Gultas blaktis lielā daudzumā sāk parādīties arī citās Eiropas valstīs! Kā tās pamanīt un iznīdēt

Francijā kopš septembra plosās gultas blakšu sērga. Kaitēkļi, kuri ir tikpat mazi kā ābolu sēkla, milzīgā skaitā iemitinājušies kā viesnīcās, tā metro un pat ērtajos kinoteātru sēdekļos. Taču nu gultas blaktis neierasti lielā daudzumā parādījušās arī Lielbritānijā, Spānijā un Grieķijā.
Tā kā blaktis spēj ielīst un paslēpties vismazākajās spraugās, tās itin vienkārši netīšām var atnest mājās kopā ar preču iesaiņojumu no veikala.

FOTO: Shutterstock.com

Tā kā blaktis spēj ielīst un paslēpties vismazākajās spraugās, tās itin vienkārši netīšām var atnest mājās kopā ar preču iesaiņojumu no veikala.

Septembrī par gultas blaktīm Francijā un arī pasaulē vēstīja lielākā daļa mediju – šī ziņa kļuva par "trendu" sociālajos tīklos, par tām nemitīgi rakstīja Francijas vadošie laikraksti un starptautiskie ziņu portāli, stāstīja televīzijā un arī radio.

 

Taču par gultas blakšu invāziju trauksmi ceļ ne tikai Francijā, bet arī citviet. Piemēram, Grieķijas galvaspilsētā Atēnās.

 

Grieķijas pārtikas un tūrisma darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Hiorhos Hotcoglu sacīja, ka kādai galvaspilsētas viesnīcai pat nācās slēgt vienu no ēkas spārniem, lai to dezinficētu pēc gultas blakšu invāzijas uzliesmojuma.

 

Arī Spānijā ir palielinājies ziņojumu skaits par gultas blaktīm. Visvairāk to līdz šim reģistrēts Madridē un Barselonā, vēstīja medijs "The Independent". Tāpat sūdzības ienākušas no vairākiem iekšzemes reģioniem Spānijā, tostarp Katalonijas, Aragonas, Valensijas un arī Baleāru salām.

 

Kā var tikt pie gultas blaktīm?

Blaktis tiek ievazātas ar importa preču iepakojumiem, ar lidmašīnām, vilcieniem, kravas automašīnām. Tā kā blaktis spēj ielīst un paslēpties vismazākajās spraugās, tās itin vienkārši netīšām var atnest mājās kopā ar preču iesaiņojumu no veikala.

 

Reklāma
Reklāma

 

Ļoti izplatīts blakšu ievazāšanas ceļš – no antikvariātiem un krāmu tirgiem atnestie un atvestie priekšmeti: mēbeles, paklāji, gleznas, grāmatas, rotaļlietas, tehniskās ierīces. Mājās blaktis slēpjas gultas rāmjos, matračos, spilvenos, krēslu un dīvānu polsteros, aiz grīdlīstēm, mēbeļu spraugās, aiz spoguļiem.

 

Kā pamanīt?

Pēdējā pazīme, kas liecina, ka ieviesušās blaktis, ir sīki, sarkanīgi punktiņi uz ādas, kas niez. Tad jāskatās, vai nav pavisam mazi, tumši/melni plankumiņi uz priekšmetiem, sienas, grīdas. Par blakšu klātbūtni liecina arī mazi asins traipiņi kniepadatas galviņas lielumā uz gultasveļas, kā arī tipiskā salkanā smaka, līdzīga koriandram (tāpēc to dēvē arī par blakšu zāli). Tā kā blaktis ir ļoti mazas (5–9 mm garas), tās labu laiku var mitināties turpat līdzās, līdz beidzot tiek pamanītas.

 

Kā atbrīvoties no gultas blaktīm?

Ar tīrīšanu

  • Ja blaktis pamanītas guļamistabā, noņem visu gultasveļu un uzreiz ieliec veļasmašīnā mazgāšanai.
  • Ar palielināmo stiklu pārbaudi gultas matraci un rāmi, ar putekļsūcēju rūpīgi izsūc visas spraudziņas.
  • Izmazgā aizkarus.
  • Izkrāmē drēbju skapi, rūpīgi pārbaudi un iztīri ar putekļsūcēju un mitru lupatu. Ideālajā variantā izmazgā visas drēbes.
  • Iztīri telpu – atbīdi mēbeles no sienām un notīri gan sienu, gan mēbeļu aizmuguri. Pēc tam sakop grīdu, grīdlīstes, lampas, slēdžus. Tāpat rīkojies arī pārējās telpās.

 

Ar ķīmiskiem un citiem līdzekļiem

  • Visiedarbīgākie ir speciālie ķīmiskie līdzekļi, taču jārēķinās, ka pēc to lietošanas telpas kādu laiku nebūs izmantojamas.
  • Ja ķīmiskie līdzekļi nav pieņemami, var likt lietā karstumu un aukstumu. 50–60 grādu karstumā blakšu oliņas aiziet bojā pusstundas laikā, līdz ar to lielākus priekšmetus var ilgstoši apstrādāt ar tik karstu gaisu. Mazākus priekšmetus – grāmatas, nelielus gleznu ietvarus – uz vairākām dienām var ievietot -18 grādu aukstumā, tātad saldētavā.

Saistītie raksti