Haizivs, zilonis, krokodils. Kā izdzīvot savvaļas dzīvnieku uzbrukumos. VIDEO

Arvien vairāk ceļotāju izvēlas eksotiskas vietas, ko apmeklēt, un neparastus braucienu maršrutus, ko izstaigāt. Taču reizē ar to palielinās iespēja iekulties nepatikšanās, sastopoties ar bīstamiem dzīvniekiem.  

Tu vari sevi pasargāt no dzīvo radību uzbrukumiem, ja zini, kā jārīkojas.

FOTO: Shutterstock.com

Tu vari sevi pasargāt no dzīvo radību uzbrukumiem, ja zini, kā jārīkojas.

 

Mums ir daudz aizspriedumu par to, kuri dzīvnieki ir visbīstamākie. Lai viestu skaidrību, ielūkosimies statistikā! 

  • Vidēji ir gadu ir 6 nāves gadījumi haizivs uzbrukumu dēļ.
  • Vilki nogalina vidēji 10 cilvēkus gadā. 
  • Lauvas ik gadu nogalina vidēji 22 cilvēkus. 
  • Ziloņi un nīlzirgi - vidēji 500 cilvēkus.
  • Krokodili ik gadu nogalina vidēji 1000 cilvēkus.
  • Izrādās, ka čūskas ir visbīstamākās. No čūsku kodumiem ik gadu vidēji mirst 100 000 cilvēku. 

 

Lai arī šķiet, ka nelaime mūs neskars, ir vērts zināt, kā rīkoties, ja ceļojuma laikā gadās sastapties ar bīstamu zvēru. 

Haizivis. Labā ziņa ir tā, ka pasaulē ir 150 haizivju sugu, taču tikai 20 no tām var kļūt bīstamas cilvēkam. Lai nepiesaistītu haizivs uzmanību, neej ūdenī, ja tev ir brūce. Nedrīkst arī ūdenī čurāt. Haizivis šīs smakas var sajust pat lielā attālumā. Ja nonāc ar haizivi aci pret aci, negriez muguru un nebēdz. Paliec uz vietas un kusties lēnām. Ja nepieciešams, mēģini trāpīt pa acīm un žaunām. 

Ķengurs. Ķenguri mēdz uzbrukt cilvēkam, ja tas ieiet dzīvnieka teritorijā vai arī rada apdraudējuma sajūtu. Lai izvairītos no saķeršanās, mierīgi atkāpies. Tā tu izskatīsies mazāks un neliksies draudošs. 

Lauva. Ja gadās saskrieties ar lauvu, uzturi acu kontaktu, esi skaļš un centies izskatīties pēc iespējas lielāks, piemēram, izmantojot jaku, ko izplet virs galvas. 

Zilonis. Ziloņi ir ļoti gudri un draudzīgi dzīvnieki, taču var kļūt bīstami, ja jūtas apdraudēti. Ja jūti, ka dzīvnieks kļūst satraukts, strauji nebēdz, bet centies atrast kādu šķērsli starp jums. 

Degunradzis. Degunradzim ir slikta redze, tādēļ to ir viegli izprovocēt, ja mēģināsi bēgt. Ja tomēr jābēg, labākā taktika - skriet aiz šķēršļiem. 

Reklāma
Reklāma

Nīlzirgs. Vislabākā taktika, lai izvairītos no nīlzirga - uzkāpt kokā vai uz kāda augstāka akmens. 

Vērsis. Vērši parasti uzbrūk kustīgiem objektiem, nevis krāsām. Tādēļ uzbrukuma gadījumā novelc kādu apģērba gabalu un pēdējā brīdī met to prom. Pastāv liela iespēja, ka dzīvnieks sekos kustībai. 

Medūza. Medūzas dzēliens rada lielas sāpes. Ja medūza sadzēlusi, sāpošā vieta jāskalo ar sālsūdeni. 

Aligators vai krokodils. Jāatzīst, ka šie ir vieni no stiprākajiem dzīvniekiem uz pasaules. Ja esi nonācis pārāk ciešā kontaktā ar kādu no šiem zvēriem, mēģini sist pa acīm, kas ir ļoti jutīgi orgāni. Kad esi atbrīvojies, bēdz, skrienot zigzagā. 

Čūskas. Vairums čūsku nav indīgas. Turklāt vairums čūsku cilvēkus sakož tikai tādēļ, ka tās mēģina noķert. Ja mani tuvumā čūsku, dauzi kājas pret zemi. Visticamāk, radība bēgs. Ja esi sakosts, necenties izsūkt asinis, labāk koduma vietai lej virsū aukstu ūdeni un sauc ātro palīdzību. 

Lācis. Ja mežā satiec lāci, nebēdz. Nogulies zemē kamolā, ar rokām apķerot kaklu un izliekoties miris. 

Gorilla. Ja sanāk saķerties ar gorillu, nemēģini pārliecināt, ka esi lielāks un gudrāks. Apsēdies zemē, lai izskatītos mazāks un ne tik draudīgs. Mēģini čukstēt un nodibināt acu kontaktu. Ja gorillu tas nepārliecina, vari savelties bumbas pozā - viņš parasti vājākos neaiztiek. 

Bites. Tumšā krāsa piesaista bišu uzmanību, tādēļ, ja iespējams, bišu tuvumā velc gaišu apģērbu. Ja jūti, ka bites seko, slēpies tumšā vietā. 

https://www.youtube.com/embed/kkFFq11j6dQ