Ar etiķi var tīrīt teju visu, izņemot šīs sešas lietas

Etiķis ir dabiska sastāvdaļa, ko var izmantot daudzu priekšmetu un virsmu tīrīšanai mājās, tādējādi atsakoties no ķīmiskajiem tīrīšanas līdzekļiem. Lai gan etiķi izmanto arī ēst gatavošanā un konservēšanā, mājas tīrīšanai parasti tiek izmantots baltais – 5% galda etiķis.
Parastais galda etiķis ir efektīvs un lēts tīrīšanas līdzeklis, turklāt tas labi notīra iesēdušos traipus un iznīcina baktērijas.

FOTO: Shutterstock.com

Parastais galda etiķis ir efektīvs un lēts tīrīšanas līdzeklis, turklāt tas labi notīra iesēdušos traipus un iznīcina baktērijas.

Galda etiķis pastiprina arī mazgāšanas līdzekļa iedarbību. Pievienojot to pulverim (apmēram ⅓ daļu), efekts būs redzams uzreiz, īpaši mazgājot krāsainas drēbes.

Parastais galda etiķis ir efektīvs un lēts tīrīšanas līdzeklis, turklāt tas labi notīra iesēdušos traipus un iznīcina baktērijas. Tomēr tas ir skābs šķidrums un atsevišķus priekšmetus var neatgriezeniski sabojāt.

 

6 lietas, ko nekad netīrīt ar etiķi:

 

1. Elektronika

Etiķis labi darbojas, ja runa ir par logu tīrīšanu, taču tas var sabojāt pret atspīdumu aizsargātus pārklājumus, piemēram, televizora, mobilā telefona, datora monitora ekrānu.

 

2.  Akmens virsma un grīdas segums

Granīta, marmora un akmens virsmu tīrīšanai nevajadzētu izmantot etiķi. Skābes līmenis etiķī šīm virsmām var izrādīties par spēcīgu, un sabojāt tās.

 

Reklāma
Reklāma

3. Čuguns

Etiķis izraisa bedrīšu veidošanos un rūsu uz čuguna virsmām. Nekad neļaujiet etiķim ilgstoši atrasties uz čuguna.


4. Nerūsējošā tērauda virtuves naži un ierīces

Uz nerūsējošā tērauda nažu asmeņiem un ierīču virsmām var veidoties rūsa, jo īpaši, ja etiķim ir ļauts ievilkties.

 

5. Vaskotām un neapstrādātām koka virsmām

Atšķaidītu etiķi var izmantot ar poliuretānu pārklātu grīdu un skapīšu tīrīšanai, taču tīrs etiķis var izraisīt krāsas maiņu uz koka ar vaskotu apdari vai neapstrādāta koka.
 

6. Gumijas blīves un šļūtenes

Etiķis ir pārāk spēcīgs, lai to lietotu gumijas blīvēm un šļūtenēm tādās ierīcēs, kā trauku mazgājamā mašīna vai veļas mazgājamajās mašīna.

Saistītie raksti