Uz Tallinu un Tartu par muzejiem brīnīties! Septiņi aizraujoši muzeji, kurus vērts

Pandēmijas laikā izvēlēties ceļojumu galamērķus ir sarežģīti. Bet Igaunija tepat ir blakus. Te viss viss ir skaidrāks pa skaidru – ja esi vakcinēts* pieaugušais, tad sēdini bērnus mašīnā un droši dodies vasaras ceļojumā.
Sasniedzami un progresīvi – tā var raksturot kaimiņus igauņus, kuri šovasar ļoti gaida ciemos latviešu.

FOTO: no personīgā arhīva

Sasniedzami un progresīvi – tā var raksturot kaimiņus igauņus, kuri šovasar ļoti gaida ciemos latviešu.

Lieliskus muzejus, dzīvīgu vecpilsētu, “garšīgas” vietas šī gada jūlijā Latvijas žurnālistiem ļāva iepazīt “Visit Estonia”. Tas bija kā svaiga gaisa malks pēc ilgās ziemas un gaidot neprognozējamo rudeni!



Par Covid – 19 noteikumiem 

Iebraucot valstī, Covid-19 sertifikātam jābūt saglabātam telefonā vai izdrukātam. Tiesa, neviens šo sertifikātu visu brauciena laiku uzrādīt nelūdza, tomēr līdzi tam ir jābūt, citādi var nopelnīt pamatīgu soda naudu.  Ir jābūt arī aizpildītai Veselības deklarācijai vietnē https://www.politsei.ee/. 
Maskas šobrīd (jūlija pirmajās nedēļās) Igaunijā nav jālieto nekur, izņemot slimnīcas. 
Atgriežoties Latvijā no Igaunijas, pašizolācija nav jāievēro. Šķērsojot robežu, telefonā atnāk īsziņa par obligātu Covidpass (https://covidpass.lv/) aizpildīšanu. Tiktāl par formalitātēm, kas ir jāievēro, ceļojot pandēmijas laikā uz Igauniju un atgriežoties Latvijā.



Muzeji, muzeji, muzeji

Tradicionālo vecpilsētu ar senatnīgiem krodziņiem, kur āra terasēs un iekštelpu vēsumā var baudīt gardas maltītes, droši vien ir redzējis ikviens, kas ir bijis Tallinā. Šoreiz mūsu uzmanība veltīta muzejiem, kas, (ak, cik raksturīgi progresīvajai Igaunijai!) ir tik moderni, digitalizēti, taustāmi, izdzīvojami un atraktīvi, ka ir gluži vai grēks turp nedoties ar visu ģimeni. Bērniem pilnīgi noteikti tur nebūs garlaicīgi. 
Protams, muzejs ir senu dārgumu un vēsturisku liecību glabātuve, tāpēc risinājumi ir izdomāti tādi, lai šīs lietas un liecības varētu sajust, sadzirdēt un saprast ne tikai ar acīm vērojot caur muzeja skapja stikliem. Viedie risinājumi, hologrammas, audiostāsti latviešu valodā, spēles, digitālās brilles ļaus to visu ieraudzīt pavisam citā gaismā.
Iaunijā kopā ir pāri par 200 dažādu muzeju. Liela daļa no tiem izstrādā speciālas izglītojošas un skolēniem interesantas programmas, kas tiek iekļautas skolu izglītības programmās. 
 


Muzeji, kurus noteikti ir vērts apmeklēt, esot Tallinā un Tartu!

 

Igaunijas Brīvdabas muzejs 
Adrese: Vabaõhumuuseumi tee 12, 13521 Tallinn 
 

 

