Kā ietaupīt, vienlaikus saglabājot mājoklī komfortablu temperatūru?

Lai samazinātu apkures rēķinus, nav obligāti veikt lielas investīcijas sistēmas modernizācijā. Ieguvums veidosies arī tad, ja izmainīsit dažus ikdienas paradumus un liksit lietā mazliet radošuma!
Ikdienas paradumi var palīdzēt samazināt apkures patēriņu līdz pat 10-20 procentiem.

FOTO: Shutterstock.com

Ikdienas paradumi var palīdzēt samazināt apkures patēriņu līdz pat 10-20 procentiem.

Svarīgi pat sīkumi

Ikdienas paradumi var palīdzēt samazināt apkures patēriņu līdz pat 10-20 procentiem, apgalvo Rīgas Tehniskās universitātes siltumtehnoloģiju pētniece Lana Migla.

"Daudzdzīvokļu mājās Latvijā lielākoties nav individuālās apkures uzskaites, un tas nozīmē, ka ieguvumi no ietaupījuma tiek dalīti starp visiem iedzīvotājiem. 

Tāpēc – jo vairāk kaimiņu praktizēs šos vienkāršos padomus, jo jūtamāks būs apkures izmaksu un rēķina samazinājums,” viņa norāda.

Ja mājā ir apkures sistēma, kas siltumu ļauj patērēt atbilstoši nepieciešamībai, tas noteikti ļaus samazināt ikmēneša tēriņus. Pazeminot gaisa temperatūru telpā pat tikai par vienu grādu, apkures izmaksas var samazināties līdz 5–10%. 

 

Nebaidies izvēdināt telpas!

Patērētāji nereti par zemu novērtē ventilācijas nozīmi izmaksu samazināšanā. Taupot siltumu, logi ir aizvērti un netiek vēdinātas telpas, novērojusi Rīgas Tehniskās universitātes siltumtehnoloģiju pētniece. 

Pētījumi rāda, ka Latvijas dzīvojamo fondu pamatā veido novecojušas ēkas, kuru dabīgā ventilācija nespēj nodrošināt nepieciešamo gaisa apmaiņu. 

Tādēļ ir ieteicams telpas vēdināt – noslēgt radiatorus un uz mirkli pilnībā atvērt vairākus logus, lai nodrošinātu strauju gaisa apmaiņu. Tādējādi telpā būs notikusi gaisa apmaiņa, ļaujot ieplūst svaigajam gaisam. Savukārt telpā esošie priekšmeti nebūs atdzisuši, ļaujot drīzumā atjaunoties sākotnējai temperatūrai.

Der zināt!

Ilgstoši turot logus pusatvērtus, ap tiem veidojas kondensāts, attiecīgi vēlāk arī pelējums, bet vēlamais efekts – izvēdināt telpu tā arī netiek panākts. 

 

Pievērs uzmanību aizkariem!

Reklāma
Reklāma

Domājot par siltuma taupīšanu ir vērts pievērst uzmanību pavisam vienkāršām dzīves situācijām un izvēlēm, piemēram, kādus aizkarus izvēlamies savam mājoklim. Pa nakti logiem priekšā aizvilkti aizkari, turklāt – pārliecinoties, vai tie neaizsedz radiatorus, apkures patēriņu var samazināt par 1%.

“Izvēloties aizkarus jāpievērš uzmanība to audumam – aizkari ar blīvāku materiālu labāk aizsargā pret vēju,” stāsta IKEA interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus. 

Viņš piebilst, ka ziemā siltumu var ietaupīt, ne tikai aizsedzot logus nakts laikā, bet arī atverot aizkarus brīžos, kad uzspīd saule. 

Izteikti vēsās un maza izmēra telpās D. Rimkus iesaka padomāt par žalūzijām. Žalūzijas ar speciāli veidotu šūnveida struktūru ļoti labi notur gaisu un siltumu telpā. 

Nereti vēsums nāk tieši no priekšnama un ārdurvīm. Šādā gadījumā iesakām durvju priekšā uzstādīt bieza auduma aizkarus. Tie aizturēs vēju, kā arī neļaus aukstajam gaisam ieplūst istabā un saglabās siltumu telpās.

 

Palīdzēs arī paklājs un silta gultasveļa 

Domājot par vēl citiem ekonomiskākiem risinājumiem, ir vērts pievērst uzmanību tādiem tekstilizstrādājumiem kā paklājiem, segām, gultas veļai.

“Paklājs pilda ne tikai estētisku funkciju, bet rada arī patīkamas sajūtas, pa to pārvietojoties, kā arī palīdz uzturēt grīdas virsmu siltu. Tas īpaši tas attiecas uz tiem, kas dzīvo mājas pirmajā stāvā,” iesaka dizainers. 

Nozīmīgu lomu spēlē gultas matracis. 

Ja naktī vienmēr ir auksti, izvēlieties putu poliuretāna matraci, jo tas saglabā siltumu labāk nekā atsperu matracis!

Siltumu vēsākā laikā palīdzēs uzturēt arī segas ar apjomīgāku pildījumu. Ne mazāk svarīga ir arī pareiza gultasveļas izvēle – te nepieciešams ņemt vērā materiālu īpašības.

Saistītie raksti