Senlatviešu zīmes — punkti, līnijas un loki

Punkti, dažādas līnijas. Arī tās ir zīmes, kas senajiem latviešiem nozīmēja daudz — pamatīgumu, dievišķumu un svētību.

Kā gan vēl labāk tā vienkārši varētu attēlot ūdeni, ja ne ar līkloča zīmi. Tas arī ir viens no vissenākajiem mūsu rakstiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kā gan vēl labāk tā vienkārši varētu attēlot ūdeni, ja ne ar līkloča zīmi. Tas arī ir viens no vissenākajiem mūsu rakstiem.

Slīpā līnija
Atsevišķa rakstu zīme ir arī slīpa līnija. Tā var būt gan vienlaidus, gan pārtraukta. Kā viena no visvienkāršākajiem rakstiem tā sastopama jau no senseniem laikiem līdz pat mūsdienām.

Līklocis
     Līku loku upe tek,
     Burbulīšus mētādama.
Kā gan vēl labāk tā vienkārši varētu attēlot ūdeni, ja ne ar līkloča zīmi. Tas arī ir viens no vissenākajiem mūsu rakstiem. Šī zīme nereti sastopama dažādi pārveidota: gan plūdeņa, gan ar asiem stūriem, gan pārtraukta, gan dubultota. To uzskata arī par vienu no latviešu dievības Māras rakstiem, un Māra bija tā, kas gādāja par sievietēm un vidi, kurā mēs visi dzīvojam.

Pusloks
Ja ieraugi zīmi, kas atgādina apgāztu katlu vai kalnu, tad zini, ka to pieņemts saukt par pusloku, pusapli, jumtiņu, kaudzi vai spāri, kalnu vai debestiņu. Ar šādu zīmi ļaudis apzīmēja debesis un citreiz arī pašu Dievu. Šai zīmei ir arī dažādi skaisti kuplinājumi, un tie atrodami jau akmens laikmeta rotātajos priekšmetos. Par svarīgu rotājumu savam vainagam to izvēlējās jaunas meitas Lielvārdes pusē, un vēl šodien Dziesmu svētkos, kad dziedātājas un dancotājas posušās tautas tērpos, tu noteikti varēsi saskatīt šo zīmi Lielvārdes puses meiteņu vainagos.

Līkumiņš
Paskaties uz šo zīmi — ko tā atgādina? Visticamāk, ka teiksi — tārpiņu vai čūsku. Tad laikam gan tieši tādēļ rakstam ir dots Zalkša zīmes nosaukums. Agrāk latviešiem zalktis bija svēts radījums. Tas varēja palīdzēt uzzināt, kas notiek pasaulē, saprast putnu un dzīvnieku valodu, uzzināt, kas būs nākotnē. Līkumiņa raksts daudz izmantots tautas tērpu rotāšanā, arī māla traukos un metālkalumos.

Stateniska līnija
Ja punktu pagarināsi augšup un lejup, tad iegūsi statenisku līniju. Tā ir vienkārša zīme, bet tiek saistīta ar spēku, tiekšanos augšup, vīrieti, tēvu. Tuvākais ceļš no zemes uz debesīm ir taisni pa šādu līniju. Arī šo rakstu zīmi sastapsim uz rotātajiem priekšmetiem no vissenākajiem laikiem.

Guleniska līnija
Pagarinot punktu uz sāniem, tu iegūsti gulenisku līniju. Arī tā ir viena no vienkāršākajām rakstu zīmēm. Šāda zīme mums atgādina zemes malu, ko redzam tajā vietā, kur satiekas debesis ar zemi. Šādu zīmi uzskatīja par zemes, mātes, sievietes rakstu. Mūsu zemē šo rakstu zīmi atradīsim uz priekšmetiem, kas rotāti vissenākajos laikos.

Punkts
Kas gan var būt vienkāršāk kā uzzīmēt punktu? Tomēr arī tā ir zīme. Tas ir kā pieskāriens virsmai, kuru turpinot varēsi uzzīmēt jebko. Punktu sastop vissenāko priekšmetu rotājumos. Sensenos laikos cilvēki ar vairākkārtīgu punktējumu rotāja, piemēram, māla traukus, kurus lietoja saimniecībā.

Rombs
Arī šī zīme ir viena no senākajām. Daudzas pasaules tautas to uzskata par zīmi, kas saistīta ar auglību. Pats redzi, ka rakstiņš atgādina nelielu zemes gabaliņu, bet reizēm, kad to noklāj ar punktiņiem, apsētu lauku. Dažkārt ar to apzīmēja gan augus, gan sievieti. Romba zīmi varēsi atrast uz priekšmetiem no vissenākajiem laikiem līdz pat mūsdienām. Tā tukšajā viducī nereti būs ieraugāmas arī citas rakstu zīmes.

Reklāma
Reklāma