20 minūšu brauciena attālumā no pilsētas centra atrodas Igaunijas Brīvdabas muzejs. Pašā jūras krastā izvietotas pāri 70 dažādas būves no seniem laikiem līdz pat 60. gados būvētai silikonķieģeļu 3stāvu daudzdzīvokļu ēkai, kas rūpīgi sagriezta, pārvesta no Peipusa ezera kolhoza ciema un salikta muzejā atpakaļ tās sākotnejā izskatā.  Četri dzīvoklīši iekārtoti ar oriģinālajām šo mājokļu mēbelēm, lietām, traukiem, drēbēm un sadzīves priekšmetiem. Videoekrānā pie katra dzīvokļa atvērtajām durvīm stāsts par tām ģimenēm, kas te dzīvojušas iepriekš. 
 60. gados – studente, kas pēc augstskolas atnākusi strādāt uz kolhozu; blakusdzīvoklī 70. gadu nabadzības un bezcerības nojausmas, tālāk jau 90. gadu kapitālisma noskaņas – humanitārās palīdzības drēbes un ikoniskā Coca-Cola, kas iztukšota stāv sekcijā, un pēdējais dzīvoklis iekārtots tik mūsdienīgi, kā tagad dzīvo vai grib dzīvot vidēja igauņu ģimene.
Bet pats interesantākais mazākajiem bērniem būs ēkas pagrabs, kurā izvietotas rotaļistabas. Tur var izmēģināt vecos veikala svarus, ģērbt lelles un spēlēties ar “padomjlaika” inventāru.
 Senās klētis, piejūras mājas no Igaunijas salām, no akmeņiem liktās pirtis, kas tapušas bez nevienas naglas vai saistvielas, arvien mūsdienīgāku māju ienākšana Igaunijas lauku un pilsētu vidē, vizināšanās zirgu pajūgā un iespēja pamēģināt senos arodus – arī to visu var darīt muzejā.
 Muzeja teritorija ir plaša, tāpēc var iznomāt velosipēdus un ratiņus, kuros iesēdināt mazuļus, kuru kājas nogurst ātri un pacietība beidzas vēl ātrāk.

Muzejs atvērts katru dienu! Biļešu cenas: No 8 - 16 eiro. 

 

Okupācijas un brīvības muzejs Vabamu

Adrese: Toompea 8, Tallina  

Kad programmā redzam, ka paredzēts apmeklēt “Okupācijas muzeju”, mazliet saskumstam. Kurš tad vasaras vidū grib skatīties uz okupācijas laika šausmām un izvešanu? Apmēram pie tādiem pašiem secinājumiem savulaik nonākuši muzejnieki, tāpēc nosaukums papildināts ar vārdu “Brīvības” un Covid – 19 laikā ekspozīcija pilnībā rekonstruēta, lai piemērotu to jaunajiem cilvēkiem, kuriem 70 gadus sena vēsture šķiet pārāk smagnēja. 
Muzejs joprojām stāsta par igauņiem, tāpat kā latviešiem, tik sāpīgo un līdzīgo izvešanas vēsturi un dzīvi padomju laikos. Ekspozīcija veidota no personiskiem stāstiem, ieskatoties viņu likteņgaitās līdz pat mūsdienām.

Padomju perioda izstādes daļā noteikti izmēģiniet virtuālas brilles, kas ļauj pašam dizainēt mazo hrušovkas dzīvoklīti, un nospiediet gāzētā ūdens aparāta pogu, lai padzertos tā, kā to darīja 80.tajos.
 

Apsēdieties mikroskopiskajā virtuvīte, kurās radās pirmie protesta aizmetņi. 
Gaidot ciemos latviešu ģimenes, ir radīts audiogids “Rihards”, ko austiņās latviski ierunājis aktieris Rihards Lepers. Tā ir īsā, atvieglotā versija, kas piemērota bērnu uztverei. Bērns uzdod jautājumus, pieaugušais saprotami un nesarežģīti atbild.


Muzejs atvērts no trešdienas līdz svētdienai, no pulksten 11 līdz 18. Pirmdien un otrdien tas ir slēgts. 

Biļešu cenas: Ģimenes biļete - 23 eiro. 

 

Jūrniecības muzejs jeb “Resnās Marijas” tornis 

Adrese: Pikk tänav 70, Kesklinna linnaosa, Tallinn
 


Vecpilsētas sirdī aiz neuzkrītošām viduslaiku durvīm resnā cietokšņa tornī izvietots plašs Igaunijas jūrniecības muzejs 4 stāvos ar stikla liftu un burvīgu jumta terases kafejnīcu pilsētas jumtu baudīšana. Resnās Margaritas vārdu tas ieguvis vēl viduslaikos, kad šeit glabāti pilsētas pārtikas krājumi. 

