3 ieteikumi situācijām, kad vēlies ņemt patēriņa kredītu

Kā izvēlēties savām vajadzībām vispiemērotāko aizdevumu? Ieteikumos par to dalās finanšu tehnoloģiju uzņēmums “Inbank Latvia”.
Ņemot vērā plašo aizdevēju un aizdevumu pieejamību tirgū, īstā kredīta izvēle reizēm var šķist kā orientēšanās labirintā.

FOTO: Shutterstock.com

Ņemot vērā plašo aizdevēju un aizdevumu pieejamību tirgū, īstā kredīta izvēle reizēm var šķist kā orientēšanās labirintā.

1. Rūpīgi izvērtē savas iespējas 

Sākot domāt par kredītu, pirmais solis ir apzināties savas iespējas atmaksāt aizdevumu. Noteikti ir vērts parēķināt, cik procentu no visiem izdevumiem veido esošās un plānotās kredītsaistības. 

Kopējai parādsaistību summai nevajadzētu pārsniegt 30–40% no kopējiem ienākumiem.

Protams, šajā situācijā ir jāņem vērā, vai cilvēks, kurš plāno ņemt aizdevumu, dzīvo viens vai kopā ar partneri, ar ko tiek dalīti mājsaimniecības izdevumi, vai apgādībā ir bērni, vai ir kādi citi būtiski regulāri izdevumi. 

Kredītdevējs pirms lēmuma pieņemšanas par kredīta izsniegšanu noteikti vērtēs:

  • aizņēmēja kredītvēsturi un to, cik akurāti tiek pildītas šāda veida saistības;
  • esošās naudas plūsmas paradumus – kādi ir regulārie ienākumi un izdevumi, kas tos veido.

 

2. Izpēti pieejamos kredīta veidus

Bankas un finanšu tehnoloģiju uzņēmumi piedāvā dažādus kredītu veidus. Viens no pieprasītākajiem Latvijā un arī pasaulē ir patēriņa kredīts. Tas sniedz elastību, jo iespējams plānot savu budžetu un maksājumu grafiku. Vēl viena šī aizdevuma priekšrocība ir tā, ka nav nepieciešams norādīt plānoto pirkuma mērķi un iesniegt pirkumu apliecinošus dokumentus. 

Situācijās, kad ir zināms, kam nauda tiks izlietota, gan ir vērts iepazīties ar specializēto kredītu iespējām. 

Tiem ir atšķirīgi nosacījumi, kam vērts pievērst uzmanību. Pirmkārt, procentu likmes. Piemēram, situācijās, ja ir vēlme iegādāties jaunu transportlīdzekli vai veikt mājokļa remontdarbus, noteikti izdevīgāk būs izmantot specializēto auto vai remonta kredītu, nevis izvēlēties standarta patēriņa kredītu. Otrkārt, pieejamās aizdevuma summas un apmaksas laiks, kas dažādiem aizdevuma veidiem atšķirsies.

Reklāma
Reklāma

Interesanti

“Inbank Latvia” veiktā klientu aptauja rāda, ka biežākie kredīta ņemšanas iemesli ir:

  1. auto iegāde – 44,9 %;
  2. mājokļa labiekārtošana – 35,3 %.

 

3. Pievērs uzmanību pārmaksai

Dažādu uzņēmumu piedāvātie pārmaksas apjomi un noteikumi atšķiras, tāpēc noteikti ir vērts salīdzināt dažādus piedāvājumus. 

“Inbank Latvia” klientu veiktā aptauja liecina, ka lielākajai daļai jeb gandrīz 78% aptaujāto galvenais faktors, nosliecoties par labu kādam kredītdevējam, ir pēc iespējas zemāka procentu likme. Taču bieži vien tas ir tikai reklāmas triks, un patiesībā zemās procentu likmes tiek kompensētas ar augstām komisijas un apkalpošanas maksām, kas atšķirībā no procentiem ir jāatmaksā pilnā apmērā arī tad, ja tiek veikta kredīta pirmstermiņa atmaksa. 

Turklāt svarīgi pievērst uzmanību tam, vai šķietami izdevīgais piedāvājums nedarbojas tikai noteiktu laiku un vai īstie nosacījumi nav paslēpti kaut kur sīkā drukā. 

Salīdzinot dažādus piedāvājumus, būtiskākais skaitlis, kam ir jāpievērš uzmanība, ir gada procentu likme jeb GPL. Tās ir kopējās kredīta izmaksas, kurās ir ne tikai procenti, bet arī citas izmaksas, kas klientam būs jāatmaksā. Ir vērts iedziļināties un saprast, kādas izmaksas slēpjas šajā piedāvājumā. Var gadīties, ka kredīta ņēmējs izvēlas piedāvājumu ar it kā viszemāko procentu likmi, taču ikmēneša izmaksas ir ļoti augstas.

Saistītie raksti