Kā rīkoties, ja vēlies atmaksāt kredītu pirms termiņa?

Ja vien ir lieki naudas līdzekļi, kredītu var un pat vajag atmaksāt vairāk un ātrāk – šādā veidā iespējams mazāk pārmaksāt. Kā tieši kredīta saistības izbeigt ātrāk, par to Finanšu pratības nedēļas ietvaros ieteikumos dalās Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.
Ja vēlies, lai kredīta devējs no veiktās iemaksas dzēš kredīta pamatsummu, noteikti paziņo aizdevējam par kredīta ātrāku atmaksu rakstveidā.

FOTO: Shutterstock.com

Ja vēlies, lai kredīta devējs no veiktās iemaksas dzēš kredīta pamatsummu, noteikti paziņo aizdevējam par kredīta ātrāku atmaksu rakstveidā.

Sākumā svarīgi saprast, ka aizņēmuma procentus katru mēnesi aprēķina no kredīta summas atlikuma attiecīgajā atmaksas mēnesī (neatmaksātās pamatsummas) un tikai tik ilgi, kamēr kredīta pamatsumma netiek atmaksāta pilnībā. Tāpēc, ja vien ir iespēja, ātrāka kredīta atmaksa, ir veids, kā ietaupīt. Var veikt gan daļēju pirmstermiņa atmaksu, gan pilnībā atmaksāt aizdevumu. Jāņem vērā, ka pienākums samaksāt procentus un citus maksājumus ir tikai par to laikposmu, līdz kuram nokārto saistības. Precīza kārtība, kādā jāveic kredīta atmaksa pirms termiņa, noteikta kreditēšanas līgumā.

 

Lielākoties pirmstermiņa atmaksa iespējama divos veidos:

  • Ja kredītam ir noteikts maksājumu grafiks (piemēram, patēriņa kredīts, kredīts nekustamā īpašuma iegādei), aizņēmējam rakstveidā ir jāpaziņo kredītu devējam par savu vēlmi veikt pilnīgu vai daļēju pirmstermiņa atmaksu. Kreditēšanas līgumā vienmēr ir iekļauts apraksts, kādā veidā piesaka iespēju atmaksāt pirms termiņa un cik dienu iepriekš par to jābrīdina.
  • Ja kredītam nav konkrēta maksājumu grafika un kredītu (piemēram, kredītlīniju, kredītkarti) izsniegusi banka, tad lielākoties atsevišķi brīdināt par atmaksu nav nepieciešams – jāiemaksā lielāka naudas summa. Arī patērētāju kredīta devēju (nebanku) izsniegtajām kredītlīnijām, kur katru mēnesi jāmaksā minimālais maksājums, rēķinos mēdz būt iekļauta norāde, ka drīkst maksāt vairāk. Ja vien ir iespēja, to noteikti jāizmanto! Tomēr drošības labad ir jāpārliecinās par pareizo kārtību, sazinoties ar kredītu devēju vai izpētot kredīta līgumu.

 

Daudzos gadījumos nav jāmaksā nekāda kompensācija par iespēju veikt pirmstermiņa atmaksu.

Vienīgais izņēmums – kredītu devējam ir tiesības pieprasīt kompensāciju, ja 12 mēnešu laikā veikta pirmstermiņa atmaksa kopumā virs 9960 eiro (atbilstoši 2016. gada 25. oktobra Ministru kabineta noteikumiem Nr.691 “Noteikumi par patērētāja kreditēšanu” 102. un 103. punkts) un tika piemērota fiksētā aizņēmuma likme, kā arī atsevišķos gadījumos hipotekārajiem kredītiem un līzingiem.

Reklāma
Reklāma

 

Divas īpašas situācijas

  1. Ja pirms termiņa atmaksā visu patēriņa kredīta summu. Tad ir tiesības uz visu kredīta kopējo izmaksu samazinājumu, proti, šī tiesība aptver arī samaksāto komisijas maksu patēriņa kredītiem par kredīta izsniegšanu. Diemžēl proporcionāls izmaksu samazinājums neattiecas uz kredīta devēja saistītajiem papildu pakalpojumiem, kas nav tiešā veidā saistīti ar kreditēšanu, piemēram, maksu par kredīta ātro izsniegšanu, par izmaksu skaidrā naudā, ņemot vērā, ka šīs maksas nav ietvertas kredītu kopējās izmaksās.
  2. Ja ir kredīts ar maksājumu grafiku un tu iemaksā vairāk nekā grafikā noteiktais maksājums, nepaziņojot, ka vēlies daļēji veikt pirmstermiņa atmaksu. Šādā situācijā kredīta devējs nav informēts, kāpēc esi iemaksājis vairāk. Tāpēc šajos gadījumos parasti kredīta devējs no pārmaksas nedzēš pamatsummu, bet glabā pārmaksātos naudas līdzekļus nākamajiem maksājumiem (izņēmums, ja iemaksāta ievērojami lielāka summa un kredīta devējs sazinās ar aizņēmēju). Ja vēlies, lai kredīta devējs no veiktās iemaksas dzēš kredīta pamatsummu, noteikti paziņo aizdevējam par kredīta ātrāku atmaksu rakstveidā.

 

Zini!

 Pilnīgas pirmstermiņa atmaksas gadījumā kredīta devēju nepieciešams informēt arī par samaksātās komisijas maksas pārrēķinu, samazinot iekasēto komisijas maksu par kredīta izsniegšanu proporcionāli kredīta izmantošanas termiņam. 

Saistītie raksti