Muzeja iespaidīgākais eksponāts ir no Baltijas jūras izceltā milzu zvejas laivas, kas ir lieliski saglabājusies. To atrada tikai pirms dažiem gadiem, veicot būvniecības darbus vecpilsētā. Ekskavatorists ar kausu nošķēlis gabalu pamatīga koka šķēpeļu, un sapratis, ka zem zemes glabājas kaut kas vērtīgs. Būvniecības darbi apstādināti, laiva izcelta, iekonservēta un izlikta apskatei muzejā. Gids stāsta, ka ir arī citas šādas laivas ir jūras dzelmē, kuras ārā celtas netiks, jo tad, saskaroties ar skābekli, tās sabruks. 

Augstākos stāvos apskatāma visa kuģniecības vēsture un izmēģināma virtuāla kuģa stūre, mēģinot navigēt pa Tallinas ostu. 



Proto” centrs
Adrese: Peetri 10, 10415 Tallinn

 


Šeit aizrausies elpa visiem – pieaugušajiem, bērniem un omītei. Tas ir kā nokļūt Žila Verna radītā 19. gadsimta pasaulē. Ienirt ar zemūdeni nogrimušās pasaulēs, ar velosipēdu izmisīgi mīt pedāļus, lai neietriektos baznīcas tornī un pacelties ar gaisa balonu augstāk par mākoņiem, un vēl un vēl... Tas viss, protams, pateicoties virtuālās realitātes brillēm.  Faktiski tas ir izgudrojumu vēstures muzejs. 
Muzejs radīts ar Igaunijas valdības atbalstu un privāto finansējumu  kādreizējā zemūdeņu būves rūpnīca “Noblessner”. 
Te nav tikai izklaide, bet arī iespēja apgūt fizikas pamatus un izprast mehānikas likumsakarības. Šeit mūs sagaida latviešu gids Guntars, kas Tallinā dzīvo jau 20 gadus.  Guntars saka, ka centrā var pavadīt vismaz 2 – 3 stundas, bet lielākā daļa ģimeņu šeit paliek uz visu dienu. Kad muzeju vakarā slēdz, kādā zemūdens stūrītī ir gadījies atrast nogurušu un iesnaudušos “ceļotāju". 

“Proto” centrs strādā no trešdienas līdz svētdienai, no pulksten 10 līdz 18. Pirmdien un otrdien tas ir slēgts.
Biļešu cenas: Bērniem līdz 18 gadiem - 10 eiro, ģimenes biļete - 32 eiro. 
 

Hidroplānu osta (Igaunijas jūras muzejs) 
Adrese: Vesilennuki tänav 6, Põhja-Tallinna linnaosa, Tallinn 
 


Visaizraujošākais jūrniecības muzejs, kāds redzēts! Vēsturiskajā hidroplānu angārā ir ekspozīcija, kas sastāv no 200 īstiem eksponātiem: īsta zemūdene "Lembit", gadsimtu vecs ledlauzis "Suur Tõll", hidroplāns Short 184, vecākā Igaunijas izcelsmes kuģa vraks utt.  
Leģendārā Igaunijas zemūdene (viena no divām) “ Lembit” uzbūvēta neatkarīgās Igaunijas laikā, vācot līdzekļus no tautas. Padomju gados aizceļojusi uz tālām ziemeļu jūram, un beigās ar dažnedažādiem piedzīvojumiem atgriezta atpakaļ mājās. 

 

 “Lembit” stāv milzu angāra vidū un ļauj sevi aplūkot no ārpuses un iekšpuses. Kur gan vēl ir iespēja nokāpt īstā zemūdenē un nebeigt brīnīties, kā cilvēki tik šaurās telpās spēja dzīvot, elpot un strādāt. 

 

Kur palikusi otra zemūdene, neviens nezina. Bet “Lembit” stāv milzu angāra vidū un ļauj sevi aplūkot no ārpuses un iekšpuses. Kur gan vēl ir iespēja nokāpt īstā zemūdenē un nebeigt brīnīties, kā cilvēki tik šaurās telpās spēja dzīvot, elpot un strādāt. Uzmanības vērta ir visa muzeja telpa, grandiozie plašumi, bērniem pielāgotās aktivitātes.
Noteikti ir vērts paņemt gidu! Mums Igaunijas zemūdenes vēsturi stāstīja atraktīva un enerģiska kundze gados, kas spēja nolasīt, kurā brīdī klausītāji ir noguruši un ir jāpalaiž brīvsolī!  
Turklāt šis muzejs ir 10 minūšu gājienā no “Proto”centra.  Abi muzeji atrodas trendīgā rajonā, kurā var gardi paēst un atpūtināt kājas.


