Acāliju dārzā Valentīndienā varēs baudīt mīlestības dzeju autoru lasījumā

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā zied pirmās acālijas. Sagaidot pavasari, ceturtdien 14.februārī no plkst.17 dārzā izskanēs dzeja Valentīna dienas noskaņās, ko lasīs paši tās autori.

Foto no LU Botāniskā dārza. Acāliju skaistums ir apbrīnojams!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no LU Botāniskā dārza. Acāliju skaistums ir apbrīnojams!

Dienām kļūstot arvien garākām, Botāniskajā dārzā plaukst pirmās acālijas. Valentīna dienā visi tiek aicināti Palmu mājā baudīt mīlestības dzeju autoru lasījumā. Piedalīsies Amanda Aizpuriete, Harijs Krūze, Sarma Upesleja un Daiga Lapāne, Anita Stakāne dziedās un spēlēs akordeonu. Ikviens savu romantisko dvēseli vārdos ietērpt aicinātais, laipni gaidīts pie "dzejas brīvā mikrofona". Valentīna dienā dārzs būs atvērts no plkst.9 rītā līdz 21.

 

Ziedošās acālijas varēs apskatīt februārī un martā - gan Palmu mājā, gan jaunajā Acāliju mājā. Ekspozīcijās būs apskatāmas šķirnes ar baltiem, dažādu nokrāsu sārtiem un violetiem ziediem. Atkarībā no šķirnes, acālijas vienlaikus skatāmas pumpuros, pilnziedā, gan arī kā zaļi krūmi bez ziediem, tādejādi parādot krāšņo krūmu mainību ziedēšanas sezonā. 

 

Reklāma
Reklāma

Kopumā Botāniskā dārza kolekcijā ir 124 acāliju šķirnes un hibrīdi. No tām daudzas LU Botāniskajā dārzā aug vairāk nekā 50 gadus, un ziedu vainags sasniedz vairāk nekā 2 metru apkārtmēru. LU Botāniskajā dārzā ir Baltijā lielākā acāliju kolekcija. Tā ir sākta veidot jau 20. gadsimta 30.tajos gados. Kopš 1957.gada profesors Rihards Kondratovičs turpina šo darbu un nodarbojas arī ar acāliju selekciju.

 

Materiāls sagatavots, izmantojot LU Botāniskā dārza mājas lapā pieejamo informāciju.