, un arī viņas bioloģiskais tētis ir ļoti labs tētis. Mums visiem ir labas savstarpējās attiecības, un tas meitai ir ļoti svarīgi. Esmu pārliecināts, ka labas un cieņpilnas attiecības ir iespējamas dažādos ģimenes modeļos,” Jānis Znotiņš, "Istabas teātra" mākslinieciskais vadītājs.

“Arī man būtu gribējies, lai tētis manā dzīvē iesaistās vairāk. Piemēram, uz vecāku sapulcēm visbiežāk gāja mamma, un arī man sākumā likās – nu ko man tur iet. Taču tēvam bērna dzīvē ir jābūt sociāli aktīvam,” Andris Bulis, aktieris

“Ja ģimenē notiek šķiršanās, priekšā ir liels darbs ar sevi. Pirmais gads man pagāja, mācoties slāpēt savu ego,” Oskars Priede, prezentēšanas prasmju treneris


 

Jau septīto gadu Rīgā notiks Tēva dienai veltīts gājiens un festivāls, ko ik gadu apmeklē tūkstošiem ģimeņu no visas Latvijas. Tēva dienas gājiens svētdien, 8. septembrī, no Brīvības pieminekļa sāksies plkst. 12.00 un noslēgsies Vērmanes dārzā pie skatuves, kur būs svētku svinīga atklāšana un koncerts. Svētki Vērmanes dārzā norisināsies līdz pat plkst. 17.00. Ieeja bez maksas. 


Par Latvijas vecāku organizāciju “Mammamuntetiem.lv”
Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” ir sociālais uzņēmējs, kura galvenā darbība saistīta ar vecāku informēšanu, izglītošanu un vecāku interešu pārstāvniecību. Būtiska organizācijas darbības joma ir ģimenes vērtības stiprinošu pasākumu un kampaņu rīkošana. Kā viena no “Mammamuntetiem.lv” prioritātēm ir Tēva dienas popularizēšana ar mērķi sekmēt tēva un bērna brīvā laika pavadīšanu kopā, kā arī sabiedrībā aktualizēt tematu par tēva nozīmi bērna dzīvē. Organizācija šogad jau septīto gadu pēc kārtas rīko Tēva dienas gājienu un festivālu, un tas norisināsies 8. septembrī Vērmanes dārzā. Savukārt kā jauna tradīcija, gaidot Tēva dienu, ir uzsākti tēvu un bērnu izlūkbraucieni un izlūkgājieni – ekspedīcijas, kurās tēti ar bērniem var piedalīties bez maksas. Plašāka informācija – www.tevadiena.lv.