Krāšņs mūzikls bērniem "Sniega karaliene"

Muzikālais teātris ARS NOVA 2011./2012. gada teātra sezonu uzsāka ar Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes rokoperas „Kaupēn, mans mīļais” jauniestudējumu. Izrādes tika spēlētas Jelgavas Kultūras namā, Latvijas Nacionālajā operā un Valmieras drāmas teātrī. Turpmāk tās tiks izrādītas Valmieras drāmas teātrī, kā arī 30. janvārī Muzikālais teātris ARS NOVA ar rokoperu viesosies Latvijas Nacionālajā operā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kopš pavasara Muzikālais teātris ARS NOVA, autori Jānis Lūsēns un Inese Zandere turpina darbu pie mūzikla „Sniega karaliene” iestudējuma mazākajiem skatītājiem un ģimenēm. Mūzikls top pēc Hansa Kristiana Andersena pasakas „Sniega karaliene” motīviem, un jau decembrī tas aicinās gan Jelgavas, gan Rīgas un Valmieras skatītājus piedzīvot jaunradītā mūzikla ziemassvētku pasakas pirmatskaņojuma brīnumu. Mūzikla iestudējums top ar SIA „LDZ Cargo” un Rīgas domes atbalstu.

 

Izrādei režiju veido režisore Inese Mičule, par krāšņo un tēlaino skatuves scenogrāfiju gādā scenogrāfe Ieva Kauliņa, kostīmos pasakas varoņus ietērps māksliniece Ieva Veita, kustība, dejas un akrobātiskie triki ir horeogrāfes Ingas Raudingas pārziņā. Jauniestudējumā lomas atveidos: Sniega karaliene - Kristīne Zadovska, Gerda - Ieva Sutugova, Kajs - Andris Ērglis, vecmāmiņa - Andžela Goba, Puķu burve - Ieva Akuratere, kovārnis, balodis - Zigfrīds Muktupāvels, princese, Ziemeļburve - Amber/Aija Vītoliņa/, Laupītāju meitene - Ance Krauze, Ziemeļbriedis - Uģis Roze, vārna, balodis - Baiba Neja, princis - Kārlis Freimanis. Visās izrādēs muzikālo skanējumu nodrošinās mūziķu orķestris Jāņa Lūsēna vadībā un, kā stāsta mūzikla autors – skanēs dažādi sitamie instrumenti, perkusijas, akordeons, ģitāras un taustiņistrumenti, uzburot pasakas īpaši tēlainu un ziemeļniecisku skanējumu.

Mums ir svarīgi nepazaudēt Andersena domu par to, no kurienes radās greizā spoguļa lauska, kas liek cilvēkiem pasauli redzēt izkropļotu – ļaunuma sakne ir prāts bez mīlestības.

Mūzikla „Sniega karaliene” dramaturģes Ineses Zanderes pārdomas par iestudējumu: „Muzikālā pasaka „Sniega karaliene” būs svētki ģimenei – Ziemsvētku brīvdienu laika izrāde, kopīgi skatāma dažādu vecumu bērniem un pieaugušajiem.    Andersena „Sniega karaliene” pieder pie visai Eiropai kopīgiem kultūras tēliem, ko katrā zemē un paaudzē piepilda un pārdzīvo no jauna. Mūsu mērķis nav pārrakstīt, uzlabot vai latviskot Andersenu. Gluži pretēji, mēs gribam tuvoties pirmavotam, izcelt gaismā dažas lietas, kas bijušas svarīgas Andersenam, mazliet nobīdītas malā padomju laika interpretācijās, ko labi pazina tagadējie vecāki un vecvecāki, bet šodien mums šķiet ļoti svarīgas.

 

Reklāma
Reklāma

Mīlestības roze, kas vada Gerdu cauri grūtībām, kurās abi bērni izaug un kļūst pieauguši, ir tieši tā „skaistā rozīte no sīkas saknītes”, par kuru dziedam Ziemsvētkos, tā, ko viņas sirdī dēstījis Dievs. Mums ir svarīgi nepazaudēt Andersena domu par to, no kurienes radās greizā spoguļa lauska, kas liek cilvēkiem pasauli redzēt izkropļotu – ļaunuma sakne ir prāts bez mīlestības. Dzīvā roze šajā pasakā cīnās ar skaisti mirdzošo ļaunuma vilinājumu. Ja šai domai pievienojam pasakas varoņu sirsnīgās jūtas, satraucošas piedzīvojumu ainas, jokus un bērnišķīgas trakulības, burvju pārvērtības, dzīvnieku un ziedu deju virknes, ziemeļniecisko sāmu joiku atbalsis, sniega un ledus zvanus, Ziemsvētku tirdziņa karuseli un ragainu ziemeļbriedi – šķiet, ka svētki varētu izdoties. ”


Dramaturģes Ineses Zanderes pārdomām pievienojas muzikālais teātris ARS NOVA un aicina mazos skatītājus, ģimenes un visus mūzikas mīļotājus tikties jauniestudējuma „Sniega karaliene” izrādēs:
3. decembrī Jelgavas kultūras namā,
14., 15., 16., 17. un 18. decembrī Rīgas Kongresu namā.
19. un 20. decembrī Valmieras drāmas teātrī.


Biļetes pieejamas „Biļešu paradīze” kasēs visā Latvijā un www.bilesuparadize.lv