Lai Helovīni iepriecina! Praktiski padomi vecākiem

Arvien vairāk vecāku Latvijā kopā ar bērniem atzīmē Helovīnus – svētkus, kas nākuši no ASV un ar katru gadu kļūst arvien populārāki arī Latvijā. Vecāku uzdevums ir tos pasniegt bērnam pozitīvā veidā. Mazo ekspertu skola sadarbībā ar bērnudārza CreaKids vadītāju Dainu Kājiņu radījusi īpašus uzdevumus par godu Helovīnu dienai un piedāvā vairākas radošas idejas kopīgai laika pavadīšanai ar ģimeni.

Foto: CreaKids

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: CreaKids

„Helovīna svētku uzdevumi (http://mazoekspertuskola.lv/cards/5; http://mazoekspertuskola.lv/cards/2; http://mazoekspertuskola.lv/cards/1) sniegs iespēju laiku kopā ar bērniem pavadīt radoši un kvalitatīvi, veicinot bērna attīstību. Tie palīdzēs mācīties ciparus, skaitot sikspārņus vai ķirbjus, un rosinās radošo izdomu, veidojot rotājumus un dekorus mājām,” saka Gunta Jurča, „Danone” mārketinga vadītāja Baltijas valstīs un Mazo ekspertu skolas idejas līdzautore.


Savukārt D. Kājiņa papildina Helovīnu dienas idejas un piedāvā vēl citas nodarbes:
Adamsu ģimenes cienīgs mājas noformējums

  • Kopā ar bērnu sagatavojiet dekorus un rotājumus, uzburot Helovīnu īpašo noskaņu. Tajā pašā laikā nezaudējiet mājīgumu! Rudenī to var radīt ar gaismas ķermeņiem, piemēram, izgrebtiem ķirbjiem, kuros var ievietot sveces. Ļaujiet bērnam izvēlēties un izkārt oranžas un baltas gaismas virtenes savā istabā.
  • Izgrieziet no krāsaina papīra acis, degunu, muti un zobus, zirnekļus, un izdekorējiet mājas durvis, pārvēršot tās par „mošķīšu mājas ieeju”.
  • No dzijas vai papīra izveidojiet „zirnekļu tīklus”, kurus var iekārt starp grāmatu plauktiem, logu ailēm vai pie gultas, radot spokaināku gaisotni.


Kas slēpjas zem maskas?

Reklāma
Reklāma
  • Bērni parasti ar sajūsmu veido maskas un tērpus. Kopā ar mazajām jaunkundzēm no oranža un zaļa tilla pagatavojiet auduma „ķirbīšus”, ar kuriem iespējams dekorēt gan istabas, gan savu tērpu, piespraužot vai piešujot rotājumus pie auduma.
  • Savukārt mazie jaunskungi būs sajūsmā par mūmijas tērpu, ko viegli un ērti var pagatavot no balta tualetes papīra. Sniedz ierosmi, taču ļauj bērnam veidot tērpu pašam. Palīdzi vien tad, ja viņš pats lūdz.
  • Kad tērps un maska gatava, aicini bērnu iejusties tēlā. Kā šis tēls runā, ko tas dara, kā kustas? Varat spēlēt arī „Mēmo šovu” (http://mazoekspertuskola.lv/cards/view/128). Sarakstiet uz lapiņām vārdus, kas saistās ar Helovīniem (piemēram, spoks, ķirbis, ragana, sikspārnis). Lomu spēles palīdz attīstīt bērna radošo domāšanu un attīsta valodu.


Spokainas, gardas un veselīgas uzkodas

  • Lai arī lielai daļai vecāku Helovīni, iespējams, saistās ar saldumiem un neveselīgiem našķiem, pastāv alternatīvas. Helovīni ir svētki, kad pieradināt bērnu pie pareiza uztura, piemēram, iekļaujot ēdienkartē ķirbju biezputru, zupu un veselīgus našķus.
  • Pagatavojiet no banāniem „spociņus” – sagrieziet nomizotus augļus uz pusēm un ar šokolādes mērci uzzīmējiet uz tiem spocīgas „sejiņas”.
  • Rotājiet notīrītus mandarīnus ar kivi gabaliņiem, veidojot „ķirbīšus”.
  • Dekorējiet glāzes ar pašdarinātiem Helovīnu rotājumiem un limonādes vietā dzeriet svaigi spiestu burkānu vai apelsīnu sulu.