Noderēs pat grila ogle – šefpavāra knifi olu krāsošanā

Kādus mājās pieejamus produktus izmantot olu krāsošanā un ko ņemt vērā, lai piešķirtu īpašu krāšņumu, padomos dalās šefpavārs Lauris Aleksejevs.
No vienkāršiem mājās pieejamiem produktiem var iegūt izteiksmīgus olu krāsojumus.

FOTO: Shutterstock.com

No vienkāršiem mājās pieejamiem produktiem var iegūt izteiksmīgus olu krāsojumus.

"Olu krāsošana ir izsena ģimenes tradīcija, kurā katram ir iespēja pielikt savu roku. Olu krāsošana ir pavisam vienkārša, un nepieciešamās sastāvdaļas bieži vien jau atrodamas mājās. Nereti iedzīvotāji domā, ka koši ir iespējams nokrāsot tikai baltās olas, taču vēlos lauzt mītus, jo arī gaiši brūnās un brūnās krāsas olas var nokrāsot tikpat grezni. Tikai jāņem vērā – lai iegūtu intensīvāku krāsu, ir svarīgi izmantot tumšākus dabiskos materiālus par pašu olu, piemēram, karkādes tēju. Iedrošinu – arī gaišākie krāsu uzlējumi noderēs, lai piešķirtu olām raksturu. Svarīgi atcerēties, ka krāsas intensitāte mainās – jo ilgāk olas turēsim uzlējuma šķidrumā, jo bagātīgāka būs krāsa,” stāsta “Maxima Latvija” pieaicinātais šefpavārs Lauris Aleksejevs.

 

Cik dažādi produkti, tik dažādas krāsu variācijas

 

Melna krāsa 

Grilēšanas sezonai paredzētajām oglēm var atrast arī citu pielietojumu – izmantot olu krāsošanai. Ogles iekrāsos uzlējumu melnā krāsā, kas izteiksmīgi iekrāsos arī brūnās olas. 

 

Sarkana krāsa 

Šīs nokrāsas radīšanā iespējams izmantot vairākus produktus. Vieni no populārākajiem ir tieši karkādes tēja un sarkanvīns. Arī karkādes tēja radīs gandrīz vienādu galarezultātu kā gaiši brūnai, tā brūnai olai. 

 

Gaiši violeta un zilgana krāsa

Šo toņu radīšanai iespējams izmantot pavisam ikdienišķus produktus – saldētas mellenes vai sarkano kāpostu. 

 

Oranža krāsa 

Reklāma
Reklāma

Šī toņa radīšanai iespējams izmantot mājās pieejamās garšvielas, piemēram, kurkumas pulveri.

 

Zaļa krāsa 

Lai piešķirtu olām zaļganu toni, iespējams izmantot spirulīnu, kas plašāk zināma kā aļģe. Ja ir vēlme iegūt maigāku toni, tad iespējams izmantot arī iecienīto zaļās tējas “Matcha” pulveri.

 

Uzlējums – cik ilgi jātur?

Lai dabīgās krāsvielas sniegtu vēlamo rezultātu, uzlējumus olu krāsošanai ieteicams sagatavot jau iepriekšējā dienā. “Uzlējuma sagatavošanai vajadzēs divus litrus ūdens, ko lej vidēja izmēra katliņā tā, lai vēlāk nosegtu olas. Savukārt krāsojamo produktu daudzumu jāizvēlas pēc tā, cik ļoti intensīvu krāsu katrs grib – jo vairāk produkta tiks pievienots, jo intensīvāka būs arī krāsa. Pēc tam svarīgi uzlējumu vārīt vismaz 20-30 minūtes uz vidējas uguns, un tad atstāt, lai šķidrums pilnībā atdziest un ievelkas,” iesaka Lauris Aleksejevs.

 

Nākamajā dienā olas liek atdzesētajā uzlējumā, vāra uz vidējas uguns aptuveni 10 minūtes un atstāj šķidrumā, līdz tas atdziest. Ja vēlas Lieldienu olām piešķirt arī rakstus vai interesantas faktūras, pirms vārīšanas tās var aplikt ar kvinoju, rīsiem, sagrieztām sīpolu mizām, miežu putraimiem, zaļumiem, sūnām vai citiem dabīgiem materiāliem ar interesantu tekstūru. Lai tie labāk pielīp olai, to nepieciešams nedaudz apslapināt ar ūdeni.

 

Marle, zeķubikses vai cepure – kas ir efektīvāk?

Viens no populārākajiem veidiem, kā olas ietīt, ir marle vai kaprona zeķubikses. Šefpavārs stāsta, ka lieti noderēs arī pārtikas ražošanā izmantojamās cepures: “Tam ir vairāki ieguvumi – piemēram, olu nevajadzēs vairākkārtīgi aptīt ar diegu, turklāt šādi atvieglosim paši sev krāsošanas procesu, jo olu var viegli ielikt cepurītē un apsiet ar diegu galu.”

 

Kad olas gatavas, lai krāsa vēl vairāk izceltos, tās nepieciešams apsmidzināt vai ieziest ar eļļu. Savukārt Lieldienu olu kaujām Lauris Aleksejevs iesaka izvēlēties izmērā mazākās olas, jo tās ierasti ir stiprākas. 

Saistītie raksti