Osta strādā no trešdienas līdz svētdienai, no pulksten 10 līdz 19. Pirmdien un otrdien tas ir slēgts.
Biļešu cenas: Bērniem - 8 eiro; ģimenes biļete - 30 eiro. 
 

Igaunijas Nacionālais muzejs 
Adrese: Muuseumi tee-4, Tartu linn, Tartu 
 

Katrs latvietis zina, ka uz Tartu brauc skatīties AHHAA Zinātnes muzeju muzeju un vēl var paķer Ledus laikmeta muzeju. Bet tas nebūt nav viss, uz ko ir vērts vērst uzmanību. 


5 kilometrus ārpus pilsētas atrodas Igaunijas Nacionālais muzejs. Uzdzina žāvas šis nosaukums? Pilnīgi velti! Mūsu grupu muzejā pavada Igaunijā dzīvojoša latviešu gide Linda. Viņas stāstījums ir tik spraigs un emociju pilns, ka gribas ķert katru vārdu! Muzejā pavadām apmēram 2 stundas un visi secina, ka šeit noteikti jāatgriežas. Muzeja ēka ir kā kosmiskais kuģis, kas noslēpies Igaunijas pļavās, bet iekštelpas ir tik plašas, grandiozas un aprīkotas ar jaunākajam digitālajām iespējām, ka burtiski katrs eksponāts tā vien prasās tikt izpētīts. Novelkot ar biļetes QR kodu gar digitālo ekrānu, nomainās eksponāta apraksta valoda no igauņu uz latviešu. 

Te apskatāms arī kādas senas dižciltīgas igauņu sievietes mirstīgās atliekas. Viņa nomirusi dziļā vecumā – 45 gados. Skeleta izpēte liecina, ka organisms tiešām bija novecojis un nolietojies.

Krāšņa igauņu tērpu ekspozīcija. Jo tālāk uz salām, jo košāki tērpi. Linda saka, ka igauņu salu sievietes dzīves moto bijis “Runāt, čurāt un adīt”. Kāpēc? Brauc uz muzeju un uzzināsi. 

Līdz augusta beigām muzejā skatāma pasaku izstāde “Reiz dzīvoja...”. Atsevišķa ekspozīcija ir somugru tautu dzīvesveidam. Var paklausīties, kā skanējušas senās valodas, kurās tagad runā vēl vismaz daži cilvēki. 


Igaunijas Nacionālais muzejs un visas tā ekspozīcijas strādā no trešdienas līdz svētdienai, no pulksten 10 līdz 18. Pirmdien un otrdien tas ir slēgts.

Biļešu cenas: Pilnā biļete 14 eiro, ģimenes biļete 28 eiro. 
 

 

Preses un grāmatu drukas muzejs “TYPA”
Adrese: Tartu, Kastani 42, Aparaaditehas
 


 Kā tapa grāmatas? Kā vēl pirms tikai 30 gadiem drukāja avīzes? Ka vispār gatavo papīru? To visu var uzzināt, un galvenais - izmēģināt muzejā “TYPA”. Aizrautīga gide rādīs, stāstīs un mudinās mēģināt. 
Muzejs strādā no trešdienas līdz svētdienai, no pulksten 12 līdz 18. Pirmdien un otrdien tas ir slēgts.  Biļešu cenas: 4 - 8 eiro. 

Mākslinieku vide un noskaņas “Aparaaditehas” un Karlova kvartāls 
Esot Tartu, ir vērts apmeklēt radošo kvartālu “Aparaaditehas”, kas izvietojies vecas rūpnīcas ēkās. Šeit mājvietu atraduši mākslinieki, bohēmiskas kafejnīcas un igauņu dizaineru darbnīcas un veikaliņi. 
Vēl viena ideja – paņemt elektrovelosipēdu un doties ekskursijā uz hipsterīgo Tartu kvartālu “Karlova”. Tam ir sena un savdabīga vēsture, bet šobrīd to apdzīvo studenti un mākslinieki. Ieliņa grezno ielu mākslas darbi, kas katru gadu tiek papildināti un atjaunoti. Skaista vieta bildēm!
 


 

* Aktuālā informācija par prasībām ieceļotājiem Igaunijas Veselības ministrijas lapā.