Kuru augu aromāti atbaida odus

Ar odiem ir tā: ja iepriekšējā gadā rudens ir bijis lietains, izveidojušās daudzas peļķes, odu tur sadētajām oliņām ir lieliski apstākļi attīstībai, un nākamajā pavasarī odu ka biezs. Odiem arī patīk aizauguši krūmāji, gara zāle un tamlīdzīgas vietas, kur noslēpties no karstās saules. Ja – gluži pretēji – laiks turējies sauss un karsts, arī odu attīstīsies daudz mazāk. Visaktīvākie odi ir pietiekami siltā un mitrā laikā, kad valda bezvējš, bet karstā saulē tie ir retāk sastopami. Tas nozīmē, ja Jāņos valdīs karsts un sauss laiks, arī odi kodīs mazāk un nesīks pie auss.

 

Lauku mājās no odiem vislabāk pasargā siets logā.

FOTO: Shutterstock.com

Lauku mājās no odiem vislabāk pasargā siets logā.

Lauku mājās no odiem vislabāk pasargā siets logā. Pilsētas dzīvoklī un laukos var noderēt vienkāršs paņēmiens, ko mēdz ieteikt Latvijas Universitātes vadošais pētnieks biologs Voldemārs Spuņģis: traukā ar ūdeni ieliek kādu sauju ar zaļu zāli.

Odu mātītes (tieši tās ir asinssūcējas, nevis odu tēviņi) traukā labprāt dēj olas. Uz palodzes var turēt puķupodus ar tomātu stādiem, baziliku, piparmētru vai citronzāli. Šo augu aromāti liks odiem pa gabalu turēties no atvērta loga. 

Tieši tāpat odiem nepatīk eikalipta, tējaskoka, ciedru aromāti. Aptiekā var iegādāties šo augu ēterisko eļļu, iepilināt aromlampiņā vai arī uzpilināt uz vates spilventiņa un odu atbaidīšanai nolikt uz palodzes. Ar eļļu var ieziest arī atkailinātās ķermeņa daļas, un odi klāt nelidos. Var noplūkt pāris lapiņu no iepriekš minētajiem augiem, saberzēt rokās, lai izdalītos auga aromāts, un lapiņas nolikt uz palodzes.

Dabīgu odu atbaidīšanas līdzekli var pagatavot, ja uz pusēm pārgriež citronu un tajā sasprauž krustnagliņas; citrusu un krustnagliņu aromāts mājoklī odiem nepatiks.

Pret odiem der gan parastais, gan arī ābolu etiķis. Sajauc vienu daļu etiķa ar vienu daļu ūdens un pēc tam iesmērē ādu. Skābo un specifisko smaržu mēs pēc kāda laika vairs nejūtam, bet odi joprojām no tās baidās.

Vakarā pie ugunskura, lai glābtos no odiem, var tajā iemest kadiķu zarus vai priežu čiekurus. Šī smarža odiem ļoti nepatīk.

Reklāma
Reklāma

Un atceries: visiem insektu kodumiem pirmā palīdzība ir atvēsināšana, uz koduma vietas paturot ledus gabaliņu, tecinot aukstu ūdeni vai arī uz īsu brīdi iemērcot aukstā ūdenī – aukstums apmāna ādas receptorus un samazina niezi. Vēlams aptiekā nopirkt un mājās arī turēt kādu gelu ar atvēsinošu un pretniezes darbību.

 

Avots: Jauns.lv, žurnāls "100 Labi Padomi"